Su kanallarıyla meşhur Amsterdam’daki tekneler ufak bir şehir gezisi yapmak için sık sık tercih ediliyor. Geçmişte otonom botlarla su kanalları boyunca taşımacılık yapılan şehirde bu sefer MIT ve AMS Institute (Amsterdam Enstitüsü) tarafından geliştirilen Roboat isimli otonom teknelerle yolcu taşınabilecek.
MIT otonum yolcu teknesi üzerinde yaklaşık 6 yıldır çalışıyor ve bu Amsterdam’daki kanallara indirdikleri ilk otonom tekne değil. Daha önceleri Amsterdam Enstitüsü ile otonom teknelerden yapılmış dinamik köprü konsepti roundAround’a değinmiştik. Bu girişimle birlikte Amsterdam’daki su kanallarını birbirine bağlamak ve insanların ulaşımını kolaylaştırmak hedefleniyordu. Süreç içerisindeki geliştirmelerle birlikte Roboat çeşitli testilerden geçti ve farklı boyutlarla bu denemeler yapıldı. Çeşitli versiyonları denenen otonom teknenin iki kişilik ufak bir versiyonu test edildikten sonra Roboat’ın tam ölçekli versiyonu olan Roboat III kanala indirildi.
5 yolcu taşıyabilen Roboat yük taşıma işlemi için de kullanılabiliyor
Yaklaşık 4 metre uzunluğuna sahip Roboat III toplamda beş yolcu taşıyabiliyor. Tekne üzerinde yer alan GPS, LiDAR ve bir dizi kamera sayesinde kanalda bir noktadan diğerine gitmek için sürücüye ihtiyaç duymuyor. Rotasında giderken sensörler sayesinde herhangi bir çarpışma riskini önlemiş oluyor.
#Roboat is ready to self-navigate #Amsterdam canals! 5 years ago, together with @MIT @SenseableCity, we started this project. Now, 2 full-scale #autonomous vessels are set for the next steps towards pilots ⬇️ From Nov on we'll further explore 3 use cases: https://t.co/6XGKGpENTs pic.twitter.com/oMrlqGYnEe
— AMS Institute (@AMS_institute) October 27, 2021
Projeyi yöneten bilim insanı Fabio Duarte Roboat’un başında kaptan olmadan 7/24 çalışabileceğini söylerken yine de güvenlik nedeniyle oparatörlerin uzaktan da olsa tekneleri kontrol etmesi gerektiğini bildiriyor. Bir operatör 50’den fazla otonom tekneyi uzaktan takip edip kontrol edebiliyor. Dolayısıyla çok fazla çalışana ihtiyaç duyulmuyor.
Otonom teknenin üstü yolcu taşımasının yanı sıra yük taşıma işlemleri için de kullanılabiliyor. Karşılıklı konumlandırılmış koltuklar kaldırılarak yük taşımak için daha geniş bir alan açılabiliyor ve 1500 kilograma kadar yük taşınabiliyor. Ayrıca roundAround köprü konseptinde hedeflendiği gibi Roboat’lar yan yana dizilip kanal arasında bir köprü görevi görebiliyor. Geliştiriciler otonom teknenin tek bir şarj süresi boyunca 10 saate kadar çalışabileceğinin bilgisini veriyor.
Görsel: MIT, Amsterdam Enstitüsü