Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bal Arılarının Tamamladığı Sanat Eserleri

Bal Arılarının Tamamladığı Sanat Eserleri

Ava Roth; nakış, boncuk işi, kumaş ve ağaç kabuğu kullandığı çalışmalarını bal arılarının yardımıyla tamamlıyor.

Şimdiye kadar sanatta, kompozisyonları tamamlayan çok çeşitli malzemelerin kullanıldığına şahit olduk. Buruşturulmuş ya da kıvrılmış kağıtlarla tamamlanan çizgiler, kahve lekesiyle tamamlanan kartpostallar ya da işlemelerle tamamlanmış röntgen filmleri bu türden örneklerdi. Peki ya kompozisyonları canlı bir varlık tamamlarsa? Resimlerinin üzerine küçük miktarlarda şeker yerleştirerek karıncaları çizgilerini tamamlamaya davet eden Iantha Naicker bunun da mümkün olduğunu göstermişti. Şimdi de eserlerini arıların yardımıyla tamamlayan Ava Roth var karşımızda.

Ava Roth, arıları kendi sanatını ortaya koymaya davet ediyor

Torontolu sanatçı Ava Roth; nakış, boncuk işi, kumaş ve ağaç kabuğu kullandığı çalışmalarını arka bahçesindeki bal arılarının yardımıyla tamamlıyor. Roth’a göre bu proje tam anlamıyla arılara saygı çerçevesinde ilerleyen bir iş birliği. Sanatçı materyallerin seçiminde, çalışmaların boyutunda, zamanlamada ve tasarımda hep bu yaklaşımı göz önünde bulundurmuş. Amacı, bal arılarının olağanüstü sanatını kutlamak olan sanatçı; arıları kendi sanatını ortaya koymaya davet eden kendi işleriyle eşleştirmiş.

Roth’a göre koleksiyondaki çalışmalar, içinde bulundukları bal peteğinin kırılganlığını ve güzelliğini yansıtıyor. Nakış kasnaklarını aynı zamanda kadınların çalışma geleneğini de selamlıyor. Projedeki arıların hepsi dişi olduğu ve yaptıkları şey “güzel sanatlar” olarak kabul edilmediği için toplumda el işi sanatlarıyla özdeşleşmiş kadın rollerine de göndermede bulunuyor. Hem arıların sanatı hem de kadınların geleneksel el işi çalışmaları büyük ölçüde işlevsel. Bu nedenle sanat olarak kabul edilmeyip güzelliği ve önemi kolayca göz ardı ediliyor.

Ava Roth’un çalışmalarını internet sitesi ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

Ava Roth

Ava Roth

Görsel: Instagram