Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İnsanlığın Kulesi

İnsanlığın Kulesi

Yönetmen Toby Auberg, Pile isimli kısa filmiyle toplumsal ilerlemenin farklı aşamalarını kelimenin tam anlamıyla üst üste yığarak gösteriyor.

Soyut karakterler ve sanal dünyalara ilgi duyan 3B animasyon sanatıçısı Toby Auberg (Toberg), çeşitli projelerinde ve kısa filmlerinde farklı karakterlere, hikayelere odaklanıyor. Çoğu zaman konuları absürt, distopik ve politik merkezli ilerlese dahi soyut, gerçeklikten uzak ve sanal dünyaların içinde geçen kavramlar ilgisini çekiyor. İnsanlığın ilerlemesini farklı yönleriyle elen alan ve bunu dikey bir formda kesintisiz bir şekilde sunan Pile isimli kısa film de üç dakika gibi kısa bir sürede geniş bir zaman dilimini ele alırken geçmişin sadeliğini ve modern yaşamın tuhaflığını distopik bir şekilde inceliyor.

Deniz seviyesinden önce kırsal yaşama, yerleşik hayattaki insanların çiftçilik ile uğraşına oradan sanayi devrimine ve tüm bu el emeği aşamalarından sonra robotiğe uzanan bir yolculuk sunuluyor. Tabiri caizse sıkı bir çalışma ve kas gücü çağından saf tüketime uzanan bu yolculukta önce su ve besin sonra tarım ve sanayi geliyor. Eski yeni ile birleşiyor. Basitten karmaşığa uzanan bir yol üzerinde somut kavramlardan soyuta, gerçek olandan sahteye bir düzlem çekiliyor.

Yığının en altından en tepesine basitlikten karmaşaya uzanan yolculuk

Filmi hazırlamaya 2018 sonlarında başlayan Toby Auberg ilk başlardaki fikrinin insanın hayatta kalma endişelerinin yerini giderek daha fazla gerçeklikten kopuk bir noktaya geldiğini göstermek olduğunu söylüyor. Tabii flmin yapım süreci boyunca bu fikir gelişiyor ve evrimleşiyor. İnsanlık tarihinin geçmişi, ekonomik ayrışmalar, hiyerarşi gibi insanlığın gelişimi boyunca var olan kavramlar devreye giriyor. Her şeyin üst üste tasarlanması ve filmin konsept olarak aşağıdan yukarıya ilerlemesi verilmek istenen tüm bu duyguların pekiştirilmesine de imkan tanıyor. Tüm bu nedenlerle film insanlığın biyolojik ilerlemesinden daha çok toplumsal ilerlemeye odaklanıyor. Bir canlının hayatta kalma içgüdülerinin kapitalizmin çarpık dünyasında nasıl dengesiz bir hal aldığı vurgulanıyor.

Tek planda çekilen filmin zorlukları da bulunuyor. Kameranın yukarı çıkış hızına eşlik eden animasyonların doğru zamanlama ile bağlanması en zorlu kısım. Karakterlerin kamera hareketi boyunca yapacağı eylemler ve bu sürecin kesintiye uğramayacak şekilde planlanması da yönetmen Toberg’i zorlayan bir başka konu oluyor.

Cannes Film Festivali’nde Cinéfondation bölümünde galası yapılan ve Annecy Uluslararası Animasyon Film Festivali’nde jüri ödülü kazanan film; BFI London, Anima Brussels, Hiroshima dahil olmak üzere diğer birçok festivalde yer aldı. Toby Auberg’in diğer işlerini incelemek için internet sitesine ya da Instagram hesabına göz atabilirsiniz.

Görsel: Vimeo