Son yıllarda akıllı gözlükler hem tasarımı hem de işleviyle en heyecan verici alanların başında geliyor. Her yeni girişim daha iyi olma iddiasıyla farklı bir noktaya dokunurken bu gelişmeler sayesinde daha kompakt ve donanımlı ürünlerle karşılaşma şansımız artıyor. insanların vücudu ile bağlantılı cihazların olacağı bir geleceği tezahür eden Amy Webb de geçtiğimiz yılki SXSW oturumunda akıllı gözlüklerin akıllı telefonların yerini alabileceğini söylemişti.
Karma gerçeklik gözlüğü Nreal Light, alıştığımız gözlük tasarımına artırılmış gerçeklik dokunuşu yapan Focals, iş dünyası ve eğitime yönelik ThinkReality A3, yüzücüler için akıllı gözlük Holoswim, yardımcı gerçeklik ürünü OPPO Air Glass gibi örneklerin arasına ekleyebileceğimiz VITURE One, Kickstarter’daki başarısı, tasarımı ve gözlüğün içine gizlenen ekranın özellikleriyle dikkat çekiyor.
Oyun konsolunu ve ekranı güneş gözlüğü tasarımına taşıyan VITURE One
Aralarında eski Google ve Apple çalışanlarının da bulunduğu, AR/VR endüstrisi alanında uzman bir ekip tarafından geliştirilen VITURE One, 120 inçlik ekran deneyimini gözlerinizin önüne getiren bir akıllı gözlük. VITURE One XR gözlükleri, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik cihazlarında gördüğümüz bir ekran sunuyor ancak onlardan farklı olarak kullanıcının tam gözünün önünde 60 fps’de çalışan 120 inçlik ve 1080p kalitesinde bir ekranın gözlük camının içerisinde olduğunu hayal etmemiz gerekiyor.
Boyun bandıyla birlikte kapsayıcı bir deneyim yaratan akıllı gözlük, kullanıcıların herhangi ek bir ekrana ya da işlemciye ihtiyaç duymadan içerik izlemesine, oyun oynamasına imkan tanıyor.
Yalnızca 77 gram ağırlığındaki bu gözlüğe dışarıdan baktığımız zaman standart bir güneş gözlüğü zannetmeniz mümkün. Teknoloji meraklılarına hitap ederken bir yandan da yaşam tarzı odaklı düşünen geliştiriciler sade bir tasarım ortaya çıkarıyor. Bu noktada tasarımsal başarıyı da göz ardı etmemek lazım. Otonom scooter Pal, kişiye özel tekerlekli sandalye GO, LED’lerle donatılan meditasyon başlığı LightVision ya da Connectivity Concept gibi hayata dokunan tasarımlarıyla bildiğimiz Londra tasarım stüdyosu Layer tarafından tasarlanan VITURE One, modaya uygun XR gözlüğü olma iddiasını taşıyor.
Akıllı gözlüğün çerçevelerinde yer alan kadran ekranın farklı göz numaralarına uyacak şekilde ayarlanmasına imkan tanıyor bu sayede gözlük ya da lens kullanmadan bu deneyimi yaşamak mümkün oluyor. Uzamsal ses özelliği sayesinde hem film izlerken hem de oyun oynarken sadece kullanıcının deneyimleyebileceği bir ses alanı yaratılıyor.
Boyun bandıyla birlikte kapsayıcı bir oyun deneyimi
Akıllı gözlüğe eşlik eden ve bir yaka gibi boynu saran boyun bandı 170 gram ağırlığında. İçerisinde CPU ve pil barındırıyor. Ortaya çıkacak ısıyı dağıtmak ve uzun kablolardan kaçınmak için böylesine bir tasarım geliştiriliyor. Boyun bandı gözlüğün ağrılığını azaltmasının yanı sıra ekran kontrollerinin de kolayca yapılmasını sağlayan tuşları barındırıyor.
VITURE One, ürünü pazarlama aşamasında da etkili bir yöntem belirlemiş. WiFi bağlantısı sayesinde oyun konsolunuzdaki tüm oyunları akıllı gözlüğe getiren cihaz, tatile giderken ya da geziye çıkarken PlayStation veya Xbox taşımadan VR oyun deneyimi yaşamanın mümkün olduğunu vadediyor. Ayrıca Nintendo Switch ile senkronizasyon sağlanarak da oyun oynanabiliyor. GeForce, Now, Stadia, Xbox Cloud, YouTube, Twitch gibi akış hizmetleri ve oyun platformlarıyla da uyumlu olan gözlük adeta taşınabilir bir oyun gözlüğü olarak dikkat çekiyor.
VITURE One, Kickstarter’da inanılmaz bir başarı gösterdi ve 3 milyon doları yakalayan bir fon topladı. Oculus Rift’in Kickstarter üzerinden topladığı fon miktarını geride bıraktı. Prototip ve test aşamalarından sonra gözlüğün bu yılın sonuna doğru sunulması bekleniyor.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Görsel: VITURE One, Kickstarter