Pandemi olarak ilan edilen ve artık dünyanın ortak bir sorunu olan COVID-19 için devletler ve sağlık kuruluşlarının yanı sıra şirketler de ortak çalışma içine giriyor. Salgına karşı yapılan her iş birliği virüsün yayılım hızını düşürmek ve virüs tespitinin daha hızlı bir şekilde yapılması için gerçekleştiriliyor.
COVID-19’un yayılımını engellemek
COVID-19 virüsünün bulaşma aşamasında yakın temasın etkili olduğu artık herkes tarafından biliniyor. Virüs taşıyan birisi ile aynı ortamda uzun süre vakit geçirmek veya o kişi ile etkileşime girmek virüsün vücuda girmesi için yeterli oluyor. Ülkeler, insanların temasını kısıtlamak ve salgının yayılımı yavaşlatmak için karantina yöntemleri uyguluyor. Ülkemizde de 30 büyükşehirde ve Zonguldak’ta bu hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulanıyor.
Apple ve Google da COVID-19 bulaşan biriyle temasa geçip geçmediğinizi tespit edecek ortak bir uygulama üzerinde çalıştığını duyurdu. Uygulamanın temelinde temas takip altyapısı yer alıyor. Akıllı telefonların Bluetooth teknolojisi kullanılarak yan yana gelen kişiler tespit ediliyor. Ortak bir alanda toplanan veriler incelenerek bu kişilerden birinde COVID-19 virüsü taşıyıp taşımadığı inceleniyor. Kişiler virüsü kapacak kadar uzun süre temas halinde kalırsa ve temasa geçen kişilerden birinin virüse yakalandığına dair kayıt bulunuyorsa diğer kişiye bir uyarı gidiyor.
Tasarımın merkezinde gizlilik ve şeffaflık var
Uygulama programlama arayüzleri (API) ve işletim sistemleri içeren bu çözüm iki aşamada uygulamaya geçirilecek ve kullanıcıların gizliliği konusunda güçlü bir koruma sağlanacak. Apple ve Google yaptıkları ortak açıklamada gizlilik, şeffaflık ve rızanın bu girişimdeki en önemli unsurlar arasında yer aldığını açıkladı. Verilerin ortak bir sistemde toplandığı bu uygulama gönüllülük esasına göre çalışacak. Sistemde yer alan anonim verilere devletler de erişebilecek. Ayrıca çalışmalar hakkında tüm bilgiler açık bir şekilde yayınlanacak. Verileri incelemek isteyen herkes ulaşabilecek.
Apple ve Google uygulamayı iki adımda devreye sokacak
İlk olarak Mayıs ayı ile birlikte her iki şirket Android ve iOS aygıtlar için uyumlu olan API’lar sunacak. Kullanıcılar bu resmi temas takip uygulamaları cihazlarında yer alan uygulama mağazalarından indirebilecek. İkinci adımda ise Apple ve Google birlikte çalışarak bu özelliği temel platformlara entegre edecek. Böylelikle daha geniş bir Bluetooth tabanlı temas izleme platformu oluşturulacak. İsteğe bağlı olarak daha fazla insan bu sistemin içinde yer alacak. Daha fazla insanın olması verilerin daha sağlıklı olması anlamına geliyor.
Apple ve Google iki haftadır bu proje üstünde çalışıyor. Google CEO’su Sundar Pichai ve Apple CEO’su Tim Cook sosyal medyada yaptığı paylaşımlar ile projeyi açıklarken iki şirketin birlikte çalışmaya kararlı olduğu belirtildi. Bu iş birliği ile COVID-19’un yayılımının yavaşlatması hedefleniyor. Bu sayede günlük yaşantıya daha hızlı bir şekilde dönmek mümkün olacak. Paylaşılan belgelere Google Blog ve Apple Newsroom üzerinden ulaşabilirsiniz.
To help public health officials slow the spread of #COVID19, Google & @Apple are working on a contact tracing approach designed with strong controls and protections for user privacy. @tim_cook and I are committed to working together on these efforts.https://t.co/T0j88YBcFu
— Sundar Pichai (@sundarpichai) April 10, 2020
Contact tracing can help slow the spread of COVID-19 and can be done without compromising user privacy. We’re working with @sundarpichai & @Google to help health officials harness Bluetooth technology in a way that also respects transparency & consent. https://t.co/94XlbmaGZV
— Tim Cook (@tim_cook) April 10, 2020
Görsel: Google