Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kusursuz Sanat Eseri Var Mıdır?

Kusursuz Sanat Eseri Var Mıdır?

Art Fund UK, yeni reklam filminde 8 kişilik bir panelle kusursuz sanat eserini tanımlamaya çalışıyor.

Kusursuz sanat diye bir şey var mıdır? Heykele mi resime mi kusursuz deriz? Ekspresyonist mi empresyonist mi olmalı? Gerçeği mi yansıtmalı,  hayal dünyasını mı? Kara kalem mi kullanılmalı yağlı boya mı? Ne olursa gerçek sanat olur, hangisi kusursuza yaklaşır? Zor sorular değil mi?

Müze ve galerilere yeni sanat eserlerini koleksiyonlarına katmaları için fon konusunda destek sağlayan ve sanatı herkese ulaştırmayı hedefleyen İngiliz kuruluş Art Fund UK yeni reklam filminde bu sorulara yanıt arıyor. Müze ve galerilere geçiş sağlayan National Art Pass için hazırlanan reklam filmi, 8 kişilik bir panelle sanatta kusursuzluğu bulmaya çalışıyor.

MullenLowe bünyesine yeni katılan 101 tarafından yaratılan eğlenceli  reklam filmi, Dulwich Resim Galerisi’nde geçiyor. Bir moderatör tarafından sorular yöneltilen 8 kişilik, sanat eleştirmeni olmayan gayet sıradan insanlardan oluşan bir grup çeşitli sanat eserlerini değerlendiriyor. Barbara Hepworth, Hokusai, Rodin ve William Morris gibi isimlerin eserlerine bakıp bunların kusursuz olup olmadığını yanıtlıyor. Film ilerledikçe grup başta çekimserken kendine güven kazanıyor ve daha kararlı bir şekilde bu sanat, bu değil diye cevaplar vermeye başlıyor. Grup içindeki tartışmalar da komik. “Renkleri çok güzel” ya da “Ben mavi olanı sevdim!” gibi argümanlarla hangi sanat eserinin daha güzel olduğunu belirleme çabaları saçma tabii.

Hummalı tartışmaların sonunda -bizim göremediğimiz- bir sanat eseri “kusursuz” olarak seçilirken mesaj da geliyor: “Tek bir sanat eseri herkesi memnun edemez. Gel, National Art Pass sayesinde hepsini gör.” Yani “kusursuz” sanat diye tek bir tanım olamayacağı verilirken, herkes kendisi için kusursuz olanı bulmayı ve sanatı keşfetmeye çağrılıyor.

Film, dijital ortamda ve sinemalarda geçtiğimiz günlerde yayına girdi.

Künye:
Reklamveren: Art Fund UK
Reklam Ajansı: 101 London
Ajans Yapımcısı: Alex Pemberton
Yaratıcı Yönetmen: Mark Elwood
Yaratıcı Ekip: Gavin Cumine
Casting Yöneticisi: Kharmel Cochrane
Yapım Yöneticisi: Abi Jones
Yapım Şirketi: Colonel Blimp
Yönetmen: Fred Rowson
Görüntü Yönetmeni: Will Humphries
Yönetici Yapımcı: Paul Weston
Yapımcı: Corin Taylor
Yönetmen Yardımcısı: Kerry Green
Sanat Yönetmeni: Lucie Red
Kostüm: Florence Jones
Kurgu: Sacha Szwarc / Speade
Kurgu Yapımcısı: Kristy Oldfield
Renklendirme: Edwin Metternich / Framestore
Flame Op: Katie Rhodes / Framestore
Post Prodüksiyon: Chris Anthony
Ses Tasarım: Neil Johnson / Factory
Ses Post Prodüksiyon: Becs Bell
Oyuncular: Cornelia Baumann, Michael Eaves, Andrew Francis, Colette Kelly, Pina Akin, Oziona Ihesiene, Paul Hattori, Martin Atkinson, Louvaine Inman, Mikey Bharj


Görsel: YouTube