Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
BMW’den Isıtmalı Koltuk için Abonelik Sistemi

BMW’den Isıtmalı Koltuk için Abonelik Sistemi

BMW, aylık 18 dolar abonelik ücreti karşılığında ısıtmalı koltuk satmaya başladı.

Tüketim biçimleri, nesilden nesile değişiyor. Yaşamını uzun vadeli borçlar ödemekle geçiren X kuşağının ardından, satın almaktan kaçınan ve bunun yerine kiralama sistemini tercih eden Y kuşağı geldi. Z kuşağının yoğun çevrim içi içerik, hizmet ve ürün tüketimi ise abonelik ekonomisinin yükselişine zemin hazırladı. Bu abonelik ekonomisi, pandemiyle birlikte diğer yaş gruplarına da yayılarak hızla büyümeye başladı. Birçok insan dizi, müzik, sesli kitap ve eğitim için çevrim içi akış platformlarına üye oldu ve abonelik ücreti ödemeye başladı. Abonelik sistemi hızla moda, sağlıklı yemek, konaklama ve otomotiv gibi sektörlerde de yaygınlaşmaya başladı. Volvo’nun Care by Volvo isimli abonelik programı, otomotiv sektöründeki ilk örneklerden biriydi. Şimdi yine çevrim içi dünyadan – özellikle de oyunlardan – alışkın olduğumuz mikro işlemlerin (microtransaction) BMW tarafından nasıl otomotiv dünyasına uyarlandığına göz atacağız.

Isıtmalı koltuklar için belirlenen abonelik ücreti – yalnızca ön koltuk için – aylık 18 dolar. Yıllık 180 dolar, üç yıllık 300 dolar ve süresiz erişim için 415 dolar gibi farklı seçenekler de sunuluyor. 2019’un sonlarından bu yana bazı  üst düzey özellikler için mikro işlemleri uygulayan şirket, bu gelişmeyle sistemi ısıtmalı koltuk gibi özelliklere de genişletebileceğinin sinyallerini veriyor.

Isıtmalı koltuk aboneliği, BMW’nin Connected Drive Mağazası üzerinden gerçekleştiriliyor

BMW’nin bu özelliği abonelik olarak ne zaman veya hangi ülkelerde sunmaya başladığı tam olarak açıklanmış değil. Ayrıca abonelik sistemi tüm araçlar için değil bazı araçlar için geçerli. Haberlere göz attığınızda, uygulanmaya başladığı ülkelerden birinin Güney Kore olduğunu görebiliyorsunuz. BMW’nin İngiltere, Almanya, Yeni Zelanda ve Güney Afrika gibi ülkelerdeki dijital mağazalarında da ısıtmalı koltuk aboneliği şimdiden mevcut. Ancak henüz ABD’de bir seçenek olarak sunulmuyor. Yine Türkiye’de de bu seçenek geçerli değil ve geçerli olması da düşük bir ihtimal gibi görünüyor. Çünkü BMW’nin abonelik sistemiyle sattığı ürün ve hizmetler, BMW Connected Drive Mağazası’nda sunuluyor. Türkiye’de ise bu Connected Drive hizmetlerinin satışı durdurulmuş durumda.

bmw ısıtmalı koltuk aboneliği

BMW’nin bazı lüks özellikleri abonelik yöntemiyle sunması, ilk zamanlardan bu yana müşterilerinin tepkisini çekiyor. Müşteriler tarafından temel bir özellik gibi görülen ısıtmalı koltuğa da abonelik modelini uygulaması muhtemelen yine olumsuz tepkilerle karşılanacak. Aslında BMW’nin bu adımı, içinden geçtiğimiz küresel ekonomik kriz hakkında öngörülerimizi besleyecek türden bir gelişme. Şirketlerin istikrarlı bir şekilde gelir sağlamak için ne tür yollar denediğine işaret ediyor. Haberin başında değindiğim Volvo’nun abonelik programı, kapitalizme -sözde – karşıt bir duruş sergiliyor, “satın alma, abone ol/kirala” diyordu. BMW ise müşterilerinin olumsuz yaklaşımına rağmen ısıtmalı koltuk için de abonelik ücreti isteyebileceğini gösteriyor. Bu yaklaşımıyla da kapitalizmin nasıl bir evrim geçirmekte olduğunu daha açık bir şekilde ortaya koyuyor bence. Siz ne dersiniz?

Görsel: BMW


Bigumigu Yazarı
| GENEL