Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Deprem Bölgesine Gönderilen Şişirilebilir Beton Su Tankları

Deprem Bölgesine Gönderilen Şişirilebilir Beton Su Tankları

Kariyerini Galler'de sürdüren Beren Kayalı ve Paul Mendieta, tasarladıkları "Deploy" isimli şişirilebilir beton su depolarını deprem bölgesine bağışladı.

İklim krizinin ve mültecilerin etkisiyle, dünya genelinde acil durumlar için yaratılan projelerin sayısı artıyor. Ülkemizde ve Suriye’de yaşanan depremler de bu tür projelere hız kazandırdı. Afet sonrası için proje üretmek isteyenlere ilham verebilecek işleri sıraladığımız şu derlemede, bunlara yer vermiştik. 47 saniyede kurulabilen su geçirmez katlanır barınak Maawa X de dikkat çekici örneklerdendi. IKEA Vakfı’nın hazırladığı ve ülkemize gönderdiği modüler barınma alanları da oldukça ses getirmişti. Bu defa da su sorununa çözüm için ülkemize gönderilen Deploy adlı su deposu var karşımızda.

Bir konteynere 18 Deploy su deposu sığıyor

Royal College of Art (Kraliyet Sanat Koleji) mezunları Paul Mendieta ve Beren Kayalı tarafından tasarlanan Deploy adlı su depoları, deprem bölgesine bağışlandı. Deploy, yerinde kurulup şişirilebilen ve 48 saat içerisinde kullanıma hazır hale gelen 256 kilogramlık bir yapı. Kullanım ömrü 20 yıl ve 14.000 litre su depolayabiliyor.

Deploy’un kurucu ortağı Beren Kayalı, Dezeen’e yaptığı açıklamada çalışmaları hakkında şunları söylemiş: “Deploy, dünyanın herhangi bir yerine taşınmak üzere standart bir palete sığabilen düz paketlenmiş, şişirilebilir, beton bir su depolama tankı. Kırsal topluluklara su ihtiyaçları konusunda yardımcı oluyoruz. Çiftçiler, altyapı projeleri ve afet yardımı olayları dahil olmak üzere kırsal alanlar için lojistik sorunları çözüyoruz.”

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

DEPLOY (@waterdeploy)’in paylaştığı bir gönderi

Şirket bu depoyu “ilk hava dağıtımlı, kullanıma hazır su deposu” olarak tanıtıyor. Depo, kumaş ve PVC astar arasına yerleştirilmiş çimento tabakasından oluşan Concrete Canvas (Beton Kanvas) adlı patentli bir malzemeden yapılmış. Bu nedenle onu, “şişirilebilir beton su deposu” olarak da tanımlamak mümkün. Bu ödüllü malzeme, daha önce afet yardım barınaklarını kaplamak için de kullanılmış. 2,5 metre yüksekliğindeki tankta ayrıca yapıyı desteklemek için birkaç fiberglas direk de bulunuyor.

Tanklar, forkliftle katlanıyor ve su kıtlığı olan veya su kalitesinin sorunlu olduğu yerlere gönderilmeye hazır ahşap paletler halinde paketleniyor. Üretim yeri Galler.

Düz paketlenmiş tanklar daha sonra bir helikopterle hedef bölgeye ulaştırılıyor ve bölgede tankı yerinde kurmak için en az iki Deploy ekibi üyesinin bulunması gerekiyor.

Kurulum sırasında öncelikle, su deposu için bir temel görevi gören beton bir levha yere seriliyor. Tank bir elektronik hava pompasıyla dev bir balon gibi şişiriliyor. Bunun ardından yapı hortumla sulanıyor. Islandıktan sonra, sağlam bir yanmaz ve su geçirmez yapıya sertleşmeden önce birkaç saat şekli manipüle edilebiliyor. 24 saat içinde tamamen sertleşip içme suyuyla doldurulmaya hazır hale geliyor.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Beren (@berenkayali)’in paylaştığı bir gönderi

Deploy, 6 Şubat’ta meydana gelen büyük depremlerin ardından Türkiye’deki mağdurlar için 14 tank bağışladı. Tanklar bir kez kurulduktan sonra Deploy’un yardımına ihtiyaç duyulmadan kullanılmaya devam ediyor. Dolayısıyla Türkiye’deki yetkililer veya yerel topluluklar, Deploy’dan ek desteğe ihtiyaç duymadan tankı bakımını yapıp kolayca tamir edebilecek.

“Deploy su deposunun temel özelliklerinden ikisi, sökülebilir kapağı ve zemin seviyesindeki çıkış vanası. Bunlar birlikte, tam su deposunun boşaltılmasına ve havuz iç kısmına daha kolay erişime olanak tanıyarak, yüzme havuzununkine benzer temizleme yöntemlerine olanak tanır.” diyor Kayalı.

Mendieta ve Kayalı, Deploy’u ilk olarak 2020’de Royal College of Art’ta (RCA) inovasyon tasarımı mühendisliği yüksek lisanslarının bir parçası olarak geliştirmişler. Kayalı, tanklarının plastik veya beton rakiplerine göre daha ekonomik ve sürdürülebilir bir alternatif olduğunu vurguluyor. Kayalı, aynı hacme sahip geleneksel bir beton su deposunun, bir inşaat ekibi tarafından kurulabileceğini ve beton malzemenin katılaşmasının 21 ila 28 gün süreceğini vurguluyor. Aynı hacme sahip sıradan bir plastik su deposunun taşınması ise büyük bir taşıma çalışması gerektiriyor. Üç plastik su deposu bir endüstriyel nakliye konteynerine sığabilirken, düz paketlenme olanağı sayesinde bir konteynere 18 Deploy su deposu sığabiliyor.

Deploy; Deploy, Imperial College London’dan VCC Competition, Innovate UK’den Young Innovators Award, Santander X Entrepreneurship Awards ve Santander Bank’tan Santander X Global Awards dahil olmak üzere çeşitli yarışmalardan ödül kazanmış. Imperial College London’daki İklim Değişikliği İnovasyon Merkezi’nden de Sera Programı Finansmanı kazanmış. Diğer başarılarını öğrenmek için şuraya göz atabilirsiniz.

Görsel: Deploy