Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ailesinden Uzakta Bir Genç ve Kovası

Ailesinden Uzakta Bir Genç ve Kovası

Çin Yeni Yılı ve Apple için Jia Zhangke tarafından tamamı iPhone XS'le çekilen kısa film The Bucket, "Size evi en çok hatırlatan şey nedir?" sorusuna odaklanıyor.

Çin’deki iPhone satışları büyük bir düşüş yaşıyor. Bu düşüş nedeniyle Apple CEO’su Tim Cook, yatırımcılara yazdığı yeni mektupta güncel rakamlara yer verdi. Mektupta yer verilen verilere göre; 2019’un ilk çeyreği için yapılan öngörüler, büyük oranda değer kaybetti. 89 milyar dolar ve 93 milyar dolar arasındaki beklenti, Çin’de yaşanan düşük satışlar nedeniyle 84 milyar dolara kadar geriledi. Bu durumun pek çok sebebi bulunsa da Tim Cook mektubunda temel noktalar olarak; Çin ekonomisinin 2018’in ikinci yarısında yavaşlamaya başlaması ve ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimleri, önemli sebepler olarak gösteriyor.

Perakendecilerin Çin’deki iPhone fiyatlarını düşürmesinin ardından oradaki gerilemesine son vermek isteyen Apple, Çin ve Hindistan gibi önemli pazarlarda varlığını güçlendirmek için pazarlama ve iletişim çalışmalarına devam ediyor. Yayınlanan reklam kampanyalarında da bunu net bir şekilde görüyoruz. Shot on iPhone Challenge yarışması Çin’e yönelik doneler de taşıyor. Jüri üyeleri arasında Çinli fotoğrafçı Chen Man yer alıyor ve katılımcılar fotoğraflarını Çin’in Twitter’ı olan Weibo üzerinden yarışmaya katılabiliyor.

Geçtiğimiz yıl, Çin Yeni Yılı öncesinde paylaşılan çalışan bir anne ile küçük oğlunun 3 dakikalık kavuşmasını anlatıldığı reklam filminin ardından iPhone teknolojisinin tanıtımı için yeni bir kısa film daha yayınlandı. Çin takvimine göre bu yıl 5 Şubat’ta gerçekleşecek Çin Yeni Yılı için yayınlanan kısa film The Bucket, bir kovayla taşınabilecekleri imgesel olarak ifade ediyor.

Aileden uzakta yaşamanın ağır ama tebessüm ettiren bedeli

Yönetmenliğini Jia Zhangke’nin üstlendiği ve tamamı iPhone XS ile çekilen The Bucket isimli yedi dakikalık film, Çin Yeni Yılı tatili için ailesini ziyarete giden bir gencin üzerinden ilerliyor. Tatili sona eren genç, okul veya işi nedeniyle şehire geri dönmek zorunda kalıyor. Yola çıkmak için hazırlanırken, annesi de beraberinde götürmesi için bir kova hazırlıyor. Filmin başlangıcında içinde ne olduğu bir sır olarak saklanan kova, annesi tarafından yolda giderken açılmaması için sıkı bir şekilde bantlanıyor. Devam eden sahnelerde içerisinde ağır bir şey olduğu anlaşılan kovayı taşırken ellerinin acımaması ve daha kolay taşıması için annesi oğluna bir eldiven veriyor.

Annesiyle vedalaştıktan sonra kovayla birlike yola çıkan genç, kovayı taşımakta zorlansa da eve kadar başarılı bir şekilde ulaşıyor. Hatta eve gitmek için çıktığı yokuşta kovanın kulpu kopuyor ve kova yokuştan aşağı sürükleniyor. Sonraki sahnede eve ulaştığı anlaşılan genç adam, kovayı açıyor ve başlangıçta ağzına kadar kumla dolu bir kovayla karşı karşıya kalıyor. Kumların altından ise annesinin yetiştirdiği tavuklardan aldığı yumurtalar çıkıyor. Yaklaşık 7 dakikalık kısa film, üzerinde gülen yüz ifadesinin bulunduğu yumurtanın görünmesiyle birlikte son buluyor.

Çin Yeni Yılı’nı Çinliler için özel kılan şeylerden birisi; gerçekleştirilen aile ziyaretleri olarak biliniyor. Bu nedenle Apple için Jia Zhangke tarafından çekilen kısa film, “Size evi en çok hatırlatan şey nedir?” sorusundan yola çıkılarak oluşturulmuş. Ayrıca Apple, The Bucket’le birlikte, Jia Zhangke’nin iPhone XS’deki Derinlik Kontrolü ve ağır çekim özelliklerini nasıl kullandığını sergileyen iki video daha yayınladı.

Jia Zhangke’nin iPhone XS’deki Derinlik Kontrolü ve Slo-mo özelliklerini nasıl kullandığını sergileyen videoları izlemek isteyenler için;

Künye:

Reklamveren: Apple
Reklam Ajansı: TBWA\Media Arts Lab Shanghai
Yönetmen: Jia Zhangke

Görsel: Apple, YouTube