Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Akıllı Cihazlardaki Mikrofonları Bloke Ederek Gizliliği Koruyan “Sessizlik Bileziği”

Akıllı Cihazlardaki Mikrofonları Bloke Ederek Gizliliği Koruyan “Sessizlik Bileziği”

Chicago Üniversitesi'nde geliştirilen The Bracelet of Silence, giyilebilir bir sinyal bozucu olarak çevresindeki mikrofonları devre dışı bırakıyor.

Akıllı telefonlar, akıllı saatler, akıllı ev asistanları ve benzeri cihazlar insan yaşamını ne kadar kolaylaştırsa da büyük sorunları da beraberinde getirdi. Bu sorunlar arasında en önemlilerinden biri kişisel verilerin güvenliğini ve gizliliğini gözümüzün içine baka baka ihlal etmeleri. Estetik operasyon yaptırmayı düşünen bir arkadaşınızla sohbet etmenizin ardından Instagram akışınıza düşen estetik kliniği reklamları kadar can sıkıcı bir durum olamaz herhalde. Bu tür durumları son zamanlarda hepimiz deneyimliyoruz. Arkadaşınızın ilgi alanı hakkında reklam görmenin ötesinde konuşmanızın dinlenmesi, bu konuşma sırasında ağzınızdan çıkmış olabilecek çok özel şeylerin de dinlenmiş olması tüyler ürpertici. The Bracelet of Silence, gizliliğini önemseyen kullanıcılar için bu duruma çare sunuyor.

Giyilebilir jammer: The Bracelet of Silence

Chicago Üniversitesi’nde, SAND ve HCI laboratuvarlarındaki öğrencilerin iş birliğiyle geliştirilen The Bracelet of Silence, giyilebilir bir sinyal bozucu olarak işlev görüyor. Bileziği takmak ve özel bir konuşma anında aktif hale getirmek yeterli. Çoklu ultrasonik sensörleri, yakındaki mikrofonları devre dışı bırakarak söylediklerinizi duymalarını önlüyor. Bileğinizdeyken, menzilini artırmak ve ses kör noktalarını ortadan kaldırmak için el hareketlerinizi kullanıyor ve her türlü mikrofonu (gizli olanlar da dahil) etkisiz hale getirebiliyor.

Yuxin Chen, Huiying Li, Shan-Yuan Teng, Steven Nagels, Zhijing Li, Pedro Lopes, Ben Y. Zhao & Haitao Zheng tarafından yaratılan bileziğin nasıl çalıştığını yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Cihaz, kayıt kamerasının dahili mikrofonunu da devre dışı bırakıyor. Tek sorun, hem kadın hem de erkek kullanıcılarda bileziğin her an bilekten düşmeye hazır emanet bir şeymiş gibi durması. Tasarımın biraz daha ergonomik, hafif, ayarlanabilir ve şık olmaya ihtiyacı var gibi. Elbette bu da çözülmeyecek bir sorun değil.

Giyilebilir cihaz, 24 adet ultrasonik dönüştürücü ile donatılmış. Bu ultrasonik dönüştürücüler, insan kulağı tarafından algılanamayan bir frekans yayıyor. Böylece etraftaki elektronik cihazların sinyallerini karıştırabiliyorlar. Kişisel veriler kadar önemli olan bir başka şey de şirket gizliliği. The Bracelet of Silence iş toplantılarında konuşulanların gizli kalması için de kullanılabiliyor.

Kişisel verilerin gizliliği söz konusu olduğunda mikrofonlar kadar çok tartışılan bir başka konu da yüz tanıma sistemleri. Bu nedenle yüz tanıma sistemlerini kandırabilen çözümlerle de artık sık sık karşılaşıyoruz. Bu alanda neler olup bittiğini görmek için bu habere de göz atmanızı öneririm.

The Bracelet of Silence The Bracelet of Silence The Bracelet of Silence

Görsel: YouTube, Chicago Üniversitesi