Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İngiltere’de Fiyatını Müşterilerin Belirlediği Artık Yiyecek Süpermarketi Açıldı

İngiltere’de Fiyatını Müşterilerin Belirlediği Artık Yiyecek Süpermarketi Açıldı

Birleşik Krallık’ta açılan süpermarket, son kullanma tarihi henüz geçmemiş, ancak normal süpermarketlerde beklenilen süre içinde satılmayan yiyecekleri satıyor.

Birleşik Krallık’ta açılan ve “istediğin kadar öde” modeliyle çalışan artık yiyecek süpermarketi, alım gücü düşük olan insanların da ihtiyacı olan besleyici gıda maddelerine ulaşmasını sağlıyor. The Real Junk Food’un projesi olarak hayata geçen süpermarket Leeds yakınlarındaki Pudsey’de açıldı. Depo görünümündeki süpermarket raflarında bildiğimiz süpermarketlerde satılan hemen hemen her şey bulunabiliyor. Tek fark ise satılan ürünlerin son kullanma tarihinin yaklaşmış olması ya da paketlerde bulunan bir takım bozukluklar… İnsanlar bu süpermarketten bütçeleri elverdiğince meyve, sebze, ekmek, makarna, meyve suyu ve hatta tatlı bile satın alabiliyor.

Küresel bağlamda her yıl 1.3 milyar ton yiyecek çürüyerek çöpe atılıyor. 795 milyon insan ise sağlıklı yiyeceklere ulaşamıyor. Çöpe dökmek yerine bu yiyeceklerin ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasını sağlayan ve halk sağlığını gözeten “artık yiyecek süpermarketleri” dünyanın pek çok yerinde yükselen bir trend.

The Real Junk Food Project, bu uygulamayı birçok yere açtığı “istediğin kadar öde” modeliyle işletilen ve çürümeye mahkum olan yiyeceklerle günlük olarak yemekler hazırlanan kafeler açtıktan sonra uygulamaya koydu. 29 Ağustos’ta açılan ve henüz resmi bir ismi olmayan market, haftanın 7 günü de açık ve yerel halka mümkün olduğunca çok yiyecek maddesi sağlamaya çalışıyor.

Organizasyonun ardındaki ekip, kâr amacı gütmeyen, yiyecekleri kurtarmak isteyen diğer kuruluşlarla birleşiyor ve yiyeceklerin çöpe atılmasını önlüyor ve açtıkları atılan ürünlerden oluşan süpermarketlerde herkesin erişebileceği, hatta insanların belirlediği fiyatlara satıyor. Normal bir süpermarketlerden bazı yönleriyle ayrılsa da tüketime katkı yapıyor. Danimarkalı organizasyon WeFood da benzer bir uygulamayla bu yılın başlarında son kullanma tarihi geçmeye yüz tutmuş ürünleri uygun fiyata satmaya başlamıştı.

Görsel: Facebook