Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kötü Tasarımlar İçin Günah Çıkarma Kabini

Kötü Tasarımlar İçin Günah Çıkarma Kabini

FREITAG, bu yılki Milano Tasarım Haftası’nda sergilediği "UNFLUENCER – de-sinning the designer" adlı yerleştirmesiyle ziyaretçileri kötü tasarımlar hakkında itirafta bulunmaya davet etti.

Bir tasarımın kötü olduğunu hangi özellikleri belirler? Peki bir tasarımcı kötü tasarım yapmamayı nasıl başarabilir? Dev markaların ürünlerinde bile cinsiyet ve ırk ayrımcılığına giren tasarım skandallarıyla karşılaştığımız, sürdürülebilirliği tasarımın temel prensiplerinden biri olarak görmeye başladığımız bir dönemde, belki de kötü tasarımlar üzerine daha fazla konuşmanın zamanı gelmiştir. Eski tır tentelerinden çanta üreten İsviçre merkezli FREITAG, bu yılki Milano Tasarım Haftası’ndaki UNFLUENCER – de-sinning the designer adlı yerleştirmesiyle tamamen bu konuya odaklandı. Ziyaretçileri tasarımcı kimlikleriyle kendi kötü tasarımlarını itiraf etmeye, tüketici kimlikleriyle de rastladıkları kötü tasarımları bildirmeye davet eden bir yerleştirmeydi bu.

Tasarım dünyasından itiraflar “UNFLUENCER – de-sinning the designer” ile dile geldi

“UNFLUENCER – de-sinning the designer”ı görmeye gelen ziyaretçilere bir kağıt verilmiş ve kabinde itiraflarını not etmeleri istenmiş. Bu notların tamamı da oracıkta duvara asılarak sergilenmiş. Bazı ziyaretçiler söz konusu tasarım günahlarını diğerleriyle konuşup üzerine tartışmayı tercih ederken, bazıları da not kağıdını astıktan sonra yerleştirme ile olan etkileşimini tamamlamış.


Ziyaretçiler, onları adeta günah çıkarma sürecine hazırlayan bir video yerleştirmesiyle de karşılaşmış. Yerleştirme, ince ışık çizgilerinden oluşan hipnotik görünümler sunuyor. Yaratıcısı ise büyük ölçekli iç ve dış mekan video projeksiyonlarıyla tanınan İsviçreli sanatçı Georg Lendorff.

FREITAG, etkinlik sırasında dile gelen tüm tasarım günahlarını anonim olarak twittter’da paylaşmış ve böylece orada da eğlenceli bir akış yaratmış. Milano Tasarım Haftası’nı kaçıranlar, #UNFLUENCER etiketi altından bu akışa göz atabiliyor ve isterlerse kendi tasarım günahlarını hâlâ burada itiraf edebiliyorlar.

FREITAG’a göre UNFLUENCER – de-sinning the designer kötü tasarımın yani kendi kusurlu düşüncelerimizin üzerine tartışmanın en eğlenceli ve en heyecanlı yolu oldu. Hem dürüst, hem samimi hem de ilham verici bir süreç yarattı.

Görsel: FREITAG