Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İnsanlığın ve Yeryüzünün Geleceğini Yorumlayan 3 Boyutlu Kolajlar

İnsanlığın ve Yeryüzünün Geleceğini Yorumlayan 3 Boyutlu Kolajlar

Dustin Yellin, 3 boyutlu foto-kolajlarla insanlığın ve onun gezegene yaptığı müdahalelerin nasıl bir noktaya varabileceğini tasvir ediyor.

Dünyanın ve insanlığın ne yöne gittiğini, insan aktivitelerinin gezegen üzerinde yol açacağı yıkımı ele alan distopik tartışmalar pek çok sanatçıya ve tasarımcıya ilham veriyor. Filip Hodas popüler kültürün distopik ikonlarını, Mike Winkelmann dev markaların kıyamet sonrası hallerini, Y. Nakajima ise kıyamet sonrası oyuncaklar tasarlayarak sözünü söylemişti. Dün paylaştığımız Páraic Mc Gloughlin imzalı müzik videosu da “İnsanlık olarak nereye gidiyoruz” sorusunu hipnotize edici motiflerlerle görselleştiriyordu. Sanatçı Dustin Yellin ise kendine özgü bir teknikle ürettiği foto-kolajlarla bu temayı ele alıyor.

Dustin Yellin, çalışmalarını “donmuş sinema” olarak tanımlıyor

New York’lu sanatçı Dustin Yellin, şeffaf bloklar içine yerleştirdiği 3 boyutlu foto-kolajlarını “donmuş sinema” olarak tanımlıyor. Kolajlarda en çok dikkat çeken şeylerden biri teknolojiyle ilgili görüntülerin yoğun olması. Bazılarında bir grup insanı dev makineler ya da yapılar inşa etmeye çalışırken görüyoruz. İnsanlar şelalenin veya denizin altında roket inşa etmek için birleşmişler. Bu, yeryüzünde bazı bölgelerin sular altında kalacağını iddia eden distopya senoryalarıyla oldukça uyumlu bir sahne. Başka bir grup ise bir araba hurdalığının altında gizlice zaman makinesi inşa ediyor. Sanki bu insanlar bir kaos ya da kıyamet ortamında yaşıyor ve yok olmamak için çare arıyorlar. Ancak yaptıklarının çoğu aslında boşa gidiyor ve her seferinde başa dönüyorlar gibi. En azından Group Sisyphus adlı çalışma, izleyiciye bunu hissettiriyor. Detaylara baktığımızda şu anki dünyamıza teknolojik seviye açısından oldukça yakın ama biraz daha dramatize edilmiş sahneler yarattığını görüyoruz.

İnsan egemen çağın manzaraları

Bazı bilim insanları şu anki jeolojik dönemi Antroposen/İnsan Çağı (Anthropocene) olarak nitelendiriyor. Bu terim ilk kez 80’lerde biyoloji profesörü E.F. Stoermer tarafından dillendirilmiş, 1995 yılında ise Nobel Kimya Ödülü kazanan Hollandalı atmosferik kimyager Paul J. Crutzen’in kullanmasıyla literatüre geçmiş. Bu dönem; insan faaliyetlerinin çevre üzerinde güçlü bir etkiye sahip olduğu, artık geri döndürülmesi çok zor bir sürece girildiği bir dönem olarak tanımlanıyor. Dustin Yellin kolajları da adeta Antroposen içindeki kaderimizi ve Dünya’ya bırakacağımız kalıcı izleri araştırıyor.

Dustin Yellin

Dustin Yellin’ın çalışmalarını internet sitesi ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

View this post on Instagram

ceremony until earth lifts

A post shared by Dustin Yellin (@dustinyellin) on

 

Dustin Yellin Dustin Yellin