Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Etkinliğin Ardından: Yeni Yaratıcılar – Bihter Çelik

Etkinliğin Ardından: Yeni Yaratıcılar – Bihter Çelik

Yeni Yaratıcılar'ın dokuzuncu buluşmasında -trak'ın kucularından, mimar ve tasarımcı Bihter Çelik ile birlikteydik.

Kendi alanında ufuk açıcı çalışmalar yapan, sanatı ve teknolojiyi farklı bir gözle bir araya getiren yaratıcıları keşfetmekten ve bu yetenekleri okurlarımızla tanıştırmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu heyecanımızı 9 Ekim’de ATÖLYE‘de gerçekleştirdiğimiz Yeni Yaratıcılar’ın dokuzuncu etkinliğiyle de fiziksel bir alana taşımaya devam ediyoruz. Bigumigu kurucularından Yalçın Pembecioğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen etkinliğimizin konuğu mekan ile kullanıcı arasındaki etkileşim odaklanan, geçici ve kalıcı tasarımlar yapan -trak’ın kurucu ortağı, mimar ve tasarımcı Bihter Çelik idi. Bihter ile kariyerini şekillendiren girişken adımları, geçici mekan tasarımları ve malzemelerin sürdürülebillirliği üzerine konuştuk.

Yeni deneyimlerin önünü açan karşılaşmalar

İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde lisans eğitimini tamamlayan Bihter Çelik, lisans döneminde arkadaşlarıyla oluşturduğu kolektif bugünkü tasarım stüdyosu -trak’ın da temellerini oluşturuyor. Sürdürülebilirlik ve geçici-kalıcı kavramları ekseninde tasarımlar yapan Bihter Çelik, günlük hayatındaki her objeyi değerlendirmeye özen gösteriyor. Maddelerin farklı fonksiyonlarla kullanımı ve tasarımların kullanıcı etkileşimiyle güncellenmesi sürecin birer parçasını oluşturuyor. El işçiliği yapan ve üreten Bihter, bu nedenle bir maker unvanına da sahip. İlgilerinin peşinden giderken mimar, tasarımcı, festival mimarı, maker gibi farklı unvanlar kazanıyor.

Bihter, karşılaşma kavramını işlerinin odağına koyuyor. Karşı tarafa daha önceden hazırladığı bir cümleyi, düşünceyi söyletmeyen, yeni şeyler düşünmesini sağlayan her olay, enstantane bir karşılaşma olarak tanımlanıyor. Bu karşılaşmalarla da insanın yeni şeyler düşünmesi, farklı akışları deneyimlemesi temel motivasyonlar arasında. Boğada, bomontiada: Making Place, hamak-trak gibi projeler de bu yolculukta sürekli olarak kendini yeniliyor, onarıyor, geliştiriyor. Çünkü Bihter’in nezdinle tasarım süreci son kullanıcıya ulaştığında bitmiyor. Kullanıcının onunla olan etkileşimi, olumlu ve olumsuz tepkileri de sürecin bir parçasını oluşturuyor.

Etkinliğe katılanlar Bihter Çelik’in üretim ve çalışma sürecini, tasarımlarının altındaki felsefeyi anlama, farklı disiplinleri kullanarak özgün bir alan yaratmanın inceliklerini görme şansı yakaladı. Etkinliğin sonunda ise katılımcılar Bihter Çelik ile tanışıp soru sorarak fikirlerini paylaştı. Bir sonraki Yeni Yaratıcılar etkinlikleri için bizi takip edin!

Görsel: Bigumigu