Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Balıklı Kartlar

Balıklı Kartlar

Hem görsel hem de dokunsal özelliklere sahip Sakana Karuta kartları, balık türleri hakkında kısa kısa bilgiler sunuyor.

Bazı kart tasarımları, kağıt oyunlarına ilgi duymayanların bile dikkatini çekecek kadar ilginç olabiliyor. Caz tutkunlarına hitap eden Tempo bunlardan biriydi. The Photography Deck ise fotoğrafçılık alanında ustalaşmak isteyenleri için ipuçları sunan bir iskambil destesi olarak oldukça beğenilmişti. Yine Sip-To-Suit Cards About Coffee de iyi kahve yapmanın ipuçlarını sunuyordu. arbara Dziadosz’un neşeli figürlerle hayat verdiği iskambil kağıtları, Oksal Yeşilok’un kupa, karo, sinek ve maçayı baştan yorumladığı Whimsical Playing Arts ve Furkan Şener’in tipografik kompozisyonlara sahip Typographer’s Deck de aklımıza kazınan işlerdendi. Şimdi ise Sakana Karuta adlı balık temalı oyun kartları var sırada.

Tokyolu bir matbaa şirketi olan Chiba Printing, sadece baskı hizmetleri değil, aynı zamanda kendi yaratıcılığını ortaya koyan oyuncaklar da sunuyor. Yaptığı çalışmalardan biri de balık derisi görünümünde oyun kartlarından oluşan Sakana Karuta. Işığın altında tıpkı balıkların derisi gibi parlayan bu kartlar, dokunulduğunda da üzerlerindeki desene göre farklı bir his veriyor. Tüm bu deste ile şirket sahip olduğu baskı teknolojisini gösteriyor.

Hem görsel hem de dokunsal bir oyun

Oyun başlamadan önce, gruptan bir oyuncu ‘kart okuyucu’ seçiliyor. Kartların hepsi masaya diziliyor. Ardından da okuyucu bir kart çekiyor ve karttaki desenin hangi balığa ait olduğunu sesli olarak dile getiriyor. Bunun üzerine oyuncular masada dizili kartlara dokunarak, bu kartla eşleştiğini düşündükleri kartı hızlı bir şekilde almaya çalışıyor.

Oyuncular, kartlarda yazılı olan veya okuyucunun kendisi tarafından sağlanabilecek ipuçlarını okuyucudan isteyebiliyor. En çok doğru tahminde bulunan oyuncu, oyunu kazanıyor. Kartların üzerine balık türlerine dair kısa kısa bilgiler basılmış. Amaç, oyuncuları balığın kökeni ve diğer detaylar hakkında aydınlatmak.

Sakana Karuta, baskı şirketi Chiba Printing ve tasarım stüdyosu SANAGI‘nin iş birliğiyle hayata geçirilmiş. Tasarıma gösterilen özenin yanı sıra kartların yüksek kalitede olması için maksimum çaba gösterilmiş. Suya dayanıklılık dahil pek çok dayanıklılık testinden geçirilmişler.

 

Görsel: Green Funding