Zihinsel acı, çoğu zaman görünmeden ve dile getirilemeden yüzeyin altında gizleniyor. Depresyonla mücadele eden Stiftung Deutsche Depressionshilfe depresyonun gerçekliğine ışık tutmak, gerçek yaşamda nerelerde gizlendiğini ortaya koymak için harekete geçmiş. Ünlü fotoğrafçı Philipp Rathmer ve yaratıcı ajans Grabarz & Partner ile iş birliği yapan kuruluş, bu yaygın ama çoğunlukla gizli kalan hastalığı çevreleyen sessizliği ve damgalamayı kırma misyonunu üstlenmiş. “At second glance” (ikinci bakışta) başlığını taşıyan kampanya, depresyonun aldatıcı doğasının özünü yakalıyor.
İlk bakışta değil belki ama ikinci bakışta görebilirsin
Her yıl beş milyondan fazla Alman bu zihinsel sağlık durumuyla boğuşuyor, ancak acıyı gülümsemeyle maskelemeye iten toplumsal baskı, bunu fark etmeyi ve ele almayı zorlaştırıyor. Kampanya fotoğrafları, bu mücadelenin güçlü bir görsel temsili olmuş.
Fotoğraflar başlangıçta derin düşüncelere dalmış depresif insanları tasvir ediyor gibi görünüyor, ancak fotoğrafın diğer ucundaki küçük puntolar farklı bir hikaye anlatıyor. Arka planda neşeli ve ilgili görünen kişilerin aslında depresyonla mücadele eden kişiler olduğu görülüyor. Bu da görünen ile gerçeklik arasındaki keskin zıtlığı ortaya koyuyor.
Hamburg’daki Grabarz & Partner’ın kurucu ortağı ve kreatif direktörü Ralf Heuel, basit ama derin bir bakış açısı sunuyor. “Nasılsın?” sorusuna otomatik yanıtın genellikle yüzeysel bir “İyiyim” olduğuna dikkat çekiyor. Bu otomatik yanıt, refahımızla ilgili her türlü gerçek konuşmanın önünü kapatıyor. Heuel, basit ama düşünceli bir “Gerçekten mi?” sorusuna teşvik ederek anlatının değiştirilebileceğini ileri sürüyor. Heuel’e göre bu, akıl sağlığıyla ilgili tartışmalardaki engelleri ortadan kaldırmaya yönelik küçük ama potansiyel olarak önemli bir adım.
Görseller, zihinsel sağlıkla ilgili daha açık ve dürüst konuşmalar için bir eylem çağrısı niteliğinde. Her gülümsemenin arkasında anlatılmamış bir hikaye olabileceğini ve artık dinlemeye başlamamızın zamanının geldiğini hatırlatıyorlar.
Fotoğraflara dikkatle baktığınızda depresyonda olan kişilerin, en çok gülen kişiler olduğunu görüyorsunuz.
Görsel: Ralf Heuel