Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ekranıyla Hayatı Bi’ Tık Büyüten iPhone XS ve XS Max

Ekranıyla Hayatı Bi’ Tık Büyüten iPhone XS ve XS Max

Apple, yeni reklam filmiyle iPhone XS ve XS Max telefonlarının ekran özelliğini herhangi bir markaymış gibi eğlenceli bir tonla vurguluyor fakat gerçekten bir Apple reklamı mı izletiyor?

Apple, yeni iPhone XS ve XS Max’i 12 Eylül’de tanıttı. Telefonların özellikle büyük ekrana sahip olmaları öne çıkartılıyor. Ekran boyutları 16,5 cm. Ve bunu vurgulamak isteyen Apple, Growth Support isimli filmiyle dijital mecralarda karşımıza çıkıyor. Filmin şakası Apple’ın ekranından fotoğraflanan her şeyin bi’ tık büyümesi.

Reklamın özü “sevdiğiniz her şey daha büyük” mesajını barındırıyor. Reklam filmi, bu sene Cannes Lions’da Health & Wellness kategorisinde Grand Prix kazanan JohnXHannes için yapılmış Corazón Give Your Heart filminin yönetmeni John Hillcoat tarafından çekildi. Reklam boyunca iPhone XS ve XS Max kullanıcıları telefonun ekranında hayatı kareledikçe hayat onlar için büyüyor. Kedi büyüyor, pizza büyüyor, köpek büyüyor.

Herkese Konuşmak için Marka Kimliğini Kaybetmeye Değer mi?

Kişisel olarak reklamı eğlenceli buldum fakat marka kurumsalı adına bir şey vadettiğini düşünmüyorum. Reklamın çıkış noktası ilk akla gelebilecek, yaratıcı sektörün en büyük geyiklerinden. Yani reklamdan Apple logosunu çıkarın, herhangi bir markanın logosunu koyun, reklam yine işler. Genelgeçer bir formül bu markalar adına.

Eskiden Apple reklamlarında gerçekten Apple olduğunu bağıran bir kurumsallık vardı. Gerek kullanılan fontlar, gerek reklamda kullanılan açılar ya da müzikler ve renkler. Bilmiyorum, sanki Steve Jobs göçtü göçeli ve Tim Cook markanın dilini daha iletişim canlısı yaptı yapalı, Apple’ın sofistikeliği yok olmaya başladı. Gençlere konuşacağım diye çabalayan marka, herkesin iletişim diline sahip oldu. Apple’ın sunduğu ayrıcaklı olma hissi reklamlarından silinmeye başladı.

Açıkçası markanın herkese konuşacağım derdinde olmasındansa kurumsalını korumasını marka değeri açısından daha önemli görüyorum. Mesela iPhone 5 için hazırlanan Thumb (Başparmak) filmini hatırlatmak isterim. Bu reklam da ekranın büyüdüğünü vurguluyor. Fakat bunu markanın eski diliyle yapıyor. Minimal ve etkileyici bir şekilde. Dans eden insanlar, büyüyen hayatlar, her yere yapıştırılan emojiler hiç minimal değil.

Görsel: YouTube