Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Gizliliğin Senin Elinde

Gizliliğin Senin Elinde

Apple, gizlilik odaklı Uygulama İzleme Şeffaflığı özelliğini gerçek hayata uyarladığı bir örnek üzerinden gösteriyor.

Apple’ın iOS 14.5 güncellemesi ile birlikte sunduğu yeni Uygulama İzleme Şeffaflığı özelliği en basit tabiri ile kullanıcıların uygulamalar tarafından izlenilmesini engellemeye imkan tanıyor. Kullanıcıları için gizlilik taahhüdü sunan Apple, bu özellik sayesinde kullanıcılarına kişisel bilgilerini ve gizliliğini koruma seçeneğini sunuyor.

Uygulama İzleme Şeffaflığı özelliği kullanıcılar tarafından benimsendi

Bu özellik Facebook ve Google gibi kullanıcıya özel reklam sunan şirketlerin işini daha zor bir hale sokacak. Eleştirmenler bu özellik sonrasında mobil reklamcılık konusunda reklamverenlerin ve küçük işletmelerin derinden etkileneceğini söylüyor. Aynı zamanda kullanıcılara sunulan reklamların daha az alakalı olacağını bildiriyor. Bununla birlikte Apple, kullanıcıların kendi adına seçim yapmaları gerektiği konusundaki kararlılığını sürdürüyor ve bu tür izlenmenin şeffaf olması gerektiğini savunuyor. Dijital deneyim şirketi Acquia’nın Mart ve Nisan aylarında 500 pazarlama uzmanını bir araya getirerek yaptığı araştırma da Apple’ın bu hareketinin yüksek oranda (yüzde 81) başarılı bir hamle olduğunu gösteriyor.

ABD’li veri analiz şirketi Flurry tarafından yapılan bir araştırmaya göre ise iOS 14.5 yazılım güncellemesini kuran kullanıcıların yüzde 96’sı uygulamaların kendilerini takip etmesine izin vermediğini bilgisini ortaya koyuyor.

Takip edilmeye son

Apple, gün içinde çevrimiçi olarak gerçekleşen bu görünmez izlenme durumunu gerçek hayata uyarlayarak gizlilik konusunda kullanıcılara sunmuş olduğu seçeneği esprili bir reklam filmi ile anlatıyor. Tracked başlıklı reklam filmi uygulamalarda gerçekleşen ve kullanıcıların fiziksel olarak fark edemediği izlenme durumuna ışık tutuyor ve Uygulama İzleme Şeffaflığı özelliğinin artılarına parmak basıyor.

Bir adamın kahve dükkanından kahve almasıyla başlayan serüvende; baristadan taksi şoförüne, market çalışanından banka çalışanına kadar farklı işletmelerde veya kurumlarda çalışan bir grup insan gün boyunca her işleminin ardından adamı takip etmeye başlıyor. Günün sonunda eve döndüğünde adamın yaptıklarını izleyen ve onunla etkileşim kuran herkes yanı başında bitiyor. Bu meraklı ziyaretçiler kullanıcının telefonundaki gizlilik ayarını değiştirmesinin ardından birer birer kayboluyor. TBWA\Media Arts Lab tarafından hazırlanan reklam filminin yönetmenliğini MJZ prodüksiyon şirketinden Rupert Sanders gerçekleştiriyor.

Künye

Müşteri: Apple
Ajans: TBWA\Media Arts Lab

Görsel: YouTube