Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
15 Yıla Yayılan Fotoğraflarla Zaman Kapsülü

15 Yıla Yayılan Fotoğraflarla Zaman Kapsülü

Yasin Arıbuğa, 15 yıl boyunca çektiği fotoğraflar arasından bir seçki yaparak geçmişini zaman kapsülü gibi derleyip farklı bağlamlarda anılar serpiyor.

Zaman, mekan, olay gibi kavramlar Dünya için kendi rutini ve hızında ilerlese de insan açısından tamamen algılarıyla şekilleniyor. Mutlu anlar hızlı geçiyor, hüzünlü anlar bitmeyecekmiş gibi geliyor. Güzel bir sohbette geçen bir saat ile sıkıcı bekleyişle geçen 5 dakika arasında dev bir uçurum oluyor. Dünyayı gördüğümüz gibi yaşıyoruz. Yasin Arıbuğa, geride kalan 15 yıl boyunca çektiği fotoğraflar arasından en sevdiklerini bir araya getirdi. 15 yıl insan ömrü için oldukça uzun bir zaman. Öte yandan da sanayi devriminden bugüne kadar geçen zamanla kıyaslayınca bir hayli kısa. Ne taraftan baktığımız algımızı değiştirse de emeklilik yaşının dörtte biri 15 yıl. Lise anılarının filizlendiği yaş 15.

Serpiştirilmiş anlarla 15 yıllık zaman kapsülü

Yasin için 15 Yıl isimli bu seçki bir zaman kapsülü. Çünkü her biri Türkiye’nin bir yerlerinde fotoğraflanmış başka bir ana, anıya ait. Bir araya geldiklerinde ise sahip oldukları bağlamı terk ederek yeni bir bütünlük kazanıyor. İzleyici işlere baktığı zaman ise bu anıların hiçbirine ait olmadığından yeni anılar serpebiliyor üzerine. Belki içindeki öğelerden nerede neler olduğuna, yaşanmışlıklara dair tahmin yürütülebilir, ancak nokta atışı yapılamayacağı aşikar.

Yasin’in çalışmalarını Behance ve Instagram üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Yasin Arıbuğa