Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Mattel’den Nötr Cinsiyetli Oyuncak Bebek Serisi

Mattel’den Nötr Cinsiyetli Oyuncak Bebek Serisi

Barbie bebeklerinin üreticisi Mattel, kendilerini belli bir cinsiyet kalıbına sokmayan çocukların yaratıcılıkları için nötr cinsiyetli bebek serisi çıkardı.

Barbie bebeklerinin son yıllardaki modelleri ve kampanya stratejisi cinsiyet ayrımcılığı, farklı vücut tipleri ve özellikleri hakkındaki farkındalığın artmasıyla orantılı olarak değişim gösterdi. Cinsiyetçi rolleri besleyen markalar için dönüm noktası bu tarz farkındalıkların artış göstermesi oldu. Mattel, 2015 yılında, 56 yıl sonra Barbie bebeklerinden topuklu ayakkabıları çıkararak dönüşüme başladı. Bu değişimle birlikte farklı vücut tiplerine de yeni bebeklerinde yer vereceğini açıklamıştı.

Oyuncak dünyasındaki cinsiyet ayrımına dikkat çekmek amacıyla bir erkek çocuğunu Barbie oynarken gösteren Mattel, 2016 yılında farklı vücut tiplerine uygun mayoları tanıtmıştı. 2019 yılına geldiğimizde ise tekerlekli sandalyeli ve protezli bebekler ile çeşitliliğini arttırmayı sürdürdü. 60. senesine özel 8 Mart’ta 18 farklı ülkeden aralarında Gülse Birsel’in de olduğu 20 rol model kadının bebeğini yapan şirket son olarak insan hakları aktivisti Rosa Parks ve astronot Sally Ride’ın bebeklerini Inspiring Women serisine ekleyerek rol model kadınların yer aldığı serisini genişletmiş oldu.

Mattel “Creatable World” serisi ile yeni bir segment yaratıyor

Hakkındaki cinsiyetçi izleri silmek için çalışmalar yürüten Mattel markası şimdi de Barbie bebekleri üzerinden cinsel yönelim konusuna giriyor. Şirket, cinsiyet ayrımı gözetmeyen yeni oyuncak bebek serisinin tanıtımını sosyal medyadan yaptığı paylaşımla gerçekleştirdi. Mattel yaptığı açıklamadan cinsiyet konusundaki etiketleri yıkmak ve bebekleri onlarla oynayan çocuklar kadar sınırsız yapmak istediklerini söyledi.

Bebek tasarımları sırasında pediatristlere danışılmış

Farklı ten renklerine sahip bebeklerin saçlarını ve elbiselerini isteğe göre değiştirmek mümkün. 3 farklı ayakkabı seçeneği, güneş gözlükleri ve diğer aksesuarlarla çocuklar bebekleri kendi hayal dünyalarına göre değiştirebiliyorlar. Çocukların kendilerini belli bir cinsiyet kalıbına sokmadığını söyleyen Mattel klasik Barbie bebeklerinde bulunan belirgin göğüsleri ve Ken’de bulunan geniş omuzları da bu seride kullanmıyor. Bebeklerin yüzü de cinsiyetçi çağrışımlardan arındırılmış. Yüzde belirgin olmayan bir dudak yapısı, uzun olmayan kirpikler ve normal genişlikte bir çene bulunuyor.

Nötr cinsiyetli oyuncak bebek serisi “Creatable World” değiştirilebilir aksesuarlara sahip. Kadınsı ve erkeksi değiştirilebilir bu aksesuarlar sayesinde çocuklar bebekleri kendi isteklerine göre değiştirebilecek. Mattel nötr cinsiyet barındırması amaçlanan bebeklerin tasarım sürecinde pediatristlere danışmış. Mattel Moda Bebek Tasarım başkan yardımcısı Kim Culmone oyuncakların kültürlerin birer yansıması olduğunu ifade ederken etiketlerden arındırılmış bebekleri ile kapsayıcı olmaya çalıştıklarını söylüyor.

Görsel: Twitter