Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bir Kuyruklu Yastık Gördüm Sanki

Bir Kuyruklu Yastık Gördüm Sanki

Qoobo, siz onu sevdikçe kuyruğunu sallayarak size yanıt veren robotik bir kuyruğa sahip tatlı bir yastık.

Yukai Engineering, robotik üzerine çalışan bir Japon firması. Robotik dediysek öyle ciddi ve sıkıcı robotlar değil yaptıkları, işin eğlencesine ve sosyal yanına odaklanan ürünleri var. Beyin dalgalarıyla entegre kedi kulakları Necomimi, aileniz robotu Bocco, müziğe yanıt veren robot bebek iDoll gibi bir ürün gamıyla teknolojiye saçma ve eğlenceli bir bakış açısı getiriyorlar. Bu seriye şimdi de Qoobo isimli, kuyruğunu sallayan bir yastık katılıyor.

Kickstarter kampanyasının bitimine az zaman kalan Qoobo, hedef fona çoktan ulaşmış durumda. Bu başarıya bakılırsa Qoobo farkında olmadığımız ama karşımızda çıktığında “Evet, ben de tam bunu arıyordum!” dedirten ihtiyaçlardan biri olmalı. Yani elbette, kuyruklu pofuduk bir yastığa kimin ihtiyacı olmaz ki?

Espri yaptığıma bakmayın, Qoobo sevimli bir icat. Tüylü, pofuduk ve anamorfik bir hayvan gibi görünüyor. Kedi kuyruğunu andıran kuyruğu ise hareket ediyor. Zaman zaman daha hızlı, zaman zaman ağır ağır, zaman zamansa oyuncu bir şekilde sallanarak sahibinin okşamalarına ve sevmelerine yanıt veriyor.  Yastık uzun süre yalnız bırakılırsa da kuyruk rasgele bir biçimde sallanıyor. Bazen de kuyruğuyla sizi selamlıyor.

Evde Hayvan Besliyormuşsunuz Hissi

Saçma bir şirinlik olmasının ötesinde bir anlamı, bir amacı var mı derseniz, aslında var. Qoobo’nun öncelikli hedefi rahatlatma sunmak ve yalnızlık hissini gidermek. Sevimli etkileşimleriyle içinizi ısıtıp evde hayvan besliyormuşsunuz hissi yaratırken yalnızlığınızı gideriyor, bir anlamda size “kuyruk terapisi” yapıyor. Kullanıcılar Qoobo’nun tepkilerini istedikleri gibi yorumlayabiliyorlar. “Böyle seversem daha çok hoşuna gidiyor” ya da “Şöyle yapınca pek sevmedi” gibi anlamlar çıkarıp karşılarında gerçek bir hayvan varmış gibi hissedebiliyorlar. Bu da özellikle hayvan alerjileri gibi nedenlerle evine hayvan almak isteyip de alamayanlar için tatlı bir çözüm.

Nitekim Qoobo’nun doğuş hikayesi de böyle bir noktadan çıkmış. Yukai mühendisleri hep beraber oturmuş sohbet ederlerken biri diyor ki “Keşke uzun bir iş gününün ardından evde beni bekleyen bir şey olsa!” Bu iç görünün üzerine giden Yukai de sesleri kullanarak veya her şeyiyle tam bir robot hayvan tasarlayarak değil; sade ve basit bir fikirle etkileşim yaratma yoluna gidiyor ve hayvanların hislerini anlatmak için kullandıkları bir unsur olan kuyruğa odaklanmaya karar veriliyor.

yastık yukai engineering qoobo_japonya_robotik bigumigu16

Hayvanı Andıran Gerçekçi Detaylar

Yastığın ağırlığı, dokusu ve ebatlarına büyük özen gösterilmiş. Böylece kucağınıza aldığınızda rahat olmanız amaçlanmış. Kendisi kedi veya küçük boy bir köpek boyutlarında, Qoobo’nun kuyruk dışında bir hayvan özelliği olmadığı için siz Qoobo’yu kucağınıza aldığınızda dilediğiniz hayvan olduğunu varsayabiliyorsunuz. Kedi, köpek, tavşan, tembel hayvanı, penguen… Size kalmış.

Şu an için “Husky Grey” ve “French Brown” isimli gri ve kahverengi kürk seçenekleri sunuyor. Ancak kürk kılıf çıkarılabiliyor ve isterseniz kendi tasarımınız bir kılıfla değiştirebiliyorsunuz. Qoobo ile beraber sunulacak kılıf şablonu sayesinde kumaş ve desen konusunda hayvan-yastığınızı özelleştirmek de mümkün.

Kuyruk mekanizması bir hayvan kuyruğunun esnek ve zarif hareketlerini oldukça gerçekçi bir şekilde taklit ediyor. Ancak bunun daha da iyileştirilmesi için çalışmalar sürüyor.  Kuyrukta kullanılan malzemeler ise farklı ortamlarda dayanıklılık sağlayacak şekilde seçilmiş.

yastık yukai engineering qoobo japonya robotik bigumigu

Qoobo, Yukai Engineering’in “robotik teknolojisiyle dünyayı eğlenceli bir yere dönüştürme” misyonuna oldukça uyumlu bir ürün. Gereksiz görülebilir ama insanı sebebsiz yere mutlu edecek bir potansiyeli var. Kickstarter ahalisi de katılmış olacak ki Qoobo gerçeğe dönsün diye ellerini ceplerine atmış. Bu durumda teslimat 2018 Ağustos’unda gibi görünüyor.

yastık yukai engineering qoobo japonya robotik bigumigu

yastık yukai engineering qoobo japonya robotik bigumigu yastık yukai engineering qoobo japonya robotik bigumigu yastık yukai engineering qoobo japonya robotik bigumigu

yastık yukai engineering qoobo japonya robotik bigumigu yastık yukai engineering qoobo japonya robotik bigumigu yastık yukai engineering qoobo japonya robotik bigumigu yastık yukai engineering qoobo japonya robotik bigumigu yastık yukai engineering qoobo japonya robotik bigumigu yastık yukai engineering qoobo japonya robotik bigumigu yastık yukai engineering qoobo japonya robotik bigumigu

Görsel: Kickstarter