Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ancak Gün Işığında Okunabilen İlan

Ancak Gün Işığında Okunabilen İlan

L.L. Bean, sadece gün ışığı altında okunabilen ilanıyla insanları dışarı çıkmaya çağırıyor.

Dünyaca ünlü giyim markası L.L. Bean daha çok açık havaya yönelik kıyafetler üreten bir şirket. Markanın konumlaması, yeni sloganı “Be an outsider”la da desteklendiği gibi, “dışarı” çıkmak üzerine. The New York Times’a geçtiğimiz haftalarda verdikleri son ilansa “dışarı çık” demekle kalmıyor, mesajını ancak gün ışığı altında yani dışarıda veriyor.

Portland merkezli reklam ajansı VIA Agency tarafından hazırlanan tam sayfa ilan, üzerine “Dışarı çık.” “Gerçekten bunu dışarıya taşı.” gibi birkaç cümle yazan bomboş bir sayfa gibi görünüyor. Sayfanın geri kalanında yazanları görmek için ilanı alıp dışarı çıkmak gerekiyor çünkü ilanın basıldığı fotokromatik mürekkep iç mekanda görünmezken, gün ışığında ya da siyah ışık altında aktive olan bir mürekkep. İlanı gerçeğe dönüştürebilmek amacıyla renk değiştiren mürekkepler konusunda uzman CTI Inks ile çalışılmış.

L.L. Bean’in ilanını alıp açık havaya çıktığınız markanın “Be an outsider” manifestosunu tümüyle okuyabiliyorsunuz. Manifesto, özel bir ürün satmaktan ziyade insanları dışarı çağırmaya yönelik. Hayatın dışarıda tadının çıktığını, dışarıda herkesin bir olduğunu anlatıyor.

“Dışarıya hoş geldin.
Burada kimse yabancı değil.
Sadece henüz tanışmadığınız arkadaşlar var.
Burada günlerin isimleri plaj günü, kar günü ve mavi kuş günü.
Burada kamp ateşinin kokusu doğru yerde olduğun anlamına geliyor.
Buraya gelmek için pasaporta ihtiyacın yok.
Ya da burada oynamak için davete.
Veya buraya ait olmak için bir üyeliğe.
Sadece kapının dışına bir adım at
ve işte buradasın.
Arkadaşlarını getirmeyi unutma.
Nereden geldiğininin bir önemi yok.
Önemli olan buraya sık gelmen.
Yani her nerdeysen sen de bize katıl.
Çünkü içimizde hepimiz dışarıdayız.
Ve dışarıdaysak hepimiz içerideyiz.
Sen de dışarıda kal.”

Reklam ajansı VIA; L.L. Bean ile çalışmaya Mart ayında başladı. Ajansın marka için ilk kampanyası olan “Be an outsider” ise yaz ayında başlatıldı. Bu manifesto da kampanyanın ayaklarından biri. Bu iş fotokramatik mürekkebin bir markanın iletişim çalışmalarında ilk kez kullanılışı değil. Daha önce özellikle solar enerji firmaları tarafından birkaç kez örnekleri yapıldı. Ancak bu ilan, marka pozisyonlamasını gerçeğe çevirerek, sadece söylemek ve kuru bir mesaj vermen yerine insanlara deneyim yaşatması açısından dikkate değer bir iş.

Künye:
Reklamveren: L.L. Bean
Reklam Ajansı: VIA Agency
Yönetici Yaratıcı Yönetmen: Teddy Stoecklein
Mürekkep: CTI Inks

Görsel: Adweek