Geride bırakmaya hazırlandığımız yılın en çarpıcı haberlerini inceledik ve ele aldığımız konular arasında bazılarının öne çıktığını gördük. 2017’nin Bigumigu’da öne çıkan konularını da tek tek derledik.
Robotların yükselişi 1980’lerin bilim kurgu filmlerinden beri konuşulan bir başlık. Fakat 2017, uzak geleceği konu alan filmlerin içinde yaşadığımızı hissettiğimiz bir yıl oldu. Hanson Robotics’in geliştirdiği Robot Sophia, Suudi Arabistan vatandaşı oldu. Boston Robotics’in robotları ise daha atletik hale geldi. İnsan formundaki bu robotlar sayesinde organik canlılarla el yapımı makineler arasındaki çizgi daha da belirsiz hale geldi. Öte yandan insan yaşamını kolaylaştıracak robotlar sağlık, lojistik, güvenlik gibi alanlarda rol almaya başladı. Yaratıcı bireyler de robotlarla sanat projeleri gerçekleştirdi. Teknolojik gelişmelerle birlikte spekülasyonu seven insanlık 2018’de de robotların insanlığı alt edeceğine dair bolca senaryo üreteceğe benziyor.
Robot Sophia’ya Nazar Boncuğu Taktık!
2015’ten beri yerinden aktardığımız dünyanın en önemli teknoloji konferansı Web Summit‘te geçtiğimiz aylarda Suudi Arabistan vatandaşı olan robot Sophia ile bir araya geldik. Bir ülkenin vatandaşı olarak tanınan ilk robot olan Sophia ile sohbet etmekle kalmayıp Türkiye’den götürdüğümüz hediyelerimizi de verdik. Hanson Robotics’in geliştirdiği Sophia, dünyanın en akıllı robotu olarak biliniyor.
Boston Dynamics’in Yeni Patenli Robotu Handle
Boston Dynamics, itilip kakılmasıyla büyük tepki çektiği Atlas robottan bir yıl sonra yine ses getirecek, büyük meziyetleri olan Handle isimli bir robot tanıttı. Boston Dynamics, tekerlekli ayakları olan yaklaşık 2 metre uzunluğunda ve saatte 14 km hızla giden Handle’ı tanıtan bir video yayınladı. Elektrik ve hidrolik aküatörlerle çalışan robot tek bir şarjla 25 km mesafe katedebiliyor. 45 kg ağırlığı kolayca kaldırabilen ve öncelikli olarak bu amaçla geliştirilen Handle (kulp, tutamak, idare etmek anlamlarına geliyor) ismini alan robotun en şaşırtıcı özelliği ise 1,2 metre yüksekliğe kadar zıplayabilmesi.
Boston Dynamics’ten Yenilenmiş Sevimli SpotMini
1992’de kurulan Boston Dynamics, ilk günden itibaren kimileri için hayal olabilecek robotlar üzerinde çalışıyor. Hayvanları taklit ederek zıplama, dengede durma, eşya taşıma, koşma gibi eylemleri başarabilen Boston Dynamics robotları her yeni robotuyla ses getiriyor. Boston Dynamics’in son robotu yeni SpotMini, siyah sarı gövdesiyle şık ve sade bir imaj çiziyor. Yeni SpotMini’nin çapraz açıdan diz çökerek çok daha geniş hareket alanına sahip olması da önceki modele kıyasla ilerleme katettiğini gösteriyor. Birinci nesilden farkı ise gövdesinin üstünde bir kol bulunmaması.
İtilip Kakılan Atlas Robot Artık Ters Takla Atabiliyor
2016 Şubat’ında tanıttığı insan fiziğindeki robotu Atlas’ı birçoğumuz sopayla itilmesi, yere düşürülmesi gibi karşılaştığı zorbalıklarla hatırlayabiliriz. Hatta Atlas’a gösterilen şiddete karşı oldukça büyük tepki de gösterilmişti. Geçtiğimiz yıldan bugüne Atlas yeni yetenekler kazandı. Pek çok koşulda dengesini koruyabilen, düşünce ayağa kalkabilen, ağırlık taşıyıp yerleştirebilen Atlas artık zıplayabiliyor ve ters takla atabiliyor!
Tenor Andrea Bocelli, Orkestra Şefi Robot YuMi
Pisa şehrinde bulunan Teatro di Verdi, İtalya’nın en güzel tiyatro binalarından. Opera denince aklımıza gelen görüntüde bir bina. Yüksek tavanlarındaki süslemeleriyle zarif ve tarihi bir yer. Teatro di Verdi, 12 Eylül Salı gecesi tarihi dokusunun çok dışında bir misafire ev sahipliği yaptı: Dünyanın iş birliğine sahip iki kollu ilk insansı robotu YuMi, Lucca Senfoni Orkestrası’nı ve ünlü tenor Andrea Bocelli’yi yönetti.
Endüstriyel Robotlardan Oluşan Müzik Grubu
Nigel Stanford farklı farklı materyallerle müzik yapmayı seven biri. Söz konusu müzik yapmaksa onun için sanıyorum her şey bir materyal. Ne güzel ki bizlerin çocukken tencere tavayla yaptığı o müzik ruhunu profesyonel yaşamında da korumuş. Son çalışması AUTOMATICA ise Nigel, fabrikada bir bantta çalışan endüstriyel robotları birlikte şarkı yapmaya davet etmiş. Her bir ritmi ya kendi çalıyor ya da tekrara alarak robotik kollara paslıyor. Robotik kollar video boyunca gitar, piyano, bateri, klavye gibi müzik aletlerini çalıyorlar.
Ne İş Olsa Yapan Robot Kol
Z-Arm, ister kişisel asistanınız gibi ister bir üretim hattı gibi isterseniz de işlevsel bir araç gibi çalışan, programlanabilir bir kol. Pahalı ve karmaşık robotik kolların aksine Z-Arm’ı herhangi bir iş için programlamak çok kolay ve programlama bilgisi gerektirmiyor. Sade tasarımlı, özel bir uygulama ile entegre çalışan sürücü ve hareket kontrolü sayesinde Z-Arm; sınırsız yeti sunuyor.
Mabu: İyileşmenize Yardımcı Bir Robot
Mabu sağlık hizmeti sağlayan, sizinle arkadaşlık eden bir robot. Adını Japonca mabutaki(göz kırpmak) ve mabudachi(yakın arkadaş) kelimelerinin ortak kısaltmasından alıyor. Mabu sizinle kişilik ve tedavi ihtiyaçlarınıza göre düzenlenmiş günlük konuşmalar yapıyor ve sağlık uzmanınıza sizin hakkınızda geri yanıt gönderiyor. Size, ne zaman ilaç içeceğinizi hatırlatıyor ve sürecinizi takip ediyor. Yüz takip sistemi ile de sizi takip edebiliyor ve bu sayede göz teması kurduğu daha insana benzer bir iletişim kurabilir.
Derdini GIF’le Anlatan Robot: Peeqo
Dijital dünyadaki iletişimimizi, anlık duygu ve düşüncelerimizi GIF’lerle anlattığımız günlerdeyiz. Abhishek Singh de bunun farkında olacak ki açık kaynaklı bir robot projesi olan Peeqo‘yu geliştirdi. Robot Peeqo, kullanıcısıyla GIF’ler yoluyla iletişim kuruyor. Bir masaüstü asistanı olarak hizmet veren Peeqo, bilgisayar önünde saatlerini harcayan ve biraz olsun eğlenmeye ihtiyaç duyanlar için biçilmiş bir kaftan.
Bir Kuyruklu Yastık Gördüm Sanki
Yukai Engineering, robotik üzerine çalışan bir Japon firması. Robotik dediysek öyle ciddi ve sıkıcı robotlar değil yaptıkları, işin eğlencesine ve sosyal yanına odaklanan ürünleri var. Beyin dalgalarıyla entegre kedi kulakları Necomimi, aileniz robotu Bocco, müziğe yanıt veren robot bebek iDoll gibi bir ürün gamıyla teknolojiye saçma ve eğlenceli bir bakış açısı getiriyorlar. Bu seriye şimdi de Qoobo isimli, kuyruğunu sallayan bir yastık katılıyor.
Robot Güvenlik Görevlileri
Silikon Vadisi girişimlerinden Kightscope’un geliştirdiği K5 güvenlik botları; otomatik devriye, 360 derece video, termal görüntüleme ve çift yönlü ses özelliği bulunan birer robot polis. Robotlar; alışveriş merkezlerinde, depolarda ve ofis binalarında görev almak üzere tasarlanmış. Şu anda Silikon Vadisi’nde bazı şirketlerde ve bir alışveriş merkezinde kullanımdalar. Görünümleri ise, Doctor Who’daki Dalekleri andırıyor.
Arkanızdan Tin Tin Gelen Kargo Robotu Gita
Vespa’nın yaratıcısı Piaggio’nun 2015’te kurulan inovasyon ayağı Piaggio Fast Forward, insanlar ve eşyalar için hafif, akıllı ve otonom taşınırlık çözümleri yaratmak için çalışıyor. PFF’nin bu alandaki ilk çözümü ise kişisel robot taşıyıcınız, Gita. Üzerindeki kapağı açılabiliyor ve içerisine taşımasını istediğiniz eşyaları yerleştiriyorsunuz. İki tekerlek üzerinde yuvarlanarak giden Gita, sahibini takip ediyor. İster market alışverişi, ister çantalarınız, isterseniz de sipariş teslimi.
Görsel: Web Summit