Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Verileriniz Açık Artırmada Satılırsa

Verileriniz Açık Artırmada Satılırsa

Apple, veri müzayedesi canlandırmasıyla Uygulama Gizliliği Raporu, Uygulama İzleme Şeffaflığı ve Mail Gizlilik Koruması gibi iPhone’un gizlilik özelliklerini vurguluyor.

Apple, her yeni geliştirmesinde ve etkinliğinde güvenliğe ayrı bir parantez açıyor. Gizliliğin temel bir hak olduğunu vurgulayan Apple’ın yazılım mühendisliği kıdemli başkan yardımcısı Craig Federighi, geçtiğimiz yılki Web Summit oturumunda güvenlik açığı yaratan uygulamaların ne denli zararlı olabileceğini çeşitli örneklerle göstermişti. Konu kişisel verilerin toplanması olduğu zaman kullanıcılara daha fazla kontrol ve şeffaflık sunarak mahremiyet konusunda diğer markalardan ayrıştığını da reklam filmleriyle göstermekten geri kalmıyor.

Uygulama İzleme Şeffaflığı özelliğini gerçek hayata uyguladığı Tracked başlıklı reklam filmiyle durumu örneklendiren teknoloji şirketi, Uygulama Gizliliği Raporu ve Uygulama İzleme Şeffaflığı gibi iOS’ta yerleşik olarak gelen gizlilik ve veri koruma özelliklerini vurgulamaya devam ediyor.

Veri müzayedesine darbe vuran Apple’ın gizlilik özellikleri

Ellie adında genç bir kadının kendisine ait bir veri müzayedesine denk gelmesini içeren reklam filmi, konu kişisel verilerin gizliliği olduğunda akıllı telefonlar üzerinden ne denli bilginin paylaşıldığını göstermek için absürt ve fantastik bir yol seçiyor.

Veri simsarları Ellie’nin akıllı telefonundaki bilgileri almak için açık artırmada yer alırken genç kadın tüm bu olaylara şahit oluyor. Konum bilgisinden alışverişe, kişisel bakım ürün listesinden tarama geçmişine kadar Ellie’nin tüm verileri simsarlar tarafından satın alınıyor. Bilgisi ve rızası dışında tüm verilerinin açık artırmada satışa çıkarıldığını gören Ellie, iPhone’unun veri gizliliği özelliklerini kullanarak teklif veren komisyoncuların hepsini tek tek yok ediyor.

Reklam filmi, veri gizliliği ve şeffaflık konusunda iPhone’ların sağladığı avantajları gösteriyor. Örneğin iOS 15.2 güncellemesine sahip herhangi bir Apple ürünü, uygulamalarınızın verilerinize ne sıklıkla eriştiğini göstermek için Uygulama Gizlilik Raporu özelliğini sunuyor. Mail Gizlilik Koruması ise IP adresinden bir e-postayı kaç kere açtığınızı gösteren bilgilere kadar tüm verileri, çevrimiçi etkinlikleri ve konumunuzu gizlemeye imkan tanıyor.

uygulama gizliliği

Geçtiğimiz yılki gizlilik temalı reklam filminde olduğu gibi TBWA\Media Arts Lab imzalı kampanyanın prodüksiyonu SMUGGLER yapım şirketine yönetmenliği ise Ivan Zacharias’a ait. Dünya çapında 24 ülkede yayına giren ve sosyal medya kanallarından da paylaşılan kampanyanın kısa versiyonunu Apple Türkiye’nin YouTube hesabından izleyebilirsiniz. 90 saniyelik daha uzun versiyonu ise Apple’ın YouTube hesabında yer alıyor.

Künye

Müşteri: Apple
Ajans: TBWA\Media Arts Lab
Prodüksiyon Şirketi: SMUGGLER
Yönetmen: Ivan Zacharias

Görsel: YouTube