2018 yılında Web Summit’te dinlediğimiz Furhat Robotics bu yıl yeniden Web Summit’teydi. Furhat Robotics CCO’su Charlie Caper, sosyal robota dair gelişmelerden bahsederken Furhat’ın hangi alanlarda nasıl kullanılabileceğini anlattı.
Akıllı telefonlarımız günlük hayatımızda bilgiye ulaşmak istediğimiz her an yanımızda. Havaalanında, restoranda, bir etkinlik alanında ya da bir ortamda merak ettiğimiz bir şeyi hemen yazarak araştırıp buluyoruz. Öte yandan telefonda bir şeyi yazarak aramaktansa o ortamda birine sorarak bilgiye ulaşmak hem daha hızlı hem de daha kolay bir çözüm.
Sosyal robotlar insanlarla iletişimde sesli asistanlara göre daha avantajlı konumda
İnsan sosyal bir varlık. İletişim kurarken karşısında kendisi gibi fiziksel özelliklere sahip bir cihaz olduğu zaman iletişimi daha kolay hale geliyor. Teknolojiyle arası iyi olmayanlar ya da yaşlılar için ise her sorunun cevabını telefonda aramak güç. Bu durumda soruları yanıtlayabilen ve aynı zamanda sosyal bir ilişki kurabilen robotlar devreye giriyor.
Açık kaynaklı bir işletim sistemine sahip robot, Google altyapısını kullanıyor ve Google Assistant aracılığıyla konuşuyor. Bu sayede Türkçe de dahil olmak üzere 40 dilde konuşabiliyor. Ortamda bulunan farklı kullanıcıların varlığını, yönünü ve hatta yüz ifadelerini otomatik olarak tanıyor ve karşılık veriyor.
İnsanlar iletişim kurarken göz teması kurmak ve konuşan kişinin ağzını görmek istedikleri için sosyal robotlar sesli asistanlara göre daha avantajlı bir konumda yer alıyor. Furhat da görüntülü asistanlardan farklı olarak gerçek sohbet duygusunu artıran özelliklere sahip. ilk versiyonunda kafasından çıkan kablolar tüylü bir şapka vasıtasıyla gizlendiği için Furhat Robotics’in (“fur” ve “hat”) adı buradan geliyor
Furhat tarafsız işe alım süreçleri için kullanılıyor
Robotlar havalanlarında ya da personel sayısı az olan etkinlik alanlarında ziyaretçilere ve yolculara destek vermek için kullanılabiliyor. Ayrıca İsveç’in en büyük işe alım şirketi Tengai Unbiased (TNG) ile bir ortaklık gerçekleştiren Furhat Robotics robotlarını tarafsız işe alım süreci konusunda çalışmalar gösteren şirketin görüşme süreçlerinde kullanıyor.
“And our friends at recruitment company @tengai_unbiased who specialise in unbiased recruitment and have used our robot in more than 2000 real life job interviews.” – @charliecaper #websummit
— Furhat Robotics (@furhatrobotics) November 3, 2021
2 binden fazla iş görüşmesinde yer alan robot, herhangi bir değer yargısı olmadan sorular yönelttiği için hem katılımcının gizliliğini korumuş oluyor hem de başvuran kişinin cinsiyetinden, yaşından, aksanından, ırkından ya da diğer fiziksel özelliklerinden bağımsız bir değerlendirme ortamı yaratıyor. Tengai Unbiased, fiziksel görüşmelerin yanı sıra özellikle pandemi döneminde uzaktan iş görüşmelerinde de Furhat’ı adaylarla görüşmelerde kullanıyor.
Otizm spektrum bozukluğu terapisi de Furhat’ın ilginç kullanım alanlarından bir başka örnek. Charlie Caper, çevreleri ile temasta ve iletişimlerinde çeşitli problemler yaşayan otizmli çocukların insanlarla daha zor girebileceği sosyal etkileşimleri Furhat ile daha rahat gerçekleştirebileceklerini söylüyor. Furhat’ın karşısındaki insanın davranışlarına göre reaksiyon göstermemesi otizmli çocukların sosyal becerilerini geliştirmek için alternatif bir seçenek oluyor.
Görsel: Furhat Robotics, Bigumigu