Dünya bütün çocuklara eşit şartlarda eğitim görme fırsatı sunmuyor. Örneğin Kolombiya’nın kırsal bölgelerinde, çocuklar okullarına gitmek için nehirler üzerinden güvenli olmayan ulaşım araçlarıyla geçiyor. Eğitim için her gün ölüm tehlikesi atlatan – bazıları ne yazık ki hayatını kaybediyor- bu çocuklar için tasarlanan cankurtaran sırt çantası Luki bu soruna çözüm sunuyordu. Hindistan’ın kırsal bölgelerindeki yetersiz el hijyenine karşılık yaratılan sabun-tebeşirler de okuldaki çocukların sağlığını korumaya yönelik yaratıcı bir önlemdi. Bu defa ise yine eğitim şartlarındaki yetersizliklere pratik bir çözüm getiren DESKIT var karşımızda.
Hindistan’da 20 bini aşkın çocuk DESKIT kullanıyor
DESKIT, toplumun en yoksul kesimlerini güçlendirmek için sosyal öneme sahip ürün ve hizmetler geliştirmeyi amaçlayan PROSOC tarafından tasarlanmış. 2015 yılında Hindistan’da kurulan PROSOC, “PROducts for SOCiety” (toplum için ürünler) kelime grubundan türetilmiş. Şirketin internet sitesinde yer verilen bilgilere göre; Hindistan’da yaşları 6 ile 14 arasında değişen 40 milyon öğrenci, okullarda masa ve sandalye gibi temel altyapı olanaklarından yoksun. Uzun süre düzensiz bir pozisyonda oturmak hem çocukların sağlığını hem de okuldaki performanslarını olumsuz etkiliyor. İşte DESKIT’le bu soruna çözüm getirmek amaçlanıyor.
DESKIT sayesinde çocuklar, doğru bir duruşta oturarak rahat bir şekilde yazabiliyor. Ürün su geçirmiyor, hafif ve dayanıklı. Masa, çantadan ayrılabiliyor ve çocuğun yaşına göre 2 farklı yüksekliğe ayarlanabiliyor.
PROSOC’a göre ekonomik olması ve okula gitmeye motive eden olumlu sonuçları sayesinde Hindistan’ın 10 farklı eyaletinde 20.000’den fazla çocuk DESKIT kullanıyor.
PROSOC, DESKIT ile IKEA BootCamp’e katılarak son zamanlarda yeniden gündeme geldi. Ancak ürünün ortaya çıkışı aslında 2016 yılına dayanıyor.