Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sahtenin Gerçekliği: Hiçbir Şey Orijinal Değil

Sahtenin Gerçekliği: Hiçbir Şey Orijinal Değil

Türkiye'nin Cannes Lions'da Grand Prix kazanan ilk işi Vodafone Kırmızı Işık Uygulaması'nın yönetmen ikilisi Emre Sert ve Gözde Yetişkin, 1 dakikalık belgesel videolarında orijinallik kavramını inceliyorlar.

Sanat her zaman kopyalamak ve çalmak üzerine kurgulanmıştır. Hatta bunun üzerine sadece sanat kurgulanmıştır diyemeyiz. Picasso sanat özelinde bu konuya değinirken, Deleuze de felsefe ve sinema özelinde bu konudan bahseder. Hepsinin özünde dediği aynıdır. Doğal ya da beton doğamızdan çalmak, kopyalamak bunlar önemli değildir. Önemli olan siz ne yaparsanız yapın, sonucunda birilerini hayran bırakacak ve düşünmeye itecek bir ürün ortaya çıkarmanız. Çalmak ve kopyalamayı gidip birinin tarzını alıp kullanmak diye düşünmeyin ama. Buradaki çalmak ve kopyalamak dünyadaki orijinallikler üzerine söylenmiş söylemler. “Hiçbir şey orijinal değildir” çünkü insanlığın yarattığı her şey daha önce ortaya çıkmış bir şeyden esinlenir.

Çiçeği burnunda sanatçılar Emre Sert ve Gözde Yetişkin de bu konu üzerine 1 dakikalık bir video yayınladılar. Çektikleri görüntüler İstanbul’dan, yani bizim içimizden. 1 dakikayı o kadar güzel kurgulamışlar ki gerçekten yetmiş. Videonun basitliği zaten bizi içine çeken şey, ah bir de tabii Jim Jarmusch’un orijinallik üzerine dedikleri. Belgesel türünde geçen video, bize Kapalıçarşı ve Eminönü taraflarından görüntüler gösteriyor. 1 dakikalık kendi kayıtları olan videoyu, Julian Rosefeldt‘in yazıp yönettiği 2015 yapımı Manifesto filminde kullanılan Jim Jarmusch’un sözleriyle birleştiriyorlar. Kapalıçarşı ve Eminönü sahnelerinde ne kadar çok taklit üretildiğini gösteriyor ikili. Bunu günümüz modern video efektleriyle de birleştirip orijinallik, gerçeklik ve sahtelik kavramlarını 1 dakikada bizlere düşündürüyorlar.

Emre Sert ve Gözde Yetişkin, 2013’te çektikleri kısa film “A Strange Man” ile birlikte isimlerini fark ettirmeye başladılar. 2015’te ise reklam çekimlerine başlayan ikili, Vodafone Kırmızı Işık Uygulaması projesinin reklam filmini çektiler ve Cannes Lions Yaratıcılık Festivali’nin Medya Kategorisinde Grand Prix Ödülü’nü kazanan ekibin bir parçası oldular. İkili başka kısa film projeleri de yapıyor.

Her Şey Sahte, Hiçbir Şey Orijinal Değil

Cate Blanchett’in tek başına 13 karakteri canlandırdığı “Manifesto” filmi birçok manifestonun kesitini içeriyor. Emre Sert ve Gözde Yetişkin ikilisi bu sözlerin bazı kısımlarını alıp kısaltmışlar.

Okumak isterseniz Jim Jarmusch’un filmde kullanılan sözlerinin tamamı şöyle:

“Nothing is original. Steal from anywhere that resonates with inspiration or fuels your imagination. Devour old films, new films, music, books, paintings, photographs, poems, dreams, random conversations, architecture, bridges, street signs, trees, clouds, bodies of water, light, and shadows. Select only things to steal from that speak directly to your soul. If you do this, your work (and theft) will be authentic. Authenticity is invaluable; originality is non-existent. And don’t bother concealing your thievery-celebrate it if you feel like it. In any case, always remember what Jean-Luc Godard said: “It’s not where you take things from – it’s where you take them to.” – Jim Jarmusch

“Hiçbir şey orijinal değildir. Hayal gücünüzü gazlayan, sizi ilhamla titreştiren her yerden çalın. Eski filmlerden, yeni filmlerden, müzikten, kitaplardan, resimlerden, fotoğraflardan, şiirlerden, rüyalardan, rastgele sohbetlerden, mimariden, köprülerden, tabelalardan, ağaçlardan, bulutlardan, sulak havzalardan, ışık ve gölgelerden beslenin. Sadece ve sadece ruhunuza seslenen şeyleri malzeme alın.Bunu yaparsanız işiniz (ve hırsızlığınız) özgün olur. Özgünlük paha biçilmez, orijinallik safsatadır. Bunları yaptıktan sonra da hırsızlığınızı saklamakla uğraşmayın, tam tersine değerini bilin. Jean-Luc Godard’ın ‘Nereden aldığınız değil, nereye götürdüğünüz önemlidir’ sözünü hep aklınızda tutun.” – Jim Jarmusch

Yaratıcılığımız içeriden değil, dışarıdan gelir. İnsanlar bireysel değil, birbirine bağımlılardır. Bunu kabullenmek sıradanlığı ve ikincilliği kabul etmek değildir. Bu bizim yanlış anlamalardan kurtuluşumuz ve kendimizden çok bir şey beklemeksizin bizi basit anlatımlarla üretmeye teşvik etmektedir. Bir fırçayı elinize aldığınızda “şimdi sanat yapacağım” diye düşünmezsiniz, o fırçayı elinize aldığınızda hatta hiçbir şey düşünemezsiniz gerçekten bir şey üretecekseniz. O kendiliğinden, sizin kendinizi ve dışarıyı kabullendiğiniz ölçütte oradadır. 

Görsel: Vimeo