Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Apple Etkinliğinde Tanıtılan Ürünler ve Yenilikler

Apple Etkinliğinde Tanıtılan Ürünler ve Yenilikler

Apple, 10 Eylül’de yapılan etkinlikle birlikte yeni iPhone modellerinin yanı sıra iPad ve Apple Watch 5'ın tanıtımlarını gerçekleştirdi.

Apple, geçtiğimiz gün her Eylül ayında düzenlenen yeni ürünlerinin ve donanımlarının açıklandığı etkinliğini gerçekleştirdi. iPhone, iPad ve Apple Watch gibi modellerin yanı sıra birçok yeni özelliğin tanıtıldığı etkinlik bu sene 10 Eylül’de Steve Job Theatre’da gerçekleşti. Her yeni ürünle birlikte hedeflerini yükselten şirket, yeni tanıtılan ürünlerle birlikte eski modellerinin de satışını artırıyor. iPhone 11 modellerinin merakla beklendiği etkinlikte 7. nesil iPad ile birlikte Apple Watch Series 5 ve Apple’ın oyun abonelik sistemi Apple Arcade tanıtımları gerçekleştirildi.

iPhone 11 modelleri

Gerçekleşen etkinlikte iPhone 11 modelinin yanı sıra 2 yeni model daha tanıtıldı. iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max modellerinin de tanıtıldığı etkinlikte yeni modellerde kullanılan kameralar en çok dikkat çeken ve konuşulan yenilikler arasında bulunuyordu. iPhone 11’de iki arka kamera yer alırken iPhone 11 Pro’da üç kamera yer alıyor. Tanıtılan yeni modellerdeki kameraların geniş açı fotoğraf çekebilme ve gece modu özellikleri bulunuyor. Ayrıca Apple’ın “solfie” olarak tanımladığı yavaş çekim selfie çekme özelliği yer alıyor. iPhone 11 Pro’da yer alan üçüncü kamera ise ultra geniş lense sahip.

Telefonların arkasında ve önünde 12 megapiksellik kameralar yer alıyor. 4K çekimin yapılabildiği kameralarda üç kamera arasında geçiş sağlanabiliyor. iPhone 11 serisi işitsel zoom özelliği sayesinde videodaki sesi kare kare eşleyerek daha dinamik bir ses elde edilmesine olanak sunuyor.

İphone 11 6.1 inç, iPone 11 Pro 5.8 inç ekranla gelirken serinin en büyük ekranlı modeli 6.5 inçlik ekran ile iPhpne 11 Pro Max modeli oldu. iPhone 11’de LCD ekran bulunurken diğer iki modelde kullanılan ekranın OLED olması onları bir adım öne taşıyor.

Modellerde geliştirilen son çip A13 Bionic kullanılacak. Geliştirilen çip sayesinde telefonun günlük kullanımda yüksek performans vermesi bekleniyor. Apple Pencil desteği ile gelecek olan yeni iPhone modellerinin fiyatları ise rekabet yaratacağa benziyor. iPhone 11 699, iPhone 11 Pro 999 ve iPhone 11 Pro Max 1.099 dolara satışa sunulacak.

Şimdiye kadar sunulan en iyi ve en çok yönlü iPad

10.2 inçlik retina ekranla gelen 7. nesil iPad önceki modellere göre boyutlarını genişletmiş görünüyor. Apple, yeni model iPad’in 3,5 milyon piksel ile 2.5 kat daha parlak ve canlı bir ekran deneyimi sunacağını açıkladı. Yapılan güncellemeler sayesinde aynı uygulamada birden çok dosya ve belgeyle çalışmak ve uygulamalar arasında geçiş yapmak ise daha kolay hale getirildi.

Gücünü Apple A10 Fushion işlemcisinden alacak olan iPad, OS’i çalıştıracak biçimde tasarlandı. 7. nesil iPad son nesil iPad Air modellerinde olduğı gibi Apple Pencil ile birlikte Apple Smart Keyboard’ı da destekliyor. Bu sayede iPad ile sadece içerik tüketimi değil aynı zamanda üretim de gerçekleştirmek mümkün oluyor. Yüzde 100 geri dönüştürülebilir alüminyumdan üretileceği açıklanan iPad modelinin 30 Eylül günü 329 dolardan satışa çıkması bekleniyor.

18 saat açık kalabilen ekranı ile Apple Watch Series 5

Apple Watch 5 sürekli açık kalabilen ekranı ile dikkatleri üzerine çekti. Akıllı saatin “Always On Retina Display” özelliğiyle birlikte ekranının hiç kapanmadan 18 saat boyunca açık kalabileceği duyuruldu. LTPO Retina adı verilen yeni ekranı sayesinde kullanıcı ekrana bakmadığı zamanlarda parlaklık otomatik olarak minimum seviyeye düşüyor. Apple Watch Series 4 ile aynı tasarım çizgilerine sahip akıllı saat “bu saat zamanı gösteriyor, pek çok farklı uygulama ile birlikte” mottosu ile tanıtıldı. Apple Watch Series 5’ın öne çıkan özellikleri arasında pusula, tüm gün pil ömrü, sağlık uygulamaları ve NFC uygulamaları ön plana çıkıyor.

Sağlık uygulamaları ile birlikte kalp krizini tahmin, gürültü seviyesi uyarısı ve kadın sağlığına yönelik gelişmeler akıllı saate eklenmiş bulunuyor. NFC uygulamaları ile temassız mobil ödeme sağlanırken IoT uygulamalarını kontrol edebilme özelliği sayesinde evin kapısını ve ışıklarını açık kapatabilmek mümkün oluyor. Pusula özelliği sayesinde ise enlem, boylam, yükseklik ve eğim gibi bilgiler tam olarak gösterilebiliyor. iPad gibi tamamı geri dönüştürtülebilir alüminyumdan üretilen akıllı saat gümüş, altın ve uzay grisi olmak üzere üç farklı renk seçeneği ile satışa çıkacak. 399 dolardan satışa sunulacak saatin 20 Eylül’de ABD’de satışa çıkması bekleniyor.

Apple Arcade ve Apple TV+

 

Geçtiğimiz Mart ayında haberini yaptığımız Apple Arcade merakla beklenen bir diğer gelişmeydi. Aylar önce tanıtılan servisin detayları dün gerçekleştirilen etkinlikte anlatıldı. Oyun abonelik sisteminin öne çıkan en büyük özelliği ise fiyatı oldu. 4.99 dolarlık aylık ücreti bulunan platform Google’ın oyun platformu Stadia ve Disney’in piyasaya sunacağı Disney+’dan daha ucuz olacak. Apple TV+ ile Netflix’e rakip olmak isteyen Apple daha ucuz üyelik ücretleri ile piyasaya çıkmaya hazırlanıyor. Apple Arcade 19 Eylül’de Apple TV+ ise 1 Kasım’da 100 ülkede piyasaya çıkacak.

Apple’dan sağlık konusunda 3 önemli çalışma

Etkinlikte tanıtılan ürünlerin yanı sıra sağlık konusunda önde gelen akademi ve araştırma kurumları ile yapılan iş birliği önemli gelişmeler arasındaydı. Apple, şimdiye dek sağlanan katılımcı sayısından daha fazlasına erişebilecek üç tıbbi çalışma sayesinde potansiyel keşiflere katıda bulunulacak. Research uygulaması yeni sağlık ürünlerinin oluşturulmasına destek sağlamış olacak.

Apple kadın sağlığı çalışması ile regl döngülerine ve jinekolojik durumlara odaklanarak uzun vadeli bir çalışma gerçekleştirecek. Çalışma ile osteoporoz, gebelik ve menopoza geçiş dönemi gibi durumlar incelenecek ve risk değerlendirmesi sağlanacak. Kalp ve hareket çalışmasında ise Brigham Young Üniversitesi, Kadın Hastalıkları Hastanesi ve Amerikan Kalp Derneği ile birlikte çalışarak kalp sağlığının yaşam kalitesiyle ilişkisi incelenecek. Son olarak Apple işitme çalışmasında günlük olarak sese maruz kalmanın işitmeyi nasıl etkilediğini anlamak için zamana yayılan şekilde veri toplanacak. Veriler Dünya Sağlık Örgütü ile paylaşılacak.

Dün gerçekleştirilen etkinliğin tamamına aşağıdan ulaşmak mümkün.

Görsel: Apple, Youtube