Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
15 Kilometre Uzunluğundaki İnternet Sitesi

15 Kilometre Uzunluğundaki İnternet Sitesi

Yardım kuruluşu Shine on Sierra Leone için hazırlanan internet sitesi; ülkedeki eğitim sıkıntılarını ve çocukların okullarına ulaşmak için gitmek zorunda kaldıkları yolu bilgisayar başından deneyimleme imkanı veriyor.

Sierra Leone, Batı Afrika’da bir ülke. İç savaş, fakirlik ve ebola gibi hastalıklardan ötürü hayat koşulları hayli zorlu. Eğitim konusu ise üzücü. Ülkenin 25 yaş üstü ortalamasına bakıldığında alınan eğitim 3 yıl. Sınıflar kalabalık olduğundan çocuklar yarım günlük rotasyonlarla okula gidiyor. Bunun ötesinde okullar çocukların yaşadıkları yerlere uzak ve yollar tehlikelerle dolu. Bu tabloyu dünyaya aktarmak amacıyla ülkede daha erişilebilir eğitim sağlamak ve yeni okullar kurmak için çalışmalar yapan yardım kuruluşu Shine on Sierra Leone çarpıcı bir çalışma hazırladı.

David&Goliath (D&G) iş birliği ile hazırlanan kampanya; “9 Mile Scroll” (9 millik aşağı kaydırma) isimli bir internet sitesini temel alıyor. Sierra Leone’li pek çok çocuğun her gün -kimi zaman yalınayak olarak- okullarına gitmek için kat ettikleri 3 saatten fazla süren 9 millik (takribi 14,5 km) yolu ve bu yolda onları bekleyen tehlikeleri anlatmak için eşsiz bir yöntem seçen bir internet sitesi; daha doğrusu bir sanal deneyim.

Çocuklarla Beraber Sizi de 9 Mil Yürüten Site

Çocukların yolda karşılaştığı her şey sitede yer alıyor. Zehirli yılanlar, muson yağmurları, aşırı nem, terkedilmiş elmas madenleri, mayınlar, sıtma yayan su birikintileri, susuzluk, açlık, hatta taciz tehlikesi… Tüm bunları 9 mil boyunca aşağı kaydırarak deneyimleyebiliyorsunuz. Kaydırma süresince bir odometre size çocuklarla beraber ne kadar gittiğinizi belirtiyor. Ayrıca yol boyu hava durumu ve gittiğiniz yol harita üzerinde gösteriliyor, önemli noktalarda size çeşitli bilgiler veriliyor ya da çocukların karşılaştığına benzer bir engelle karşılaşıyorsunuz. 2. milde zehirli yılanlar geliyor mesela. Biraz daha ilerlediğinizde Shine on Sierra Leone tarafından yeni bir okul açıldığını öğreniyor, konum bilgisini görüyorsunuz. 7. milde karşınıza en büyük tehlike olan kötü niyetli yetişkinler çıkıyor.

Okula ulaştığınızda gün bitmiyor tabii, bunun bir de aynı yoldan geri dönüşü var. Dolayısıyla parmağınızı oka basılı tutmak suretiyle kaydırarak sitenin sonuna gelmek 5 saatten fazla sürüyor. Tabii dilerseniz bir sonraki mile ulaşmak için atlama butonuna basmak gibi bir seçeneğiniz de var. Ancak, oradaki çocukların böyle bir opsiyonu olmadığını hatırlamak önemli.

Site; her gün sadece eğitim gibi temel bir hakka ulaşmak için 15 kilometreye yakın tehlikeli bir yolda yürümenin ne demek olduğunu çok uzaktan, evimizin konforlu ortamında, bilgisayarımızın başından deneyimlememizi sağlıyor. Böylece 9 mili kafamızda daha net görselleştirmemize ve tablonun acılığını anlamamamıza yardım ediyor.

eğitim_david and goliath_shine on sierra leone_9milescroll_sierra leone_bigumigu

eğitim_david and goliath_shine on sierra leone_9milescroll_sierra leone_bigumigu

eğitim_david and goliath_shine on sierra leone_9milescroll_sierra leone_bigumigu

Ünlü İsimlerden Destek

Sosyal medyada #9MileScroll etiketiyle desteklenen kampanya için Zoe Kravitz, Rosario Dawson, Saul Williams ve Cree Summer gibi 9 ünlü ismin de yardımı alınmış. Bu kişiler Instagram hesapları üzerinden birbirlerini etiketleyerek Sierra Leone’nin sanal yollarını takipçileriyle paylaşmış. kampanyada sitenin haricinde ayrıca açık hava çalışmaları ve posterler yer alıyor. Kampanyanın nihai amacı bağış toplayarak çocukların evlerine daha yakın okullar inşa edilmesi.

ilescroll_sierra leone_bigumigu ilescroll_sierra leone_bigumigu ilescroll_sierra leone_bigumigu ilescroll_sierra leone_bigumigu

 

Künye:
Reklamveren: Shine On Sierra Leone
Reklam Ajansı: David&Goliath, Los Angeles, ABD
Yönetim Kurulu Başkanı: David Angelo
Yetkili Yaratıcı Yönetmen: Bobby Pearce
Yaratıcı Yönetmen: Greg Buri (RY), Raul Garcia (SY)
Tasarımcı: Katherine Ahn
Ortak Yaratıcı Yönetmen: Bernice Chao, Chris Mead
Müşteri İlişkileri Grup Yönetmeni: Stacia Parseghian
Strateji Başkanı: Kristen Knape
Müşteri İlişkileri Süpervizörü: Lauren Gluck
Proje Yöneticisi: Nita Smith
Analitik Yöneticisi: Shaun Jacobs
Sosyal Medya Stratejisi: Natalie Gomez, Noelle Suarez
Dijital Yapım Yönetmeni: Peter Bassett
Dijital Yapımcı: Noah Luger
Geliştirici: Ben Smith, Mariano Echegoyen
Kullanıcı Deneyimi Tasarımı: John Randall
Dijital Tasarım: Tim Hagan, Meagan Steincamp
Miksaj: Lime Studios
Ses Mühendisi: Peter Lapinski
Yönetici Yapımcı: Susie Boyajan
Kurgu: Spinach / LA
Editor: Juan Pablo Digenio
Yönetici Yapımcı: Jonathan Carpio

Görsel: Adweek9 Mile Scroll