Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bond Capital’ın İnternet Trendleri 2019 Raporu

Bond Capital’ın İnternet Trendleri 2019 Raporu

Mary Meeker, Code Konferansı kapsamında İnternet Trendleri Raporu 2019'u paylaştı.

İnternet ile ilgili istatistikleri derleyen İnternet Trendleri Raporu, Mary Meeker tarafından yayınlandı. Amerikalı risk sermayedarı Meeker, iş tanımını internet ve yeni teknolojiler üzerine çalışmalar yürütüyor. Wall Street’te hisse senedi analistliği de yapan Meeker 1995 yılından bu yana her sene İnternet Trendleri Raporunu yayınlıyor.

Code Konferansı kapsamında paylaşılan 333 sayfalık raporda; mobil internet kullanımı, Freemium Business Models (Freemium, içeriğin kısmını ücretsiz dağıtıp daha fazlası ve ayrıcalıkları için ücret talep eden gelir modelidir), internetin çalışma, eğitim, sağlık alanında kullanımı ve siber saldırı gibi başlıklar bulunuyor. Bu senenin internet trendlerinin yer aldığı raporda ayrıca önümüzdeki süreçlerde trendlerin eğilimlerinin ne olacağı tahmin ediliyor. Biz de Bigumigu ekibi olarak Mary Meeker’in raporunda öne çıkan başlıkları derledik.

İnternet Kullanan İnsan Sayısı Artışta

Küresel internet kullanımdaki artış hızı önceki yıllara göre yavaşlasa da genel anlamda artmaya devam ediyor. 2017 yılında dünyadaki 3,6 milyar insan internet kullanıyorken 2018 yılında bu sayış 3,8 milyara ulaştı. Yani dünyanın yüzde 51’i internet kullanıyor. Bu kullanımın içinde nüfusun en fazla olduğu Asya Kıtası 2 milyarın üzerindeki insanla birinci sırada bulunuyor. Toplam kullanıcıların yüzde 21’i Çin’de bulunurken bu ülkeyi Hindistan ve ABD takip ediyor.

Teknoloji şirketleri en değerli markalar arasında

Dünyanın en değerli markası Microsoft olurken ilk 10’da yedi teknoloji şirketi bulunuyor. Microsoft’un büyümesi 2019 yılının ilk çeyreğinde yavaşlamasına rağmen hala lider konumda bulunuyor. E-ticaret ise büyümeye devam ediyor. İnternet üzerinden yapılan alışverişler perakende satışların yüzde 15’ini kapsıyor.

Facebook ve Apple gibi firmaların güvenlik ve gizlilik politikaları ve GDPR etkisi gibi düzenlemeler sebebiyle hedef odaklı reklamcılık daha zor hale geliyor. Bununla birlikte birden fazla platform kullanan kullanıcıların ilgilendikleri ürünlere yönelik reklamla karşılaşması daha olası gözüküyor. Raporda yer alan bilgiye göre ABD’deki televizyon kullanan kullanıcıların yüzde 88’i televizyon izleme sırasında ikinci bir teknolojik cihaz kullanıyor ve bunların yüzde 71’i izledikleri içerikle ilgili aramalar gerçekleştiriyor.

Mobil cihazların kullanımı diğer teknolojik cihazları geçiyor

Dijital ortamlarda geçirilen süre artış trendinde devam ediyor. ABD’deki kullanıcılar, geçen seneye göre yüzde 7’lik bir artışla, günde 6,3 saat dijital medya kullanıyor. Bu kullanımın büyük çoğunluğu mobil cihazlar üzerinden sağlanıyor. Mobil cihazların seneler içerisindeki kullanım saati artarken masaüstü kullanımında az da alsa bir düşüş yaşanıyor. Telefon kullanımındaki artış televizyonu da geçmiş durumda. ABD’de 2018’in ikinci yarısında telefonda ve televizyonda geçirilen saat eşitlenirken bu tarihten sonra mobil cihazlar üzerinde geçirilen zamanlar televizyonu geçti. Fark açılmaya devam ediyor.

Freemium Model

Freemium modelin kullanılması daha çok kullanıcıya ulaşmayı sağlarken sosyal paylaşımı ve ağı arttırıyor. Özellikle oyunlardaki ve girişimlerdeki ücretsiz kullanım seçenekleri kullanıcıların seçim faktörünü etkiliyor. Örneğin ücretsiz olarak kullanılabilen Spotify’ın premium (seçkin) seçeneği de bulunuyor. Kullanıcıların yarısına yakını kişisel deneyimini iyileştirmek için ücretsiz olarak sahip olduğu uygulamada bir üst seviyeyi tercih edebiliyor. Bu trend artış eğiliminde ilerlemeye devam ediyor.

Mary Meeker’ın yayımladığı İnternet Trendleri Raporu’nun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Görsel: Bond Cap