Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
LiDAR ile Yeni Nesil Efekt ve Filtre Dönemi

LiDAR ile Yeni Nesil Efekt ve Filtre Dönemi

LiDAR destekli artırılmış gerçeklik efekt ve filtreleri dijital ve fiziksel dünya arasındaki etkileşimde yeni bir kapı açıyor.

Artırılmış gerçeklik sayesinde gerçek objeler sanal ortama kopyalayıp yapıştırıldı, portfolyoya farklı bir yaklaşım getirildi, illüstrastonlar hazırlandı, sergilerde ve müzelerde kullanıldı, giysiler özel Instagram filtreleriyle denendi. Instagram filtrelerinde Spark AR isimli artırılmış gerçeklik stüdyosu kullanan tasarımcılar yaratıcı filtreler tasarladı. Mecrayı adeta bir deneyim ve eğlence aracı olarak kullandı. iPhone 12 Pro’larda yer alan LiDAR tarayıcılar sayesinde ise daha kapsamlı bir artırılmış gerçeklik deneyimi mümkün hale geliyor. TikTok da LiDAR destekli AR efekti sayesinde dijital ve fiziksel dünya arasında bir köprü kuruyor.

LiDAR tarayıcı ile sürükleyici artırılmış gerçeklik deneyimi

LiDAR tarayıcılar ortamdaki nesnelerin mesafesini ölçerek bir derinlik haritası oluşturuluyor. Bu sonuç artırılmış gerçeklikle birleşince nesneler daha kesin ve gerçekçi bir şekilde yerleştirilebiliyor. Sürükleyici ve büyüleyici ortamlar yaratılıyor.

Sahnenin metrik ölçekli bir ağının çıkarılması nesnelerin yüzeylerini ve geometrik şekillerini belirlemede yardımcı oluyor. Bu yeni sahne anlayışı sayesinde lensler kendisini çevreleyen dünya ile daha gerçekçi bir şekilde etkileşime giriyor. Daha önceleri Ekim ayında Snapchat LiDAR tarayıcı destekli artırılmış gerçeklik filtrelerini duyurmuştu. Odaların duvarlarında ve yerlerinde farklı renkte çiçekler ve otlar yer alıyor, etrafta kuşlar uçuyordu.

TikTok’tan etkileşimli AR deneyimi

TikTok da artırılmış gerçeklik filtreleri oluştururken bu teknolojiden faydalandığını video ile açıkladı. Daha canlı bir görünüme sahip olan Tiktok’un tanıtım için oluşturduğu AR efektinde, yeni yıl döneminde Times Meydanı’na düşen topa benzer bir AR topu bulunuyor. Geri sayımın ardından top patlıyor ve konfetiler etrafa yayılıyor. LiDAR tarayıcı sayesinde konfetilerin ortama düşüşü, koltuklarda ve yerdeki pozisyonu kusursuz olmasa da oldukça gerçekçi duruyor. TikTok 2021 yılında daha yenilikçi efektler geliştireceğinin bilgisini de veriyor.

Görsel: Twitter, YouTube