Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Pazar Gazetesi[12 Haziran]

Bigumigu Pazar Gazetesi[12 Haziran]

Dijital nesil için haftanın gündemi.

Popüler-Kültür

Maisie Williams’ın Daily Mail’e verdiği inanılmaz ayar

Game of Thrones’un Arya Stark’ı Maisie Williams, günlük hayatındaki pek çok kesitle de kendinden söz ettiriyor. Game of Thrones’un yeni sezon açılışını izlemek üzere toplanan bir grup UCLA öğrencisine misafir olan oyuncu, geçtiğimiz hafta sivil toplum örgütü NSPCC‘nin düzenlediği Summer Masquerade Ball 2016 (Maskeli Balo Yaz 2016) etkinliğine katıldı. Daily Mail ise bu haberi, “Maisie Williams, yaz balosuna sütyensiz ve garip başlığıyla katıldı.” başlığıyla yayınladı. Williams ise Twitter’ından alternatif başlık önerisiyle konuya yanıt getirdi:

“Game of Thrones oyuncusu Maisie Williams, NSPCC’deki Maskeli Balo etkinliğinde binlerce bağış toplanmasına yardım etti.”

Görsel: Maisie Williams, Twitter

Game of Thrones’un sezon finali 69 dakika olacak

Yarın 8. bölümü yayınlanacak olan günümüzün en popüler dizisi Game of Thrones’un sezonu uzun bir bölümle kapatılacağı konuşuluyordu. EW ise bu rivayeti doğrulayarak 10. bölümün 69 dakika uzunluğunda olacağı açıkladı.


Game of Thrones’un zaman çizelgesindeki anlayamadığımız şey açıklandı

6. sezon Game of Thrones en çok fan teorisi ürettiğimiz sezon oldu. Birisi aslında öyle değilmiş, bir başkası aslında başka bir şeyin peşindeymiş, biri de aslında birkaç sezon önce başka işler peşindeymiş diye giden teoriler havada uçuyor. Vox, bu teoriler içerisinde mümkün olan zaman yolculuğunu kavramını emsallerinden beslenerek açıklamış. Bu sezonun başını hatta 6. bölüme kadar izlemediyseniz spoiler olacak birazdan izleyecekleriniz.


Suicide Squad, gerçek kötülerin kim olduğunu hatırlatıyor

Çarşamba günü oynanan NBA Finals karşılaşmasında yayınlanan Suicide Squad filmi, gerçek kötülerin kim olduğunu hatırlatıyor. Will Smith’in ağzından dökülen “Unutmayın, biz kötü adamlarız.” sözüyle birlikte filmin 5 Ağustos’da vizyona gireceğini hatırlatıyor.


J.K. Simmons, Justice League için evrim geçirdi

Kimilerimizin hayatına OZ’daki Vern Schillinger olarak giren, Whiplash‘in ketum öğretmeni J.K. Simmons, Justice League’deki Komiser Gordon rolü için hazırlıklara başladı. Fakat tüm interneti şaşırtan şeyse Simmons’ın kaldırdığı ağırlık ve sahip olduğu kaslardı.

Görsel: Aaron Williamson, Instagram

Radiohead, A Moon Shaped Pool ile tüm dünyadaki plak dükkanlarına konuk olacak

Radiohead, son albümü A Moon Shaped Pool için dünya çapında bir etkinlik hazırlıyor. 17 Haziran’da gerçekleşecek olan etkinliğin listesinde Istanbul da yer alıyor. Istanbul ayağı Velvet Indiground Records‘da gerçekleşecek.


ABBA 30 yıl sonra birlikte şarkı söyledi

1970’lere damgasını vuran İsveçli pop müzik grubu ABBA’nın erkek üyeleri ve söz yazarları Bjorn Ulvaeus ile Benny Andersson’un ortak çalışmalarının 50. yılı nedeniyle bir araya gelen grup üyeleri 30 yıl sonra ilk kez birlikte şarkı söyledi. The Way Old Friends Do parçalarını seslendiren grubun bu performansın videosu henüz yayınlanmazken geceden sosyal medyaya kalan fotoğraflar oldu.


Axl Rose, internet mîmine karşı telif kozunu kullanıyor

Guns N’ Roses ve AC/DC’nin vokali Axl Rose, “Fat Axl Rose” mîmini kaldırmak için Google’a karşı telif yasalarını kullanmaya kalkıştı. 2010’daki dünya turu sırasında çekilen bir fotoğrafıyla internet mîne dönüşen Rose, bu içerikleri kaldırmayı başarsa bile internet hafızasının unutmayacağı şüphesiz.


Glastonbury’de sadece kadınlara özel alan

Dünyanın en büyük müzik festivallerinden Glastonbury’de bu yıl The Sisterhood inisiyatifinin öncülüğünde sadece kadınlara özel bir alan yaratılacak. Bu alan içerisinde de sohbetler, müzik, dans partileri ve eğitimler düzenlenecek ve günümüzde kadınlığa dair her şeyi kutlamak alanın temel motivasyonlarından olacak.

Görsel: The Sisterhood

Essex Üniversitesi’ndeki cinsiyete dayalı maaş farkı kapanıyor

Kadın erkek eşitliği üzerinde dünyanın birçok ülkesinde farkındalık artsa ve ciddi adımlar atılsa da aynı pozisyondaki kadın ve erkeklerin arasındaki maaş farklı henüz tam olarak eşitlenmiş değil. Essex Üniversitesi, bu konuda bir adım atarak erkek profesörlerle kadın profesörlerin maaşlarını eşitlemeye başladı. Geçiş süreci ise Ekim 2016’da tamamlanmış olacak ve cinsiyetin maaş üzerinde bir etkisi kalmayacak.


Ceza için ormana bırakılan çocuk, babasını affetti

Japonya’nın kuzeyindeki Hokkaido Adası’nda çevresine taş attığı ve yaramazlık yaptığı gerekçesiyle babası tarafından ormana bırakılan 7 yaşındaki Yamato Tanooka, babasının bu davranışını affettiğini söyledi. 6 gün boyunca kayıp olan Tanooka, bu süre içinde aç kalmış ve üşümüş. Hayatta kalmak içinse askeri üsse sığınmış. Bulunduktan sonra ise babasına “Sen iyi bir babasın, seni affediyorum.” dediği aktarıldı.


Hindu lise öğrencisi periyodik tabloyu dünya sorunlarıyla baştan yarattı

Hindistan’da yaşayan 17 yaşındaki Kaanchi Chopra, dünyanın üstesinden gelemediği 90 büyük sorunuyla periyodik tabloyu baştan tasarladı. Alzheimer’dan LGBTİ haklarına uzanan yelpazesiyle periyodik tablo, ulaşabildiği kadar çok insana ulaşarak farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Görsel: Kaanchi Chopra

Evinize gelen davetsiz drone’ları uzaklaştırın

San Francisco merkezli yeni bir girişim olan Dedrone, belirlediğiniz bir alan içerisine herhangi bir drone girdiği zaman sinyal bozucu dalgalarla etkisiz hale getiriyor. Dedrone, şirketlerin veri gizliliği ve hanelerin mahremiyeti gibi konularda gerçek zamanlı takip özelliğiyle drone’lardan arınmış huzur bir alan sunmayı amaçlıyor.


Görsel: Dedrone

BuzzFeed, reklam anlaşmasını iptal ederek Trump’a karşı tavır aldı

BuzzFeed CEO’su Jonah Peretti, Donald Trump’ın tavırlarının hem ABD’deki hem de tüm dünyadaki çalışanlarının özgürlüğüne karşı olduğunu söyledi ve Cumhuriyetçi Ulusal Komite (RNC) ile olan reklam anlaşmasını feshetti. Bu hafta başı Peretti’nin çalışanlarına yaptığı bu açıklamayla birlikte bu sonbaharda BuzzFeed’de yayınlanması planlanan siyasi reklamları da iptal edildi.


Haftanın 2. Twitter ayarı Hillary Clinton’dan Donald Trump’a geldi

Bu hafta ortasında Barack Obama yayınladığı bir video ile Hillary Clinton’ı desteklediğini ve referans olduğunu açıkladı. Bunun üzerine Trump her zaman olduğu gibi bu kez de Twitter’dan durum değerlendirmesi yaptı. Hillary Clinton ise Twitter hesabı üzerinden “Twitter hesabını sil.” dedi. Kampanya ekibindeki hesap yöneticilerinin mi yoksa Clinton’ın kendisinin mi bu tweet’i attığı bilinmezken basitçe Trump’ın komik olmaya çalıştığını fakat güldürmediğini irdeledi.

Görsel: Hillary Clinton, Twitter


Otobüs durağına pizza siparişi

Domino’s Pizza, İngiltere’deki bazı otobüs duraklarına sipariş teslimatı yapmaya başlıyor. Blackpool otobüs rotası üzerindeki otobüs duraklarını adres olarak belirtip siparişinizi alabilir ve eve giderken pizzanızı yiyebilirsiniz.

Görsel: Domino’s

Oyuncular için en heyecanlı hafta ve E3 başlıyor

Nasıl ki teknoloji tutkunları için CES ve MWC gibi etkinlikler büyük heyecanlara ve yeni ürünlere gebe ise E3 de video oyunları dünyasının en önemli fuarları arasında yer alıyor. 14 – 16 Haziran’da Los Angeles Convention Center’da gerçekleşecek olan fuarda Bethesda, Microsoft, EA, Ubisoft, Sony, Nintendo, Square Enix gibi dev markaların konferansları merakla bekleniyor.

Microsoft cephesinde Xbox’ın inceltilmiş modeli, Gears of War 4, Halo Wars, Forza gibi konsola özel oyunlar ve Windows ile Xbox entegrasyonunu artıran projeler bekleniyor.

Sony, PS4’un bir güncelleme yaşayacağını açıkladı ancak bu duyurunun E3’te yapılmayacağını da belirtti.

Destiny, bir yıldan uzun bir süredir yaşayacağı en büyük güncellemeyi, yeni ek paketi olan Rise of Iron’a hazırlanıyor.

Ubisoft’un yeni amiral gemilerinden Watch Dogs’un ikinci oyununa ait ilk bilgiler ve fragman yayınlandı. Bu serinin devam edip etmemesi yönünde karışık kanılar olmakla birlikte Ubisoft yıldızını söndürmemeye kararlı.

Deus Ex serisinin yeni oyunu Mankind Divided ise bu yılki fuarda büyük patlama yapması beklenen isimler arasında. Oyunun 20 dakikalık oyun içi videosunu da buradan izleyebilirsiniz.

Etkinlik programına buradan erişebilir, Twitch üzerinden yapılacak yayın akışı için detaylı listeyi buradan inceleyebilirsiniz.

Tasarım-Sanat

Yapay Sinir Ağının Senaryosunu Yazdığı Kısa Filmi: Sunspring

Yönetmen Oscar Sharp ve başroldeki Silicon Valley yıldızı Thomas Middleditch eşliğinde yapay sinirlere Sunspring isimli bir bilim kurgu konseptinin senaryosu yazdırıldı. Tüm bilim kurgu filmlerinin senaryosunu okuyan yapay sinirler ardından bu veri setini temel alarak sıfırdan bir senaryo yazdı. Sonuç ise robot – insan ilişkisini sadece film karesinden çıkarıp dünyamızda da düşünmeye davet ediyor.


3B baskıyla normalinden daha hafif elektrikli motosiklet

Airbus’ın tamamlayıcı şirketlerinden APWorks, yeni tasarım projesi Light Rider‘ı tanıttı. 3B baskıyla geliştirdikleri dış iskeleti ve 35 kilogramlık ağırlığıyla dikkat çeken tasarım 6 kilowatt’lık motorla çalışıyor ve saatte 80 kilometreye kadar çıkabiliyor. Ön sipariş döneminde olan aracın rezerv ücreti ise 2000 Euro.

Görsel: APWorks

Markalar kalorileriyle yer değiştirdi

Instagram’daki Caloriebrands hesabı günlük hayatımızın vazgeçilmez abu cuburlarının ve fast food ürünlerinin ambalajlarını baştan tasarlıyor. Markaların isimlerinin olması gereken alanlara ürünlerin toplam kalorilerini yazan bir anlamda daha samimi markalar yaratıyor.

Görsel: Caloriebrands

Kıbrıs’ın tarihi yerlerinin minimalist posterleri

Doğu Akdeniz Üniversitesi, Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı bölümü son sınıf öğrencisi olan Doğukan Aksoy, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Gazimağusa şehrinde bulunan tarihi ve ikonik noktaları ele alarak minimalist posterler hazırladı. Hatta posterleri sade birkaç çizgi ile kurgulamak yerine yapılar hakkında bilgi de paylaşarak birbirini besleyen bir kurgu yarattı.

Görsel: Doğukan Aksoy

Banksy’den ilkokula hediye mural

İngiltere okulların tatil olduğu bir haftayı geride bıraktıktan sonra bu hafta okullarına geri dönen Bristol Farm İlkokulu öğrencileri ve öğretmenleri Banksy’den bir sürprizle karşılaştı. Okulun bir duvarına mural yapan sokak sanatçısı aynı zamanda okula teşekkür eden bir not bıraktı.

Görsel: Jon Kay, Twitter

İzlanda’daki santral karbon emisyonunu taş ediyor

Columbia University, University of Copenhagen, University of Iceland ve Reykjavik Energy bir araya gelerek geliştirilen CarbFix Project, doğadaki karbon emisyonunu tepkimeye sokarak taş halinde çıktı alıyor.


Adidas ve Parley, okyanus atıklarından yaptıkları ayakkabıları dağıtıyor

Geçtiğimiz yıl Adidas ve Parley for Oceans ortaklığıyla doğan bir proje olarak ortaya çıkan denizdeki atık plastiklerin geri dönüştürülmesiyle hazırlanan ayakkabılar artık gerçek bir ürün olarak karşımıza çıkıyor. 8 Haziran’dan 31 Temmuz’a kadar sürecek olan Instagram kampanyasıyla ise en ilham verici çalışmalara imza atanlar, bu ayakkabıyla ödüllendirilecek. Yarışmanın detaylarını buradan alabilirsiniz.

Görsel: Adidas, Instagram


IKEA’nın ikonik mavi-sari çantalarına elveda

Danimarkalı tasarım stüdyosu Hay, IKEA’nın ikonik çantasını baştan tasarladı. Herkesin taşımaktan hoşlanacağı algısıyla sunulan yeni çantalar mavi-sarı renklerden beyaz-orman yeşili renklere geçtiler. IKEA’nın Demokratik Tasarım Günü kapsamında tanıttığı çantalar 2017’de IKEA mağazalarında yerini alacak.

Görsel: Hay


96 yıl sonra yeniden tasarlanan Converse All Star

Converse’in marka algısı içinde değişmez yeri olan 1920’de tasarlanan All Star modeli, 96 yıl sonra yeniden tasarladı ve modern bir vizyonla buluşturdu. Converse’in küresel yaratıcı yönetmeni Converse All Star Modern’i spor yaşamın dinamikleriyle modern dokunuşun buluşması olarak tanımlıyor.

Görsel: Converse


Marleen Kaptein’den uzay robotlarının yardımıyla karbon fiber sandalye

Hollandalı tasarımcı Marleen Kaptein, tasarım stüdyosu Label/Breed ile ortaklık yaparak robotların ördüğü karbon fiber düğümlerden sandalye yaptı. Hollanda Uzay Merkezi’nin de desteğiyle geliştirilen sandalyenin üretimini yapan robotlar genellikle uçak ve roket parçaları üretmesiyle biliniyor. Bu disiplinler arası geçiş de tasarım açısından deneyimsel bir süreç yarattı.

Görsel: Marleen Kaptein

Japonya’da camla kaplı seyirlik vagon

ICHIBANSEN/nextstations tarafından tasarlanan vagonlar yolcularına seyirlik zevk yaratıyor. echigo TOKImeki resort setsugekka isimli proje dahilinde geliştirilen tasarım, 2 vagondan ve 45 koltuktan oluşuyor. Yerelliği korurken Japon kültürünün doğasını da yansıtmayı amaçlayan konsept yerel ve küreselin buluşması olarak da akılda kalıyor.

Görsel: ICHIBANSEN


Doğayla başbaşa alanlar yaratan göçebe köşkler

Japon mimar Kengo Kuma, Design Miami/Basel 2016 kapsamında hazırladığı Owan isimli yerleştirmesinde doğanın ve mimarinin buluştuğu yalın alanlar yarattı. Zig zagların birleşimiyle anlamlanan Owan, metal bir kabuğu andırıyor.

Görsel: Galerie Philippe Gravier

11 Eylül sonrasında yeniden inşa edilen 1 Dünya Ticaret Merkezi

15 yıl önce yapılan saldırı ile yıkılan Dünya Ticaret Merkezi kulelerinden sonra yerine inşa edilen batı dünyasının en büyük binası olan 1 Dünya Ticaret Merkezi‘ni Time dergisi hikayeleştirdi. Hazırlanan 360 derece seyir arayüzü ve New York görüntüsü de kulenin manzarasını hızlı bakış imkanı sunuyor.

Görsel: TIME

Çocuklar için synthesizer

Kickstarter’da fonlanan ve Dato tarafından geliştirilen DUO, geleneksel syntheziser’dan çok daha basit ve kolay kullanım sunuyor. Böylece çocukların erken yaşta müzik üretimi konusunda tecrübe ve kulak dolgunluğu kazanmalarını sağlıyor. Çift taraflı tasarımıyla iki kişinin birlikte üretim yapmasını amaçlayan DUO, istendiği takdirde diğer enstrümanlara ve araçlara da bağlanabiliyor.

https://www.kickstarter.com/projects/datomusic/dato-duo/


IKEA’nın Demokratik Tasarım Günü

IKEA, tasarım konusunda yaptığı vizyoner adımları destekler nitelikte bir etkinlik düzenliyor. Geçtiğimiz hafta İsveç’te gerçekleşen Demokratik Tasarım Günü isimli etkinliği tasarlanan bisikletten IKEA’nın kazandığı ödüllere kadar tüm disiplinin detaylarını irdeleyerek şeffaflığı artırmayı amaçlıyor. Bu güne ait hazırlanan makalelere buradan erişebilirsiniz.


Kirli havayı moleküllerine ayıran hava temizleyici: Molekule

Geleneksel hava temizleyici cihazların aksine Molekule, havayı moleküler seviyede temizliyor. Yani bakteri ve mikroorganizmaları da temizleyerek mutlak temizlik sağlıyor. Bu döngüyle beraber de diğer hava temizleyicilerin yapamadığını yapıyor.

Reklam-Pazarlama

Columbia’nın Giysi Etiketleri Doğada Hayatı Kolaylaştıran Araçlara Dönüşüyor

70 yıldır, uçlarda dolaşmayı seven doğa sporu meraklılarının yanında olan Columbia, Ogilvy & Mather Istanbul ile yıkama ve kullanım bilgilerinin bulunduğu etiketleri farklı amaçlar için kullanılabilen Survival Labels isimli hayatta kalma kitleri haline getirdi. “Survival Kit” ismini taşıyan proje ile ürünlerde yer alan etiketler boyutunda, doğada ihtiyaç duyulan anlarda ve acil durumlarda kullanılabilecek hayat kurtaran araçlar yaratıldı.


DNA’ya Göre Yapılan Irk Testinin Sürpriz Sonuçları

Danimarkalı seyahat arama sitesi Momondo, “The DNA Journey” adında geniş ölçekli bir gen haritası deneyi gerçekleştirdi ve deney kapsamında mini bir belgesel hazırladı. Dünyanın farklı noktalarından gelen ve safkan olduğunu düşünen katılımcıların gen havuzunda yer alan farklı etnik kökenler ise insanlık olarak aynı Dünya’yı paylaştığımızı vurguladı.


Hiçbir Kan, Kadınları Yıldıramaz

İngiliz ped markası Bodyform, yeni reklam filminde ped reklamlarında görmediğimiz kan olgusu ve dillerden düşmeyen “özel gün” tabirini bir kenara atarak güçlü kadın imajını taçlandırıyor. Muhtaç ve zayıf kadın profilini bir kenara bırakarak kandan ve engellerden korkmayan kadın profiliyle Blood filmi güçlü diliyle dikkat çekiyor.


Handy Park, engellilere ayrılan park yerlerini koruyor

Mescalina’yla ortak bir çalışma yürüten Morelia Belediye Meclisi, Morelia Şehir Ulaşım Merkezi için engellilerin park yerlerini koruyan akıllı cihaz “Handy Park”ı geliştirdi. Bu ürün yerleştirildiği engelli park yerinde haksız yere kullanılmı engellemek için bir bakıma gözcülük yapıyor. Park yerine giren otomobilin plakasını, yerleşik kamera sistemi sayesinde görüntülüyor ve plakanın üstünde engelli sürücüler için özel olarak hazırlanan tekerlekli sandalye simgesinin yer alıp almadığını yaptığı taramayla kontrol ediyor.


Süpermarketteki Tarladan Sofraya Ulaşan Taze Sebzeler

Rio de Janeiro’da yer alan süpermarket zinciri Zona Sul, WMcCann ile birlikte hazırladığı “Fresh Garden isimli kampanyada meyve-sebze reyonunu kökleri hâlâ toprak altında olan ve dünyanın türlü yerlerinde gelen, gerçek anlamda “taptaze” sebzelerle donattı.


Organ bağışının önemini hatırlatan taksiler

JWT Buenos Aires, organ bağışının yaygınlaşması için kurulan organizasyon CUCAIBA ile bir araya gelerek organ bağışının ne kadar kolay fakat güçlü bir kavram olduğunu, farklı bir bakış açısıyla anlatmak istedi ve “Donor Cars” kampanyasını hayata geçirdi. Hurdalıkta sağlam parçası bulunan araçlarla taksiler arasında yapılan takas sonucu organ bağışının önemi irdelendi.


Markalar için Olimpiyatlarda gerçek zamanlı pazarlama imkanı

Çevrim içi reklam pazarı Rubicon Project, bu yaz yapılacak Rio Olimpiyatları için 50’ye yakın yayın organıyla birlikte çalışarak markalara olimpiyatlara özel reklam paketleri sunacak. Condé Nast, ESPN, the New York Times ve Mashable gibi büyük yayın organlarının bulunduğu anlaşmayla markalar ulaşmak istediği kitleye doğrudan mesajını iletme imkanına kavuşacak.


Robot yaratıcı yönetmen insana karşı: Hangi reklam filmi daha iyi?

McCann Japan’in yapay zekalı yaratıcı yönetmeni AI-CD β ve McCann Japan’in yetkili yaratıcı yönetmeni ve yaratıcı departmanın grup başkanı olan Isamu Nakamura karşı karşıya geldi. Ortaya çıkan yarışmanın fikri ise çok basit, iki isim de kendi fikrini reklam filmine dönüştürüyor ve izleyicilerden hangisinin daha başarılı olduğunu dile getirmesi isteniyor.

Teknoloji-Dijital

Yeni Apple ürünleri bizi bekliyor

Apple’ın yeni ürünlerini açıkladığı geliştiriciler konferansı WWDC ’16 önümüzdeki Pazartesi başlayacak ve Cuma’ya kadar devam edecek. Apple’ın yer vermesi beklenen yeni ürünleri ise şu şekilde;

Yenilenmiş ve güçlendirilmiş Siri, ilk büyük değişikliğini yaşayacak olan Apple Music, iOS 10, Apple Pay, OS X’e elveda diyen yeni Mac OS, tvOS ve watchOS güncellemeleri.


Microsoft WWDC’yi trollüyor

13 Haziran’da yani WWDC’nin ilk gününde, Microsoft bir WWDC 16 Afterparty organize ediyor. Hem Microsoft isminin Apple’ın etkinliğiyle birlikte anılmasını sağlayan bu kampanya dahilinde Microsoft’un Apple bağlantılı ürünlerini de tanıtacağı bir parti olacağı öngörülüyor.


iPhone içinde Android keyfi

Tendigi tarafından geliştirilen bir kılıf yardımıyla iPhone’lar mini bilgisayardan boot’lanarak kendi içinde Android işletim sistemi çalıştırabilir hale geldi. Tendigi, bu konsepte ek olarak Apple Watch içine Windows 95 kurmayı da başardı.


Google’dan gelişmeler

Google, arama moturunun tasarımını, özellikle mobil odaklı arayüz tasarım disiplini Materyal Tasarım‘a entegre etmeyi deniyor. Küçük bir değişiklik olarak görünecek bu tasarım değişikliği Google’ın tek bir dil kullanma gayesini sağlamlaştıracak.

Görsel: Jay Tyagi, Twitter

Google’ın geliştiriler konferansı I/O 2016‘da yayınladığı mobil mesajlaşma ve video konuşma uygulamaları Allo ve Duo, teknoloji editörlerinin eline geçti ve detaylı incelemeler başladı. Allo, arkasına Google’ın görsel algılama ve yapay zeka algoritmalarını alan bir mesajlaşma uygulaması olarak anılırken Duo da şu ana kadarki en iyi video konuşma uygulaması olarak irdelendi.


Apple’ın iPhone 6s ile birlikte hayatımıza giren Live Photos özelliği çektiğimiz fotoğrafların birkaç saniyeliğine canlanmasını sağlıyor. Sadece Apple cihazların desteklediği bu özellikle etkileşime geçen ilk marka Photos ile Google olmuştu. Teknoloji devi bu hafta yayınladığı iOS’e özel uygulama Motion Stills ile Live Photos fotoğraflarını GIF’e dönüştürebiliyor.


Fiziksel olarak çevresini algılayabilmesi için bir insanın da bir makinenin de üzerinden geçmesi gereken üç adım var. Hareket takibi, bulunduğu alan hakkında bilgi edinme ve derinlik algılama. Tüm bunlar bir araya gelince de Project Tango, kısaca Tango çevresinde olan biten her şeyi bir insan gibi algılayabiliyor ve hatırlayabiliyor. Google ve Lenovo ortaklığıyla da, Tango destekli ilk ürün Phab 2 Pro piyasaya çıkmaya hazırlanıyor.


Twitter’daki herhangi bir akışı kolayca gömebileceksiniz

Twitter’ın bir süredir renklendirmeye çalıştığı gömme (embed) arayüzü, geliştiriciler için yayınlanan Publisher isimli mikro siteyle oldukça basit bir forma kavuştu. Twitter’daki herhangi bir içeriği (profil, liste, koleksiyon, tweet veya etiket) sadece link yapıştırarak gömülebilir forma sokabiliyorsunuz.


32 milyon Twitter kullanıcısının şifreleri çalındı

Tessa88 isimli bir hacker, 32 milyon Twitter kullanıcısının şifrelerini eline geçirdiğini ve hesapların satılık olduğunu açıkladı. İlk etapta Twitter tarafından onaylanmayan bu gelişme Twitter’ın 10 Haziran’da yayınladığı bir blog içeriğiyle doğrulanırken elde edilen hesaplar arasında Katy Perry, Drake, Mark Zuckerberg ve Twitter eş kurucusu Evan Williams gibi isimlerin de yer aldığı konuşuluyor.


Snapchat 3B yüz modelleme girişimi Seene’i satın aldı

Geliştirdiği lenslerle popüleritesini katlayan Snapchat, bu alanda geliştirmeler yapan şirketleri radarında tutmaya devam ediyor. Mobil cihazları kullanarak 3 boyutlu yüz tarama ve modelleme teknolojisi geliştiren girişm Seene’nin Snapchat tarafından gizlice satın alındığı ortaya çıktı.


Snapchat yeni güncellemesiyle Stories’i baştan tasarladı

Snapchat bu hafta yayınladığı güncellemeyle Stories alanını baştan tasarladı ve Discover özelliğini abonelik sistemiyle buluşturdu. Böylece artık kullanıcılar Discover kısmında karşılaştığı yayın organlarından sadece istediklerini özel olarak takip edebilecek ve abone olabilecek.


Facebook, tweet benzeri durum güncelleme modeli deniyor

Facebook, içerik paylaşım methodları arasına tweet benzeri bir modül daha eklemeye yönelik testler yapıyor. Normalde paylaştığımız her içerik hem haber akışında hem de zaman tünelinde yer alırken bu yeni butonla paylaştığımız içerikleri zaman tünelinden gizleyebileceğiz. Böylece tweet benzeri bir akış yaratabileceğiz.

Görsel: Matt Navarra, Twitter


Blizzard oyunlarına Facebook Live yayını desteği geliyor

Geçtiğimiz hafta resmi olarak yayınlanan Overwatch ile oyun dünyası içinde büyük sükse yapan endüstri devlerinden Blizzard, çok yakında Facebook Live altyapısıyla oyun içinden canlı yayın yapma desteği getireceği konuşuluyor. Twitch ve Youtube Gaming arasında bölüşülen oyun yayını pastasına böylece Facebook da adım atacak.


Facebook’tan 360 derece fotoğraf desteği

Facebook, 360 derece video desteğinden sonra 360 derece fotoğraf da desteklemeye başladı. Ve tabii bu özelliği ilk kullanan isim Mark Zuckerberg oldu.


Swarm’un sanal yarışmalarında gerçek ödüller

Swarm, ABD çapında başlattığı kampanya ile aralıklarla görevler yayınlayacak ve bunları başaranlara tatil, fotoğrafçı ekipmanı, konser bileti gibi oldukça havalı deneyimlerle ödüllendirecek. Yarışmanın akışı ise, 3 basamaklı. Yeni bir görev olduğunda kullanıcılara bilgilendirme gidecek. Ardından yönlendirmeleri takip ederek belirli yerlerde check-in yapılacak. Ve böylece ödül kazanmaya hak kazanılacak.

Görsel: Swarm

Pebble’ın yeni giyilebilirlerine Kickstarter’da 10 Milyon Dolardan fazla destek

Kickstarter’ın başarı hikaye arasında özel bir yeri olan giyilebilir teknoloji geliştiricisi Pebble, yeni ürünleri için başlattığı kampanyayı da büyük bir başarıyla taçlandırdı. Pebble 2, Time 2 ve yeni ürünleri Pebble Core şirketin potansiyelini bir kez daha dışa vuruyor. Apple, Samsung gibi büyük geliştiriciler arasından sıyrılarak pazar içinde kendine ait alan yaratmayı başaran Pebble, bu kez çıtayı da yukarı taşıyor.


Lenovo’dan bileğe takılan akıllı telefon

Lenovo Techworld konferansında tanıtılan ve markanın yeni ürün segmentini oluşturan akıllı telefonlar bükülerek bileklik formuna girebiliyor.


Lüks üretici Lumigon’dan gece görüşlü akıllı telefon

Danimarkalı akıllı telefon geliştirici Lumigon, yeni ürünü T3 tanıttı. Gece görüş özelliğine sahip ilk akıllı telefon olmasıyla öne çıkan T3’nin karanlıkta 4MP görüntü kalitesi ve çift kızılötesi flaş desteği sunuyor.

Görsel: T3


Microsoft, Okullar için Minecraft sürümünü açık betaya geçirdi

Micosoft’un satın almasından sonra tüm yan kolları ve bağımsız geliştiricileriyle birlikte devinime giren Minecraft, okullar için geliştirilen ve eğitimde kullanılması planlanan sürümünü açık betaya sokarak eğitim dünyasına sundu.


Microsoft’tan proje yönetimi programı: Planner

Trello ve Asana gibi proje yönetimi ve takım çalışması programlarının bulunduğu pazara girmek için Microsoft, Planner isimli yazılımını yayınladı. Office 365 paketinin bir parçası olan Planner, diğer proje yönetim uygulama gibi sorunsuz çalışmakla birlikte Office araçlarıyla uyumlu çalışan bir ürün olarak farklılaşmayı deniyor.


GoPro geleceğini düzenleme yazılımlarına yatırıyor

Geçtiğimiz haftalarda Red Bull ile küresel bir ortaklığa imza atan GoPro, şirketin olumsuz seyrini toparlamak için eylemlerine devam ediyor. Ocak ayında şirket çalışanlarının %7’sini işten çıkaran GoPro, yeni kameralar üretmekle geleceğini kurtaramayacağı düşüncesine teslim olarak geçtiğimiz aylarda Replay ve Splice isimli iki mobil düzenleme yazılımını satın almış ve yeniden yayınlamıştı.


Ruh halinizi anlayan akıllı bileklik

Indiegogo’da fonlanmakta olan Zenta, akıllı bilekliklerin yaptığı temel işlevler olan uyku verisi toplama, aktivite takibi, bildirim iletimi gibi özelliklerin yanı sıra ruh halinizi de takip ediyor. Zenta ile geçirdiğiniz süre içerisinde mutlu olduğunuz anlar verileştiriliyor ve yaşamınızla kendinizi daha iyi tanımanızı sağlıyor.


Tinder’dan sübyan kullanıcılara uzaklaştırma

Tinder, 2012’de yayınlandığı günden itibaren 13 yaş ve üzerindeki kullanıcıların üye olmasına izin veriyordu. Ancak 18 yaşın altındaki kullanıcıların sadece kullanıcı havuzu içinde yer alarak sağa sola kaydırma yapmasına izin veriyordu. Önümüzdeki haftadan itibaren bu kural değişerek 18 yaşından küçük kişilerin üye olması engellenecek ve mevcut kullanıcılar da uzaklaştırılacak.


Yolcu taşıyabilen otopilotlu dev drone test uçuşuna başladı

CES 2016’da tanıtılan ve yolcu taşıyabilen devasa gövdesiyle dikkat çeken Ehang 184, test uçuşlarına başladı. 200 kilogramlık bu drone, özünde günümüzden görece uzak bir geleceğe hizmet ediyor ve taşımacılığın geleceğinde rol alıyor.

Editör: Mert Serim
Katkıda bulunanlar: Aygül Pembecioğlu, Yalçın Pembecioğlu
Manşet görseli: Instagram