Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Toyota’nın Dost Robotu Kirobo Ufalıp Cebe Girdi

Toyota’nın Dost Robotu Kirobo Ufalıp Cebe Girdi

Japonya'nın ilk robot astronotu Kirobo'nun küçültülmüş cep boyu Kirobo Mini Japonya'da satışa çıktı.

Toyota’nın arkadaş robotu Kirobo, sahip olduğu teknik donanımla sıfır yerçekiminin olduğu ortamlarda insanlara yardımcı olmak için geliştirilmişti. Japonya’nın uzaya çıkan ilk robot astronotu olmasıyla ismini duyuran Kirobo, bu yolcuğunda Koichi Wakata ile birlikte 18 ay boyunca uzayda kalmıştı.

Şubat 2015’te Dünya’ya dönen Kirobo’nun ardından aynı yılın Kasım ayında Toyota, robotun bir de Mini modelini çıkaracağını ve sürücülere yardımcı olacağını duyurmuştu. 2017’de piyasaya çıkması hedeflenen ürün dün Japonya’da satışa çıktı.

Kirobo’nun amacı insanlarla arkadaş olmak

Toyota, geçen süre zarfında Kirobo Mini’yi araç içinde rehberlik etme amacından uzaklaştırıp daha geniş bir anlam biçmiş; insanlara arkadaşlık etmek. Ayaktayken 34 cm, oturduğunda ise 10 cm uzunluğunda olan Kiboro Mini, yalnızlığınızı paylaşmak istiyor. Ses, konuşma, yüz tanıyıp video kaydedebilen arkadaş robot, konuştuğu kişiyle göz teması kurabiliyor ve kollarını hareket ederek daha canlı bir iletişim kuruyor. Sadece Japonya pazarı için geliştirilen minik robot haliyle sadece Japonca biliyor.

Günümüzün standartlaşan özelliklerinden olan kendini sürekli geliştirme yeteneğine Toyota’nın minik robotu da sahip. İnsanla etkileşime girdikçe ve daha fazla bilgiye sahip oldukça kendini geliştiriyor. İnsanın sevdiği ve sevmediği şeyleri hatırlayıp ses ve konuşma tarzını insana göre şekillendiriyor. Toyota’nın hedef kitlesi içinde evde yalnız yaşayan insanlar da yer alıyor. Robot, yalnız insanlarla etkileşime girerek onların hayatta daha aktif rol almalarını, sosyalleşmelerini de sağlamaya çalışacak. Satış fiyatı 42 bin 984 yen (yaklaşık 385 dolar, 1.500 lira) olarak belirlenen robot ilk gününde 3 bin 300 adet satıldı.

 

Görsel: Toyota