Kenya bir zıtlıklar ülkesi: Bazı yerleri dünyanın en verimli topraklarına sahipken, geri kalan kısmı tarıma elverişsiz kurak alanlardan oluşuyor. Web Summit 2020 bugünkü oturumlarından birinde Kenya’nın iki milyondan fazla çiftçisine yardımcı olma potansiyeline sahip, yenilikçi bir şirket vardı: Komaza.
Daha düşük maliyetli bir ormancılık modeli
Sürdürülebilir ormancılık şirketi Komaza, 2030 yılına kadar bir milyar ağaç dikerek Afrika’danın Sahra altı bölgesine deyimin tam anlamıyla can vermek istiyor.
Şirketin Genel Müdürü Esther Mutuma’nın anlattıklarına göre, Afrika git gide kötüleşen bir odun tedarik kriziyle karşı karşıya. Artan nüfus ve hızlanan ekonomi yüzünden çoğu bölge büyüdüğünden fazla odun tüketiyor.
Komaza’nın buna bulduğu çözüm ise basit; püf noktası bölgenin yerlilerine yardım eli uzatmaktan geçiyor. Çiftçilere gübre, topraktaki suyu tutması için hidrojel ve kaliteli fideler dağıtıp, karşılığında ağaçları 10 yıla kadar büyütmelerini istiyorlar.
Bunun geleneksel yöntemlere göre daha düşük maliyetli ve daha ölçeklenebilir bir ormancılık modeli olduğunu söyleyen Mutuma, Komaza’da on binlerce küçük çiftliğe sanal plantasyonlar inşa ederek Afrika ormancılığında devrim yarattıklarını söylüyor.
Mikro ormancılık çok da mikro değil
İkame edilen parseller ortalama olarak yarım dönümden küçükler, Komaza’nın yaptığına bu sebeple “mikro ormancılık” deniyor. Yapılan iş küçük görünse de, büyümesi için çok yer var. Bu şekilde çiftçiler odun olarak kullanılacak ağaçlar yetiştirmeye teşvik ediliyor ve karşılığında para almış oluyorlar.
Bu artılarının yanında, Komaza modern çiftçilik tekniklerinin yanında çiftçilere başka türlü erişemeyecekleri bir altyapı da sunuyor: tomruk, nakliye, bıçkıhane, ahşap işleme ve daha nicesi. Mutuma’nın dediğine göre bu şekilde çevresel açıdan sürdürülebilir bir odun tedariği sağlanıyor, aynı zamanda da milyonlarca çiftçi için gelir kaynağı sağlanmış oluyor.
Komaza’yla ilgili daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız aşağıdaki videoyu izlemeden geçmeyin: