Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Gülümseyen Bir Maskenin Ardında Gizlenenler

Gülümseyen Bir Maskenin Ardında Gizlenenler

Norwich City FC’nin futbol camiasında ruh sağlığı hakkında farkındalık yaratmayı hedefleyen filmi, birçok insanın duygularına tercüman oldu.

İngiliz futbol kulübü Norwich FC’nin ruh sağlığı yardım kuruluşu Samaritans ile iş birliği içinde hayata geçirdiği ruh sağlığı kampanyası, futbol topluluğunun sınırlarını aşarak birçok insanın kalbine dokundu. Film, taraftarları her şey dışarıdan nasıl görünürse görünsün ardında yatana dikkat etmeye teşvik ediyor.

İzleyiciyi şok eden bir final

Kampanya, temelde bir intiharı önleme kampanyası. Grabarz & Partner’ın “İkinci Bakışta” kampanyasındakine benzer bir yaklaşımla hastaların toplumsal baskı nedeniyle taktığı “mutlu insan maskesi”ne odaklanıyor.

Ekim ayında kulübün sosyal medya hesaplarında yayınlanan dokunaklı film, daha o dönemde 40 milyonun üzerinde izleme almış. Futbol dünyasını aşıp daha geniş kitlelere dokunmuş. Sky Sports’a konuşan Norwich FC pazarlama sorumlusu Gavin Beard da filmin gördğü ilgi karşısında şaşırdıklarını ifade etmiş.

İki dakikadan biraz fazla süren video, Norwich maçını izlemeye giden iki arkadaşı konu oluyor. Biri diğerinden gözle görülür şekilde daha heyecanlı ve dışa dönük. Film boyunca onları farklı senaryolarda görüyoruz: Kalabalıkla birlikte şarkı söylüyorlar, tezahürat yapıyorlar ya da bir yenilginin ardından somurtuyorlar; ancak ikisi arasındaki enerji sürekli uyumsuz kalıyor. Filmin finalinde durum, dokunaklı ve çoğu insan için şok edici bir noktaya varıyor.

Erkeklerin ruh sağlığı uzun zamandır ihmal edilen bir tartışma konusu

Kampanyanın tetikleyicilerinden biri Norwich FC taraftarıyla ilgili bir veri olmuş. Maçlara en sık bilet alan taraftarların yaş gurubu, ne yazık ki kendi canına kıyma riski en fazla olan erkeklerle aynıymış. Bir kamu spotu niteliğinde olan aşağıdaki greafikler de, İngiltere’de her hafta 125 kişinin intihar sonucu öldüğünü hatırlatıyor ve insanları kendilerinin veya çevrelerindeki birinin yardıma ihtiyacı olması durumunda ilgili numaraları aramaya teşvik ediyor.

Erkeklerin ruh sağlığının uzun zamandır ihmal edilen bir tartışma konusu olduğu bir sır değil ve Birleşik Krallık Hükümeti’nin 2022’de açıkladığı üzere ülkede 50 yaşın altındaki erkeklerde intihar ana ölüm nedeni. Bunun ışığında,geniş kitleleri bilinçlendirme çalışmaları giderek hız kazanmış. Bu yılın başlarında Samaritans, Chelsea F.C. sponsorluğu aracılığıyla futbol taraftarlarını zihinsel sağlıkları konusunda açılmaya teşvik etmek için mobil ağ Three UK ile ortaklık kurdu. Benzer şekilde, NIVEA MEN ve Talk Club geçen yıl erkeklere ‘Sayılarla Güç’ kampanyası aracılığıyla seslenmiş.

Sky Sports’a konuşan Gavin, sonuçta filmin intiharın her zaman belirgin işaretlere sahip olmadığını göstermeyi amaçladığını açıklamış. “İki kişilik tipine odaklandık. Açıkça daha dışa dönük biri; hiçbir ruh sağlığı sorunu olmayan kişi olarak algılanıyor. Bu nedenle anlatıyı, dışadönük tiplere muhtemelen daha az odaklanılacağı gerçeği üzerine kurmak istedik. Ancak kişilik tipinin ne olduğu önemli değil. Her gün nasıl davranırlarsa davransınlar etrafınızdakileri kontrol etmek önemlidir.”

Görsel: Norwich FC