Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Amsterdam’daki Dev Su Altı Bisiklet Garajı

Amsterdam’daki Dev Su Altı Bisiklet Garajı

Bisikletlerin ve park yerlerinin yarattığı karmaşayı gidererek yayalara daha geniş alan tanımak istenen Amsterdam'da, toplamda 11 bin bisiklet kapasiteli dev bir su altı garajı açıldı.

Topraklarının yüzde 26’sı deniz seviyesinin altında bulunan Hollanda’da, su altında 7 bin bisiklet kapasiteli park yeri kullanıma açıldı. Yapımı dört yıl süren ve 65 milyon dolara mâl olan su altı garajı, Amsterdam’ın ana ulaşım merkezi sayılan Central Station’da bulunuyor.

Hollanda, bisiklet altyapısı ile raylı ulaşım sistemleri arasındaki bağlantıları mümkün olduğunca sorunsuz hale getirerek otomobilsiz iklim dostu seyahat seçeneklerini genişletmeyi hedefliyor. Transit istasyonlardaki büyük yer altı bisiklet park yerleri ülke çapında giderek yaygınlaşıyor. En büyüğü 12 binden fazla iki tekerlekli araç kapasitesiyle ülkenin dördüncü en büyük şehri Utrecht’te bulunuyor.

1970’li yıllarda başlayan şehri otomobilsizleştirme çabalarının bir sonucu olarak herhangi bir otomobili park edecek yerin neredeyse bulunmadığı Amsterdam’da, Küresel Şehirler Bisiklet Endeksi verilerine göre vatandaşların yüzde 35’i her gün bisiklet kullanıyor. Ülkenin en kalabalık şehri olan Utrecht’te bu oran yüzde 50’ye yükseliyor. Günde yaklaşık 200 bin yolcunun tren, feribot, tramvay, otobüs veya metro kullanarak geldiği Amsterdam’daki Central Station’da bırakılan terk edilmiş bisikletler uzun süredir karmaşa yaratıyordu.

Bisiklet park yerlerinin artık caddelerde değil yalnızca garajlarda yer almasına izin veren Amsterdam yetkilileri, su altı garajıyla hem bisikletlerin hem de bisiklet park yerlerinin yarattığı karmaşayı ortadan kaldırarak Central Station bölgesinde yayalara dolaşmaları için daha geniş bir alan yaratmak istediklerini belirtiyorlar. 6 bin 300 kişisel bisiklet, 700 paylaşımlı bisiklet olmak üzere 7 bin bisiklet kapasiteli su altı garajı, tasarımıyla “2001: A Space Odyssey” filmindeki uzay gemisini andırıyor.

İnşaat tekniğiyle bir mühendislik harikası sayılan yapının garaj zemini döşenmeden önce, suyun altında kalacak olan çatısını desteklemek amacıyla getirilen sütunları yerleştirmek için 19. yüzyıldan kalma istasyonun önündeki su tamamen boşaltıldı. İnşaat sürecini hızlandırılmış şekilde gösteren videoyu aşağıda izleyebilirsiniz.

Şubat ayında Central Station’ın arkasında IJboulevard’da 25 milyoun Euro’ya mâl olan 4 bin bisiklet kapasiteli ikinci bir sualtı park yeri daha açılacak. Böylece toplam kapasite 11 bine çıkacak. Dev su altı garajında bisikletlerin tamir edilebilmesi için bir de servis noktası bulunuyor.

İlk 24 saati ücretsiz olan park yerinin sonrasında günlük kullanım ücreti 1,35 Euro olarak belirlendi. Su altı bisiklet garajını kullanabilmek için kullanıcıların banka hesaplarına bağlı bir ulaşım kartına sahip olması veya bisikletlerinde çipli bir bisiklet etiketi olan Fietsag’in bulunması gerekiyor.

Görseller: Dutch Cycling Embassy, Twitter, Youtube,