Milano Tasarım Haftası bu yıl, kötü tasarımlar için günah çıkarma kabini, fermuarlı bina gibi ilginç yerleştirmelere sahne oldu. Carlo Ratti’nin mantar miselyumu kullanarak tasarladığı The Circular Garden yerleştirmesi ise en çok dikkat çeken sürdürülebilir yapılardandı. Fransız mimar Mamou-Mani de mimari ve tasarımla yakın ilişkide olan Londra merkezli moda evi COS için biyoplastik kullanarak Conifera adlı bir yerleştirme hazırladı.
COS, set tasarımcısı Gary Card ile iş birliği yaparak 2012’de geçici pop up mağaza programı olarak tanımlayabileceğimiz Salone del Mobile’ı başlattı. İlk mağaza Milano’da kuruldu. Ardından Paris dahil başka yerlerde de bu geçici mağazalardan kuruldu. Her biri için Bonsoir Paris, Nendo, Nendo, Sou Fujimoto ve Snarkitecture gibi tasarım stüdyolarıyla iş birliği yapıldı ve program giderek daha deneysel bir hale geldi. Öyle ki modadan ziyade tasarım ve estetikle ilgili olmaya başladı. Bu yıl, İtalya’nın 16. yüzyılda inşa edilmiş tarihi binalarından Palazzo Isimbardi’de Salone del Mobile için hazırlanan yerleştirme ise genç Fransız mimar Arthur Mamou-Mani imzasını taşıyor. Mamou-Mani’nin Londra merkezli stüdyosu araştırma ve teknoloji ağırlıklı çalışmalar üretiyor. Endüstride yaygın olarak kullanılan açık kaynaklı bir 3B baskı yazılımı bile yaratmışlar.
Conifera, tamamen kompostlanabilir bloklardan oluşuyor
Birbirine bağlı modüler piramit bloklardan oluşan Conifera yarı heykel yarı mimari bir tasarım görünümünde. Kullanılacak malzeme için ilk etapta plastik düşünülse de bu konudaki endişeler projenin seyrini değiştirmiş. COS, Mamou-Mani’ye deney yapma özgürlüğü sunmuş ve Mamou-Mani mevcut teknolojinin sınırlarını zorlamaya karar vermiş. Nişasta sirkesi ile gliserinden yapılmış yenilenebilir bir polimer olan polilaktik asidi (PLA), Douglas köknarından türetilen hamurla karıştırmış ve böylece 3B yazıcılar için bir filament bazı yaratmış. Tamamen kompostlanabilir olan bu polimer su geçirmiyor ve plastik gibi kalıplanarak şekillendirilebiliyor.
3B baskı 4 ay sürdü
Yerleştirme, 25 metre yüksekliğinde ve 700 kesik piramit bloktan oluşuyor. 3B baskı ile çıktı alınması yaklaşık 4 ay sürmüş. 700 blok tamamen birbirinin aynı ve yerleştime 4 ana bölümden oluşuyor. Bir bölüm Londra’da ve diğer üç bölüm İtalya’da olmak üzere dört farklı yerde basılmışlar. Mamou-Mani için projeyi zamanında tamamlayabilmek büyük bir sorun olmuş. Her bir blok yaklaşık 4 saatte basılabildiği için kullanılan yazıcı sayısını yükseltmek ve bu nedenle de İtalyan şirket WASP (World Advanced Saving Project) ile çalışmak durumunda kalmışlar.
Conifera, COS’un moda koleksiyonu için de ilham kaynağı olmuş. Daha doğrusu bu yılki Salone del Mobile’a özel bir koleksiyon yaratmışlar.
Görsel: COS