Toplumsal cinsiyet bilincinin değişimi markaların uyguladıkları pazarlama stratejisini de etkiliyor. Standart güzellik algısı yaratan Barbie bebekleri son zamanlarda daha farklı ve çeşitli. Daha önceleri ırkçılık ve dayattığı güzellik algısı sebebiyle tepki çeken bebekler markanın yaptığı son çalışmalarla standart modelinden uzaklaştı. Artık hayatın her alanından başarılı kadınlara yer vermeye çalışıyor.
Mattel, kadınların çalışma hayatlarındaki girişimciliğini vurgulamak için iş kadını modelinde Girişimci Barbie adında bir model üretmişti. Şubat 2019 yılında haberini yaptığımız tekerlekli sandalyeli ve protezli bebekler ise yine “başarılı kadınlar” projesiyle üretilen Frida Kahlo’nun Barbie bebeği sayesinde oldu. Kahlo’nun çocuk yaşta geçirdiği felçten ötürü bacağında oluşan hasarın yaratılan bebekte gösterilmemiş olması dava konusu olmuştu. Olayın ardından şirket yer verdiği yeni seride tekerlekli sandalye kullanan bir Barbie bebek eklemişti.
“Shero” serisi ile alanlarında başarılı kadınlar Barbie bebeği oluyor
Oyuncak şirketi Mattel uzun süre devam eden klasikleşmiş oyuncağının duruşunu değiştirdi ve her fiziksel görünüşte Barbie bebekler üretmeye başladı. Uzunca bir süre kadın vücudunu ve görünümü tek tipleştirdiği için eleştilen marka MoreRoleModels etiketiyle kampanya yürütüyor. Dünya Kadınlar Günü’ne özel koleksiyonunda da 18 farklı ülkeden 20 kadının Barbie bebeği modeli oluşturuldu. Marka, 2015 yılında başlayan “Shero” serisi ile başarılı kadınların oyuncak bebek modellerini yapıyor.
Marka, 60. yıl dönümüne özel yapılan çalışma ile bilim insanından sporcuya, şeften kamyon şoförüne kadar farklı sektörlerde çalışan başarılı kadınların bebeğini yaptı. Barbie’nin genel başkan yardımcısı ve genel müdür yardımcısı Lisa McKnighth, küçük kızların sınırsız potansiyeline destek vermek istediklerini ve bebeklerinin ulaşabildikleri tüm kız çocukları için bir rol model olduğundan emin olmak istediklerini vurguluyor. Hayatın her kesiminden kadınların hikayesine yer vermek isteyen marka böylelikle oyuncaklarını alacak çocuklara da ilerde hayal ettikleri yerlerde olabilmek için herhangi bir engellerinin olmadığını göstermek istiyor.
18 farklı ülkeden kadının yer aldığı proje de bir de Türk bulunuyor. Senarist Gülse Birsel bu yılki serinin rol modelleri arasında. Üretilen bebekler satılmayacak olsa da oldukça ses getirdi ve Twitter, Instagram gibi sosyal medya mecralarında paylaşıldı. Geçen yıl aynı etkinlikte milli sörfçü Çağla Kubat’ın Barbie bebeği yapılmıştı.
Görsel: Barbie Twitter