Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
En Çok Google’lanan Sanatçılar Haritası

En Çok Google’lanan Sanatçılar Haritası

Ken Bromley Art Supplies, salgın süresince Google'da en çok aranan sanatçıları gösteren "World's Most Popular Artist" başlıklı bir dünya haritası hazırladı.

Salgın nedeniyle müze ve sanat galerilerinin kapılarını kapatması, sanatseverleri en sevdikleri sanatçıların eserlerini görebilecekleri tek yer olan internete yöneltti. Dijital arşivler bu anlamda çok önemli bir kaynak haline geldi. İnsanlar, Van Gogh müzesinde 4K sanal tur atmaktan tutun da robotlarla uzaktan galeri gezmeye kadar pek çok şeyi deneyimledi. Ken Bromley Art Supplies ise dünyanın neresinde en çok hangi sanatçının Google’da aratıldığını gösteren World’s Most Popular Artist adlı bir harita hazırlayarak sanatseverlerin davranışlarını analiz etti.

World's Most Popular Artist

Ken Bromley Art Supplies’ın haritası 2020 yılında yapılan aramaları kapsıyor. Sonuçlar, Google Anahtar Kelime Planlayıcı kullanılarak Şubat 2021’de analiz edilmiş. Bütün bir dünya haritasının yanı sıra bu haritanın parçalar halinde gösterildiği 6 harita daha üretmişler. Araştırmalarına göre Leonardo da Vinci 82 ülkede en çok Google’lanan sanatçı olarak zirvedeki yerini almış. Ancak dünyanın her yerinde bir numaralı isim da Vinci değil. Bazı ülkelerde en çok aratılan ressamlar Frida Kahlo (29 ülke) ve Van Gogh (24 ülke). Onları; Artemisia Gentileschi (23 ülke), Picasso (18 ülke), Banksy (14 ülke) ve Diego Velázquez (2 ülke) takip ediyor.

Türkiye’nin favorisi Frida Kahlo

İngiltere’nin favorisi kendi topraklarından çıkan Banksy olurken Rusya’nın da aynı şekilde en çok arattığı sanatçının Banksy olduğu görülüyor. En çok aranan 13 sanatçıdan sadece 2’sinin kadın olması da ne yazık ki tarihten bugüne uzanan eşitsizliği bir kez daha ortaya koyuyor.

World's Most Popular Artist

Frida Kahlo Türkiye, ABD, Meksika, Brezilya için 1 numarada. Artemisia Gentileschi ise Avustralya ve Çin için listenin en başında. Analiz etmek için yeterli veriye sahip olmayan ülkeler, haritada gri renkte bırakılmış.

Ken Bromley Art Supplies daha önce de dijital pazarlama ajansı Lacuna 5 ile iş birliği yaparak renkli bir çalışmaya imza atmıştı. Bu projede “ünlü sanatçılar doğdukları yerler için seyahat posterleri tasarlasaydı nasıl olurdu?” yaklaşımıyla bir dizi poster hazırlamışlardı.

Ken Bromley Art Supplies

Görsel: Ken Bromley Art Supplies