Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bugüne hazır mısın? #7: Çeşitlilik, Kapsayıcılık ve Eşitlik

Bugüne hazır mısın? #7: Çeşitlilik, Kapsayıcılık ve Eşitlik

Akbank'ın "Bugüne hazır mısın?" isimli podcast serisinde iş hayatında sık sık duymaya başladığımız yeni kavramların ve konseptlerin nasıl uygulandığını inceliyor ve konunun detaylarını bir Akbank’lı ile konuşuyoruz.

Akbank’ın Bugüne hazır mısın? isimli podcast serisinde iş hayatına yön veren en taze fikir ve kavramları ele alıyoruz. Yalçın Pembecioğlu bu taze fikir ve kavramları öncesinde açıklıyor ve anlattığı bu fikir ya da kavram, iş hayatında bugün nasıl uygulanıyor öğrenmek için sohbeti bir Akbank’lıyla sürdürüyor. Bu sayede dinleyiciler konunun detaylarını ve iş hayatındaki uygulanma şeklini uzmanından dinleme fırsatı yakalıyor.

Özellikle beyaz yakalı çalışanlar olmak üzere iş dünyasındaki son trendleri öğrenme konusunda hevesli her alandan insanın ilgisini çeken konuların yer aldığı seride, sık sık duymaya başladığımız kavramlar hayattan örneklerle açıklanıyor. “Bugüne hazır mısın?” serisi ile birlikte dinleyicilerin öncelikle bilgi alması ve ardından bu öğrendikleri bilgileri kendi iş yaşamlarında kullanması için ilham verecek fikirler vermesi hedefleniyor.

Çeşitlilik, kapsayıcılık ve eşitlik kurumlar için neden önemli

Bu kapsamda gerçekleştirilen yedinci yayında çeşitlilik, kapsayıcılık ve eşitlik konusu konuşuldu. Bu üç terimin kurumlar için ne ifade ettiği, şirketlerin fırsat eşitliği politikası, kapsayıcı bir yaklaşım benimseyen kurumların markasına kazandırdığı değerler, çeşitliliğin ve kapsayıcılığın nasıl ölçümlenebileceği gibi konular ve sorular Akbank İnsan ve Kültür Lab Yöneticisi Gümrah Alayoğlu’nun konuk olduğu yedinci programda konuşuldu.

Cinsiyeti, yaşı, ırkı, inancı ne olursa olsun herkes için eşit fırsatlar sunan bir çalışma ortamı yaratmak önemli. Bugün birçok şirketin internet sitesinde eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık ile ilgili bir bölüm bulunuyor olsa dahi bu kavramların altını doldurmak gerekiyor. Farklı fikirlere, yeteneklere ve bakış açılarına sahip çalışanları bir araya getirebilen kimliğe, kültüre, düşünceye, cinsiyete, etnik kökene veya ideallere göre ayrım yapmadan bir kurum kültürü oluşturabilen şirketler pozitif iletişimin önünü açıyor.

Farklı kültüre, kimliğe, düşünceye, etnik kökene ya da başka özelliklere sahip müşterilerin tercihlerini iyi anlamak ve onların istekleri doğrultusunda cevap verebilmek için kurumlarının kendi içinde de bu fikri, görüşü ya da tutumu benimsemiş insanların olması avantaj sağlıyor.

Verna Myers’ın “Çeşitlilik bir partiye davet edilmenizdir kapsayıcılık da partide dansa kaldırılmanızdır” sözüne vurgu yapan Gümrah Alayoğlu, bu iki kavramın birbirini desteklediğini, şirketlerin yol haritasını belirlerken bu bütüne dikkat etmeleri gerektiğini vurguluyor.

Şirketlerin mevcut durumlarını değerlendirmesi ve ölçümleyebilmesi sayesinde ulaşılmak istenen hedefler ve eylem planları belirlenebiliyor. Kurum içindeki herkesin konu ile ilgili belirlenen programın içinde yer alması de bu başarı için kritik bir rol oynuyor.

“Bugüne hazır mısın?” serimizdeki tüm bölümlere SpotifyApple Podcasts ve Google Podcasts üzerinden ulaşabilirsiniz.

Görsel: Akbank