Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Drone’ları Havada Şarj Eden Drone’lar

Drone’ları Havada Şarj Eden Drone’lar

Kaliforniya Üniversitesi, HiPeRLab araştırmacıları tarafından geliştirilen "flying batteries" (uçan piller) sistemi; drone'ları havada şarj ederek uçuş sürelerini uzatıyor.

Kargo teslimatı, fotoğraf ve film çekimi, etkinlik gösterileri ve ağaç dikme gibi pek çok farklı alanda drone’lar hayatımıza girdi ya da girmek üzere. Otonom drone APT 70, bilim-kurgu filmlerindeki araçları aratmayan ambulans-drone Ambular, drone’ların çizimleri tuvale ressamla eş zamanlı olarak kopyalamasını sağlayan A Flying Pantograph projesi ve siber illüzyonist Marco Tempest’ın drone’larla yaptığı sihirbazlık gösterisi bu araçların daha pek çok alanda kullanılabileceğine işaret ediyordu. Mackenzie Sheppard’ın yılın kişisi seçilen bir drone’un hikayesini anlattığı bilim kurgu kısası Donny the Drone ve Michael Perry’nin drone’un kullanım alanlarına ilişkin sunumu da drone’ların geleceği hakkındaki öngörüleri güçlendirecek türden. Fakat bu hızlı ilerleyişe ayak uyduramayan tek sorun pil ömrü. Drone’ları havada şarj edebilen flying batteries sistemi de bu soruna çözüm olarak geliştirdi.

flying batteries

Flying batteries (uçan piller), drone’ların uçuş sürelerini büyük ölçüde artırabiliyor

Flying batteries, Kaliforniya Üniversitesi, Yüksek Performanslı Robotik Laboratuvarı’ndaki (High Performance Robotics Laboratory/HiPeRLab) araştırmacılar tarafından geliştirildi. Bu uçuş içi şarj sistemi, drone’ların uçuş sürelerini büyük ölçüde artırabilecek bir konsept teknoloji olarak kabul ediliyor.

Videoda göreceğiniz üzere bir ana drone’u havada daha küçük olan drone şarj ediyor. Bu küçük drone, ana drone’un üst kısmına özel yerleştirme ayaklarıyla yerleşiyor. Bu sırada yay yüklü temas noktaları ve bakır plakalar elektrik kontağı kurulmasını sağlıyor. Böylece küçük drone yerleşik bataryası tamamen boşalana kadar büyük olanı şarj ediyor. Bu işlemin ardından küçük drone ana drone’dan ayrılıyor ve eğer ana drone hala tam şarj olmadıysa başka bir şarj drone’u ile kenetlenerek işlem sürdürülebiliyor. Araştırmacı ekibin yaptığı testlerde görülmüş ki; 12 dakikalık şarjı olan bir drone, 2 farklı uçan pil ile arka arkaya şarj edildiğinde uçuş süresini 57 dakikaya kadar uzatmak mümkün oluyor.

Özellikle drone’ların uzun süre boyunca aynı bir pozisyonda durdukları gözlem ve izleme gibi kullanım alanlarında uçan pillerin kullanışlı olacağı öngörülüyor.

Görsel: YouTube