2020 her açıdan şahsına münhasır bir yıl oldu. Dünya Sağlık Örgütü’nün Covid-19‘u salgın ilan etmesinin üzerinden neredeyse dokuz ay geçti. Milyonlarca insan aniden kendilerini evden çalışmaya uyum sağlamaya çalışırken buldular; bu binlerce insanı bünyesinde barındıran büyük şirketlerin, uzaktan çalışmayı akıllarından bile geçirmezken, kendilerini bir anda Zoom görüşmesi kovarlarken bulması demek. Ancak bazıları da var ki, uzaktan çalışmak onların zaten normalleri.
Web Summit’in bu oturumunda ekiplerin koordine olmalarına yardımcı olan gerçek zamanlı bir iletişim aracı Basecamp’in kurucu ve CEO’su Jason Fried vardı. Pandemi sırasında olan bu değişiklerden o ve şirketi pek etkilenmemişler, çünkü zaten 20 yıldır uzaktan çalışıyorlarmış.
Bir yaşam stili olarak evden çalışma
Bu sanatın piri olduğunu dile getiren Fried, pandemi döneminde yapılan evden çalışmanın normalden çok daha farklı olduğunu dile getiriyor. Çocukların evde olması, bireysel zamanın sağlanamaması gibi sorunlar evren çalışmayı olduğundan daha zor bir hale getirdiğini belirtiyor. Pandeminin başından beri evden çalışanlar şimdilerde tükenmişlikle ve daha da artmış iş yüküyle baş başalar, ancak bunun suçunun ille de uzaktan çalışmak olduğunu söyleyemeyiz.
Fried burada asıl bakılması gerekenin şirketler olduğunu söylüyor. Dengelerin tamamen alt üst olduğu bir dönemde, şirketler eski çalışma şekillerini evden çalışırken de aynı şekilde devam ettirmeye çalışıyorlar. Bu bir nevi ofis düzenini uzaktan taklit etmeye çalışmak, ve Fried’e göre, sürdürülebilir bir şey değil.
Bu sebeple de şuan yapılan evden çalışmak değil, “pandemi çalışması” diyor Fried. Sonu gelmeyen Zoom toplantıları, e-mail kutularını dolduran davetler ve sürekli bir sonraki görüşmeyi planlama hırsı; çalışanların çok daha hızlı tükenmesine ve işle özel hayatın arasındaki çizginin giderek bulanıklaşmasına sebep oluyor.
Bir iş politikası olarak anlayış ve sabır
Fried, uzun zamandır uzaktan çalışan bir ekibi yöneten bir lider olarak, bu tarz türbülanslı zamanlarda takım liderlerine çok fazla iş düştüğünü söylüyor. Herkesin zamanından çalan toplantılar yerine, ikili telefon görüşmelerinin arttırılmasını, ancak bunun da sadece yazılı iletişim yeterli olmadığında kullanılmasını salık veriyor.
Verdiği son mesaj ise şöyle: Takım liderleri ve yöneticilerin, insanların içinde bulunduğu zor ve stresli zamanları göz önünde bulundurarak bir adım geri atmaları gerektiğini söylüyor. Uzaktan çalışırken güven odaklı ilişkilerin kurulması, şirkette uzun süredir çalışan insanların varlığıyla mümkün; bu da haliyle bir ikilem yaratıyor diyor Fried.
Tükendikleri için işten çıkan değerli elemanların, özellikle bu zor zamanlarda yerlerinin doldurulması çok güç. Karşılıklı sabır ve anlayışın, bizi pandemi döneminde ve sonrasında, geleceğe taşıyacak naçizane şeyler olduğunun altını çiziyor.
Pandemi sonrasında çok daha fazla şirketin uzaktan çalışmaya dayalı karışık düzenlemelere gideceğini belirten Fried; gelecekte evden çalışmanın, şimdikine kıyasla çok daha çekilebilir olacağının garantisine veriyor.
Pandemi, Web Summit ve uzaktan çalışma ilginizi çeken konularsa, Slack’in eş kurucusu Cal Henderson’ın evden çalışma trendinin heyecan verici bir dönemin başlangıcı olduğunu açıkladığı bu oturum dikkatinizi çekebilir.
Görsel: Web Summit, Unsplash – Standsome Worklifestyle