Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Fransa’da Tabelaları Ters Çeviren Çiftçiler: “Dünya Altüst Oldu”  

Fransa’da Tabelaları Ters Çeviren Çiftçiler: “Dünya Altüst Oldu”  

Fransız çiftçiler, ülke genelinde yol kenarındaki tabelaları ters çevirerek hükümeti protesto etti.

Fransa’nın kırsal kesimlerindeki sürücüler son zamanlarda kasaba ve köylerin girişlerindeki binlerce yol tabelasının ters döndüğüne şahit oluyor. Bu levhalar, hükümetin tarım politikaları konusunda farkındalık yaratmak isteyen çiftçiler tarafından söküldü, ters çevrildi ve titizlikle yeniden yerine vidalandı. Bu yolla “Dünya altüst oldu” mesajını verdiler. Çiftçilerin farkındalık kampanyası o kadar etkili oldu ki, hükümete geri adım attırmakla kalmadı aynı zamanda da dünya basınında kendine yer bularak beğeni topladı.

Kasım ayında güney Tarn bölgesinde bir protestoyla başlayan eylem, şu anda tüm ülkeye yayılmış durumda.. Tarn’daki FNSEA çiftçiler sendikası başkanı Philippe Bardy kampanyanın ortaya çıkış hikayesini şöyle açıklamış: “Bize gelen tüm çelişkili talimatları kınamanın bir yolunu bulmaya çalışıyorduk. Birisi size bir gün bir şey yapmanızı söylüyor, ertesi gün de tam tersini istiyorsa biz buna kafanızın üstünde yürümek deriz. Fikir bu şekilde doğdu.”

Sendika başkanı: “Bu kadar zihinsel yük taşıyan başka bir meslek yok.”

Çiftçiler bu kampanya aracılığıyla; artan yakıt maliyetine, AB teşviklerinin geç ödenmesine, artan bürokrasiye ve ithalattan kaynaklanan rekabete dikkat çekmek istiyor. Philippe Bardy durumu şöyle ifade etmiş: “Bu kadar zihinsel yük taşıyan başka bir meslek yok.”

“Bakan bir taraftan uygulamalarımızı değiştirmemizi, daha ekolojik hale getirmemizi istiyor. Diğer taraftan da Fransa’nın gıda egemenliğini sağlayabilmesi için mümkün olduğu kadar üretmemizi söylüyor. Bir taraftan bize ödediğimiz maaşları artırmak için her şeyi yapmamız söyleniyor. Diğer taraftan enflasyon nedeniyle fiyatlarımızı düşürmemiz söyleniyor.”

Kampanyanın ardından hükümet gelecek yıl için planlanan iki vergiyi geri çekti

BBC’nin haberine göre çiftçi sendikası, kampanyasının hükümetin gelecek yıl için planlanan iki vergide indirime gitmesini sağladığını açıklamış. Ancak şu ana kadar işaretleri orijinal hallerine döndürmek için herhangi bir girişimde bulunulmamış. Bazı sosyal medya paylaşımlarına göre 800 kadar tabela ters çevrilmiş.


Görsel: Jacqueline Dumont, Orietta Fontanella


Bigumigu Yazarı
| GENEL