Analog animasyonun atalarından Zoetrop, 19. yüzyılda ortaya çıkmış olsa da günümüzde hâlâ yaratıcılık gerektiren alanlarda kullanılan bir teknik. Yanlarında küçük delikler bulunan bir silindirden oluşan düzenek şeklinde tanımlayabiliriz onu. İç kısmı resimlerle kaplı olan bu silindir döndürüldüğünde hareketli görüntü meydana geliyor. Şimdiye kadar zoetropların reklam filmlerinden, seramiğe, 3B baskı heykellerden, performans ve video çalışmalarına değin farklı şekillerde kullanıldığı pek çok çağdaş örnek gördük. Marvelous Media Engine ise bu tekniği bir estetik tema olarak tamamen günümüz teknolojisine taşıyor.
Marvelous Media Engine, animasyon karakterlerini zoetropa dönüştürüyor
Görsel efekt uzmanı Marvelous Media Engine, son dönemde animasyon karakterleri kullanarak tamamen bilgisayar ortamında üretilmiş zoetroplar yaratıyor. Kirpi Sonic’i (Sonic the Hedgehog) bir doğum günü pastasının üzerine yerleştirerek başlamış bu zoetrop temasına. Ardından Miyazaki karakterlerini müzik kutularının içinde yer alan birer zoetropa dönüştürmeye başlamış. Bunların ilki de My Neighbor Totoro’daki Catbus. Şimdiye kadar en çok beğenilen zoetrop da bu olmuş.
Hayao Miyazaki’ye ve animasyon evi Studio Ghibli’ye saygı duruşunda bulunan bir başka çalışması da Küçük Cadı Kiki’yi (Kiki’s Delivery Service) konu alıyor. “Studio Ghibli filmlerinin bu kadar sıcak duygularla dolu olmasına bayılıyorum ve umarım bu müzik kutusuda bu sıcaklığı yansıtıyor.” notuyla paylaşmış bu zoetropu.
Müzik kutusu paylaşımlarında; Miyazaki’nin filmleri için yaptığı müziklerle tanınan ünlü müzik yönetmeni, besteci, orkestra şefi, ve aranjör Joe Hisaishi de anılıyor. Hisaishi, Miyazaki ile dostluğu boyunca Rüzgarlı Vadi, Gökteki Kale, Komşum Totoro, Küçük Cadı Kiki, Kırmızı Kanatlar, Prenses Mononoke, Ruhların Kaçışı, Howl’un Yürüyen Şatosu gibi birçok filmin müziğine imza attı.
Görsel: Instagram