İklim krizinin beraberinde ayak seslerini duymaya başladığımız sorunlardan biri de gıda krizi. Giderek etkilerini daha sık hissetmeye başlayacağımız bu sorun şimdiden üreticilerin, satıcıların, tüketicilerin, yerel yönetimlerin ve iletişimcilerin yaklaşımını değiştirmeye başladı bile. Artıklarla yapılan yemek tarifleri kitabı IKEA ScrapsBook bunlardan biriydi. Atlanta’da kurulan gıda ormanı, Plenty’nin yapay zeka ve robot destekli dikey çiftlikleri son dönemde karşımıza çıkan önemli gelişmelerdendi.
Duruma gıda israfını durdurmak açısından bakarsak; satılamayan yiyeceklerin indirimli olarak satılabilmesini sağlayan lokasyon bazlı mobil uygulama YourLocal önemliydi. Çöpe gitmek üzere olan gıdaları satan süpermarket The Good Food, tüketim tarihi geçmiş yiyecekler satan süpermarket Wefood, fiyatını müşterilerin belirlediği artık yiyecek süpermarketi Leeds de örnek almamız gereken uygulamalardı. İtalya ve Fransa ise süpermarketlerde satılmayan yiyeceklerin ihtiyaç sahiplerine bağışlanması için yasa çıkararak yine dünyaya örnek olmuştu. Şimdi de ülkemizdeki heyecan verici girişimlerden biri olan Fazla Gıda var karşımızda.
İhtiyacını %50 indirimli şekilde karşılarken, gıda israfını engelle ve yerel işletmeleri destekle
Fazla Gıda, gıda atığı konusunda teknolojik çözümler üretiyor ve fazla gıdaları değerlendirerek topluma geri kazandırıyor. Bu amaçla hazırladıkları Fazla uygulaması, hem işletmelerin hem de tüketicinin yüzünü güldürüyor. Bu uygulama kullanıcılarına, sevdikleri restoran, kafe ve marketlerin üretim fazlası ürünlerini %50 indirimli tekliflerle sunuyor. Böylece kullanıcılar, gıdaları çöpe gitmekten kurtararak ihtiyaçlarını karşılıyor. Bunun da ötesinde yemek israfını önleme hareketinin bir parçası oluyorlar.
Sürdürülebilir yaklaşımın en önemli unsurlarından biri yerellik. Bu anlayışın kökeninde; karbon salımını azaltmak, merkez-çevre adaletsizliğine son vermek, ekonomik açıdan kendi kendine yetebilen yaşanabilir bölgeler yaratmak, aracısız ve daha sağlıklı gıdaya erişim gibi hedefler yatıyor. Dolayısıyla yerelde alışveriş yapmak hem üretici hem de tüketici için olumlu sonuçlar doğuruyor. Örneğin; yerel işletmelerin hayatta kalmasını sağlamak, istihdam sağlamak, doğrudan üreticiden alarak sağlıklı ürün tüketmek gibi. Fazla uygulaması da bu anlamda fayda sağlıyor. Kullanıcılar sevdiği restoran, kafe ve marketlerin üretim fazlası “taze yemeklerinde” limitli sayıdaki fırsatlara erişebiliyor; bu işletmelere destek vermiş oluyor. İnsanların ekonomik krizle hayatta kalmaya çalıştığımız bugünlerde, bu uygulama %50’ye varan indirimler sayesinde gıda masrafını azaltmayı sağlıyor. Uygulama, kullanıcılara sürpriz tekliflerle neleri alabileceği konusunda önerilerde bulunuyor. Kullanıcı ürünü seçtikten sonra, belirtilen saatte işletmenin bulunduğu noktadan kendi ismine hazırlanmış paketini teslim alabiliyor. Ayrıca kullanıcılar, platformda yer almasını istedikleri işletmeleri buradan önerebiliyor.
Fazla uygulaması, App Store ve Google Play’den indirilebiliyor. Fazla Gıda’ya dair gelişmeleri şirketin Facebook sayfası, Twitter’ı ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.
Görsel: Fazla Gıda