Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Giyilebilir Sandalye

Giyilebilir Sandalye

"Chairless Chair 2.0", kullanıcının istediği zaman yalnızca dizlerini büküp dinlenebilmesini sağlayan bir dış iskelet.

Klasik sandalye tasarımının dışına çıkan çok farklı portatif sandalye konseptleriyle karşılaşıyoruz son yıllarda. Alejandro Aravena’nın sadece bir kemerden oluşan şu tasarımı ve Mono+Mono ekibinin Sitpack ZEN isimli tasarımı en radikal örneklerdendi. Şimdi ise aynı zamanda bir dış iskelet olan Chairless Chair 2.0 var karşımızda.

Chairless Chair 2.0; yürümeyi engellemeyen, aynı zamanda kullanıcıyı oturma pozisyonuna geçtiğinde destekleyen bir alt vücut dış iskeleti. Chairless Chair isimli ilk versiyonuyla 2014 yılında adını duyuran bu ürün, bu defa daha hafif ve daha rahat bir model olan Chairless Chair 2.0 ile gündemde.

chairless chair

Chairless Chair 2.0, sırt ve uyluk kaslarını güçlendiriyor

Bu yenilikçi sandalyenin üreticisi Alman şirket noonee. Hedef kitlesi; uzun süre ayakta durmak zorunda olan, ancak gittikleri her yerde yanlarında bir tabure veya katlanır sandalye taşımak istemeyen işçiler. Bu dış iskelet sayesinde yoruldukları anda oturabilecekler. Elbette günlük yaşamda da hareket zorluğu yaşayanların ve yaşlıların kullanabileceği pratik bir ürün.

İlk modelde olduğu gibi, 2.0 da kullanıcının vücut ağırlığını desteklemek için değişken/ayarlanabilir bir damper mekanizması içeriyor. Kullanıcı, kendisini oturmak istediği seviyeye indirmek için dizlerini büküyor ve ardından damperi devreye sokuyor. Daha sonra dış iskelet, bu konfigürasyona kilitleniyor ve kullanıcının ağırlığını bağlı olduğu ayakkabıların topuklarına yönlendiriyor. Ayrıca kayışlarla uyluklara ve bir kemer aracılığıyla da bele bağlanıyor. Noonee, bu sandalyede oturmanın ek bir avantaj olarak, sırt ve uyluk kaslarını güçlendirmeye yardımcı olduğunu iddia ediyor.

Bu yeni modelin ağırlığı, önceki versiyona göre yüzde 25 azaltılarak 3,4 kg’dan daha hafif bir ürün elde edilmiş. Aslında piyasadaki birçok katlanır sandalyeden ağır ancak giyilebilir bir ürün olması bu ağırlığı dağıttığından bu sandalyelerle kıyaslanmasının doğru olmadığı kanaatindeyim. Daha ince, daha esnek ve daha şık bir tasarım ortaya çıkmış. Ayrıca Shoe Connectors isimli ayakkabıya bağlanan kısım geliştirilerek sandalye daha güvenli hale getirilmiş. Kullanıcı boy aralığı da genişletilmiş. Artık boyu 1,5 ila 2 metre arasında değişen kullanıcılar için ayarlanabiliyor.

Chairless Chair 2.0, ay sonunda Hannover Messe fuarında resmi olarak tanıtılacak. Fiyat ve satış noktaları konusunda ise henüz bir detay verilmemiş.

Görsel: YouTube