Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Animasyonlu Plaklar

Animasyonlu Plaklar

TV programı Coke Studio'nun Filipinler'deki 7. sezonunu kutlamak için yaratılan "Video Vinyl"ler, zoetrop tekniğiyle yaratılmış animasyonlu plaklardan oluşuyor.

Coke Studio’nun hipnotik ve çoklu-duyusal “Video Vinyl”leri, döndükleri zaman animasyona dönüşen çizimlerle bezeli plaklardan oluşuyor. Böylece plağı dinleyen kişiye yalnızca müzikal değil görsel anlamda da keyifli anlar yaşatıyor. Plakların üzerindeki animasyonlar zoetrop tekniğiyle hazırlanmış. Analog animasyonun atalarından zoetropun ortaya çıkışı, 19. yy’ın başlarına dayanıyor. Bu teknik; dairesel olarak düzenlenmiş, birbirinin devamı niteliğinde bir bir dizi görüntü çizmeyi gerektiriyor. Böylece yüzey hızlı bir şekilde döndürüldüğünde, görüntüler birbirine karışıyormuş gibi görünüyor ve bu da bir hareket yanılsaması yaratıyor.

Bu plaklar, Coke Studio Filipinler TV programının 7. sezonu için bir tür kutlama niteliğinde. Her plakta Filipinli müzisyenlerin bir araya gelerek yaratıcı projeye katkıda bulunduğu Coke Studio Filipinler TV programının 7. sezonundan bir şarkı yer alıyor. Stüdyo, her zaman farklı türlerden müzisyenlerin bir araya gelerek iş birliği yaptığı ve hayranları için özgün müzikler yarattığı bir platform olarak tanınıyor. Studio Filipinler, Ogilvy Singapur ile olan iş birliği sayesinde projeye öncülük etmiş. Geleneksel analog vinilleri canlandırmak için illüstratörlerle işbirliği yapmışlar.

İllüstratörlerden parçaların ruhunu yansıtan çizgiler

Birlikte çalıştıkları illüstratörler Vanilla Chi, Rakhmat Jaka ve Mathieu Labrecque. İllüstratörler, üzerinde çalışacakları plakların şarkı sözlerini ve parçalarını detaylı olarak incelemişler. Yalnızca albümdeki sanatçılarının gerçek hayranlarının fark edip takdir edebileceği ipuçlarını da çizimlerine eklemişler. Sonuçta yalnızca müzik tutkunlarının değil; sanat ve tasarım koleksiyoncularının da ilgisini çeken sınırlı sayıda üretilmiş bir plak serisi ortaya çıkmış. Ayrıca plaklar; müzik yayıncılarına, radyo DJ’lerine ve Coke Studio müzisyenlerinin ateşli hayranlarına dağıtılmış.

 

Günümüzde zoetrop tekniği modern teknolojiyle harmanlayan pek çok sanat çalışmasına, reklama ve tasarıma rastlıyoruz. Bazılarını aşağıya yapıştırıyorum. Yer verdiğimiz diğer zoetrop işlerine buradan göz atabilirsiniz.

Dijital Zoetroplar

Zoetroplar Eşliğinde Ulaşımın Evrimi

İnsanlarla Yaratılan Zoetrop

Görsel: Coke Studio, Ogilvy Singapur