Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çizgi Roman Formatında Makaleler: Sequentials

Çizgi Roman Formatında Makaleler: Sequentials

Trace Innovation Initiative'in yürüttüğü, hem burs merkezi hem de makaleleri çizgi romanlaştıran Sequentials, Scott McCloud’ın 1993'te yayınladığı makaleyi merkezine koyuyor.

Çizgi roman gerçekten harika bir mecra. İnsan okurken sahneleri gördüğü için aklında daha fazla yer ediyor hikaye. Kısa bir anlatım biçimi ama gerçekten değerli. Küçük yaşlardan beri çizgi romana meraklı biri olarak, ders kitaplarının bu tarzda hikayeleştirilmesini hep arzulamıştım. Kişisel olarak tarih, sanat ve felsefe gibi konuların böyle bir anlatım biçimiyle daha etkili olacağını düşünüyorum. Sadece böyle düşünen ben değilmişim. Florida Üniversitesinin İngilizce Bölümü eğitmenleri de böyle düşünmüş ve Sequentials adında bir proje başlatmışlar. Artık bu projeyle birlikte makaleler çizgi romanlaştırılıyor.

En Bilimsel Çizgiler: Çizgi Makaleler

Trace Innovation Initiative’in yürüttüğü proje hem bir burs merkezi hem de makaleleri çizgi romanlaştıran bir yapı. Scott McCloud’ın 1993’te yayınladığı Understanding Comics: The Invisible Art makalesini merkezine koyup onu örnek alan proje, çeşitli akademik konuların çizgi roman aracılığıyla çizilmesini ve yorumlanmasını sağlıyor. Ekip bilginin üretimini ve dolaşımını genişletmeye çalışıyor.

Bu uzun soluklu proje, katılımcılardan hem eldeki öznenin hem de yorumlarının aldıkları biçimin anlamlarını yeniden hayal etmelerini istiyor. Katkıda bulunanların çalışmalarıysa görsel olarak belirgin bir şekilde kavramsallaştırılıyor. Bu proje sayesinde böylece çizgi roman mecrasının yaratıcı yeteneklerini de vurgulanmış oluyor. Ayrıca proje sayesinde Trace’in yenilikçi araştırma, yazma ve bilgi üretimine odaklanması da vurgulanıyor.

Erişime açık ve inline olarak incelenebilen çizgi roman makaleler, ImageTexT: Interdisciplinary Comics Studies ve Florida Üniversitesi İngilizce Bölümü ortaklığıyla yapılıyor. Şunu da not düşelim Florida Üniversitesi’nin İngilizce bölümü ABD’deki en geniş kapsamlı çizgi roman ve grafik anlatı akademik çalışma havuzuna sahip.

Şimdiye kadar iki sayı yayınlayan ekip üçüncüsünün hazırlığında. Siteden tüm yayınlanan çizgi makaleleri inceleyebilirsiniz.

Görsel: Sequentials