Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bir Anneyle Oğlunun 3 Dakikalık Kavuşması

Bir Anneyle Oğlunun 3 Dakikalık Kavuşması

Çin Yeni Yılı vesilesiyle Peter Chan tarafından çekilen iPhone X reklamı, çalışan bir anne ile küçük oğlunun 3 dakikalık kavuşmasını anlatıyor.

Şubat ayındaki Çin Yeni Yılını Apple, 7 dakikalık bir filmle kutlamıştı. Ödüllü Hong Konglu yönetmen Peter Chan tarafından iPhoneX ile çekilen film; telefonun kendisinden çok telefon ile yapabildiklerinizi sergileyen bir film. “Three Minutes” isimli film, Cannes Lions’da ödül alabilecek adaylardan olarak görülüyor.

Gerçek bir hikayeye dayanan film, daha önce iPhone X için gördüğümüz hareketli ve cümbüşlü filmlerden oldukça farklı. Sessiz, sakin, duygusal bir anne ve oğul hikayesi bu. Gerçek dışı veya fantastik hiçbir şey yok, sadece aile bağlarına dair tatlı bir hikaye.

Filmde tren hattında kondüktör olarak çalıştığı için Çin’in güneyindeki Nanning şehrinde kuzeydeki Harbin’e 6 günlük bir tren yolculuğu yapmak zorunda kalan bir anneyi görüyoruz. Çin Yeni Yılında da çoğunlukla çalışmak zorunda kalan kadın bu özel günü oğluyla geçirme fırsatı pek yakalayamadığını söylüyor. Anne, kız kardeşine bıraktığı oğlunun uslu durup durmadığından, kardeşine zorluk çıkarıp çıkarmadığından endişelendiğini anlatıyor. Hatta bu nedenle beraber olduklarına ona karşı katı ve kuralcı davranmak zorunda kaldığını ve ayrılır ayrılmaz bundan pişmanlık duyduğunu da söylüyor.

Kadının çalıştığı tren; oğlu ve kız kardeşinin olduğu şehirde 3 dakikalık bir mola verince bu da anneye oğluyla 3 dakika geçirme şansı sağlıyor. Bu kadar kısıtlı bir zaman dilimi içerisinde ikilinin kaçırdıkları önemli anları yakalamaya çalışmasını izliyoruz. Filmin tepesindeki sayaç 3 dakikadan geri sayarken anne ve oğlu sürelerinin bitmesine 1 dakika 44 saniye kala buluşabiliyorlar.

Zamana Karşı Çarpım Tablosu

Heyecanlı bir sarılmadan sonraysa küçük çocuk çarpım tablosunu saymaya başlıyor. Annesinin zamanları olmadığını söylemesine rağmen, çocuk 1’lerden başlıyor; trenin kalkmasına saniyeler kala da 9’ları bitiriyor ve gururla gülümsüyor. Çocuğun bunu neden yaptığı ise filmin sürprizlerinden biri, annenin çocuğuna iyi niyetle söylediği ufak bir yalandan kaynaklanıyor aslında.

Anne ve oğlu istasyonu terk eden trenle birlikte birbirine el sallarken kamera etraftaki kavuşan insanları ekrana getiriyor. Bu kareler donup iPhone X ile çekilmiş fotoğraflara dönüşüyor.

çin_apple_three minutes_singapur_çin_peter chan_bigumigu_2

Filmde iPhone Görülmüyor

Film, her ne kadar iPhone X’un marifetlerini anlatıyor olsa da Filmde bir tek iPhone görülmüyor olmasını da not olarak düşelim. Filmin kendisi iPhone X’un kamerası ve uygulamalarıyla yapılabileceklerin bir ispatı. Filmi destekleyen mikro site üzerinde de sinematografiye ilişkin ipuçları ve kamera arkası görüntüleri bulunuyor.

Yayınlandığı andan itibaren Çin’de büyük ilgi gören bu duygusal film, Weibo üzerinde 37 milyondan fazla izlenmeye ulaştı. İlk haftasında sosyal medya platformlarında 70 milyona varan izleyici sayısı yakaladı. Tren yolculuklarının çok yaygın olduğu devasa bir ülke olan Çin’de bu filmin doğru yerlere dokunduğu ortada. Dolayısıyla filmin, Çin’deki pazar payını artırmak isteyen Apple için de sağlam bir etki yaptığı söylenebilir.

Görsel: YouTube