Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bir Resmin İçine Dalıp Gitmek

Bir Resmin İçine Dalıp Gitmek

Brezilya'nın en önemli sanat müzelerinden Pinacoteca, etkileyici bir görsel dünya yaratarak sanatın anlamını sorguluyor.

İyi sanat nedir? Nasıl doğru yorumlanır? Bunlar yanıtlaması zor, hatta belki de mümkün olmayan bir sorular. Bir insanın baktığı sanat eserinde gördükleri, bulduğu anlam ve o eserin yarattığı estetik algı kişiden kişiye değişen, görece konular. Nitekim, geçtiğimiz haftalarda Art Fund UK, kusursuz sanatı tanımlamaya çalıştığı nefis bir parodiyle gündeme gelmiş ve sanatın herkes için farklılığını vurgulamıştı. Benzer bir noktaya vurgu yapan ama çok başka bir film de Brezilya’nın en eski ve en önemli sanat müzelerinden olan Pinacoteca‘dan geliyor.

F/Nazca Saatchi & Saatchi tarafından hazırlanan “Anthropophagy” isimli film, Brezilyalı modern ressam Tarsila do Amaral’in aynı isimli resmiyle açılıyor. Tabloyu inceleyen ziyaretçilerin akıllarından geçenler dış sesle verilirken yavaş yavaş insanların resmin içerisine girdiklerini ve orada kendi dünyalarında kaybolduklarını görüyoruz.

Müze Ziyaretçilerinin Gerçek Soruları

Filmdeki sorular müze ziyaretçilerinin sorduğu gerçek sorulardan derlenmiş. Bir resme ne kadar süre bakmalı, bunun anlamı nedir, sanatçı burada ne anlatmış gibi soruların yanı sıra o resme özel sorular da var: Kafalar niye bu kadar küçük, onlar çıplak mı, oradaki güneş mi yoksa portakal mı, bu ikisi birbirini seviyorlar mı?

Joao Papa ve Manu Mazzaro tarafından yaratılan film; “Doğru yok. Yanlış yok. Sanat var.” mesajıyla sonlanıyor ve bu soruların yanıtı olmadığını söylüyor. Sanatı nasıl yorumlarsanız yorumlayın, önemli olanın onu kucaklamak, kendini ona bırakmak ve karşımızda duran eserin tadını çıkarmak olduğunu anlatıyor. Ama tabii bunu yaparken de eşsiz görsellerle bezeli, şahane bir dünya yaratıyor ve bir anlamda güzel sanatlara bir saygı duruşunda bulunuyor.

İnsanları sanat karşısındaki çekincelerini bırakmalaya ve sanatta kendi anlamlarını bulmaya çağıran film, Sao Paulo’daki sinemalarda bu hafta gösterime girdi.

Bu arada bahsi geçen tablo yukarıda, ismi ise “Antropophagy.” Anlamı insan eti yeme pratiği ya da basitçe yamyamlık… Her ne kadar burada bahsedilen yamyamlığın, yabancı kültür ve etkilerin yerel halk tarafından sindirmesi ve yepyeni bir şeye dönüştürülmesi ile ilinti olduğunu düşünülse de aklınıza gelen “Tüm bunlar ne anlama geliyor?” sorusunu boşverip siz de resmin sizde uyandırdığı anlamları keşfetmeyi deneyebilirsiniz.

Künye:
Reklamveren: Sao Paulo Pinacoteca
Reklam Ajansı: F/Nazca Saatchi & Saatchi
Yetkili Yaratıcı Yönetmen: Fabio Fernandes
Yaratıcı Yönetmen: Pedro Prado, Marcelo Ribeiro, Rodrigo Castellari
Yaratıcı Ekip: Daniel Duarte, Fernando Marar
Müşteri İlişkileri Süpervizörü: Ricardo Forli, Andrea Almeida, Lívia Gdikian
Medya: Mauricio Almeida, Fabiana Rodrigues, Gabriela Vecchia
Planlama: Rita Almeida, André Foresti, Quentin Mahe, Gabriela Sanchez
Ajans Yapımcısı: Fernanda Sousa, Elucieli Nascimento, Rafael Paes, Victor Alloza
Yapım Şirketi: Barry Company
Yönetmen: João Papa, Manu Mazzaro
Yapım Tasarım: Marines Mencio
Görüntü Yönetmeni: Adolpho Veloso, Lula Carvalho
Kurgu: Alexandre Boechat, Federico Brioni
Yönetici Yapımcı: Krysse Mello
Post Prodüksiyon: Barry Company
3D Composition: Atomo VFX
Ses: Quiet City Music + Sound
Müzik Yapımcısı: Chris Jordão, Darren Solomon

Görsel: YouTube